מבקר המדינה,
מתניהו אנגלמן, התייחס (יום ג', 8.2.22) לפרסומים האחרונים על שימוש לכאורה של המשטרה בתוכנת פגסוס של NSO ובריגול שביצעה אחרי אזרחים וטען כי אם הפרסומים נכונים, הרי שמדובר בחתירה וברמיסה של ערכי הדמוקרטיה.
"הפרסומים האחרונים, לגבי השימוש בתוכנות רוגלה כלפי אזרחים שונים, ככל שהם נכונים, הם חתירה ורמיסה של ערכי הדמוקרטיה ופגיעה חמורה בפרטיות. כפי שהודעתי, משרד מבקר המדינה מבצע ביקורת על השימוש של המשטרה באמצעים טכנולוגיים, ובכללם נבחן את השימוש בטכנולוגיות של NSO. כמובן שהבדיקה לא מתמצית במשטרה בלבד ואנחנו נבדוק גם את התנהלות הפרקליטות, משרד המשפטים וגורמים אחרים בשימוש בכלים האלו", אמר בכנס ירושלים של העיתון בשבע.
לדברי אנגלמן, חשוב מאוד לבדוק את הנושא לעומק. "ככל שתוקם ועדת חקירה ממלכתית - נבחן את גבולות הגזרה מול הוועדה", ציין.
בהתאם לתיקון לחוק - משנת 2017 משרד מבקר המדינה מבצע ביקורות מערכתית בכל הנוגע לפרקליטות ולגורמי אכיפת החוק. כך, לפני מספר חודשים פרסמנו דוח ביקורת בנושא ליווי חקירות על-ידי הפרקליטות - ליווי משפטי לחקירות משטרה ואישור תרגילי חקירה. הדוח בחן את ההתנהלות הפרקליטות והמשטרה ברמה המערכתית.
"מצאנו שבפסקי דין בהם התגלו כשלי חקירה חריגים, וגורמי החקירה והתביעה התבקשו לערוך הפקת לקחים - הפקת הלקחים לא הושלמה, בשל התנגדות מצד ועד הפרקליטים. ככלל, פרקליטי מחוז נמנעים מלערוך הפקת לקחים. מצאנו עוד שתרגילי חקירה מאושרים בידי פרקליטים בלי לנמק את הטעם לאישור וכי סמכויות פרקליט מלווה המופעלות במאות תיקים בשנה לא נקבעו בחקיקה ראשית", אמר אנגלמן.
לדבריו, פרקליט המדינה הקודם החליט להסב את סמכויות הפרקליט המלווה בחקירות משטרה לנוהל פנימי, חרף העובדה כי שיטת הפעולה הזאת רלוונטית לגורמי האכיפה, לנחקרים ולכלל הציבור. כך גם לא נקבעו כללים בנוהל הפנימי להקצאת פרקליט מלווה. "הליקויים הללו צריכים להיות מתוקנים. כעת יצטרפו המלצות אלו לבדיקה שנערכת בנוגע לשימוש המשטרה בתוכנות רוגלה שונות", דברי המבקר.