רוסיה פולשת לאוקראינה (יום ה', 24.2.22). הנשיא
ולדימיר פוטין הודיע על "מבצע צבאי מיוחד" במזרח המדינה, ואמר שמטרתו היא "לפרק את אוקראינה מנשקה ולבצע דה-נאציפיקציה שלה". הוא אומנם טען שאין בכוונתו לכבוש את כל המדינה, אך ספק רב כיצד הצהרות אלו עולות בקנה אחד. יתרה מזאת: האפשרות של פלישה רוסית שתוגבל למזרח אוקראינה הייתה מלכתחילה אחד התרחישים של פלישה אפשרית, ולאו-דווקא ניסיון לכבוש את המדינה כולה או את הבירה קייב.
פוטין חזר בכך על השקרים לפיהם אוקראינה מהווה איום צבאי על רוסיה ומתנהלת בצורה ניאו-נאצית, במיוחד כלפי דוברי הרוסית במזרח המדינה. ההפך הוא הנכון: טענתו של פוטין לפיה מטרתו היא להגן על הרוסים באוקראינה, זהה לחלוטין לטענתו של
אדולף היטלר כאשר דרש וקיבל את חבל הסודטים בצ'כוסלובקיה ב-1938 - כאילו המיעוט הגרמני בו נרדף בידי המשטר. לטענת פוטין, "המצב מחייב אותנו לנקוט פעולה החלטית וחדה".
פוטין הוסיף אזהרה: "כל מי שינסה להתערב או לאיים על ארצנו ועמנו, חייב לדעת שתגובתה של רוסיה תהיה מיידית ותוביל אותו להשלכות שמעולם לא חווה". הוא קרא לחיילי אוקראינה להניח את נשקם ולשוב לבתיהם. הוא לא אמר האם כוונתו להתערבות צבאית - ונאט"ו כבר הבהירה שלא תשלח חיילים לאוקראינה - או גם לתגובה על העיצומים הצפויים. הצעד העיקרי שיכול פוטין לבצע הוא להפסיק את הזרמת הגז הטבעי והנפט למערב אירופה; רוסיה היא הספקית של 40% מהגז ו-25% מהנפט למערב היבשת.
משרד הפנים האוקראיני מסר, כי כוחות רוסיים נחתו בעיר הנמל אודסה וחוצים את הגבול ליד חרקוב. שר החוץ האוקראיני, דימטרו קולבה, אמר שפוטין החל במלחמה מלאה נגד אוקראינה ופתח בהפצצות על יעדים אזרחיים. הוא הוסיף, כי מדובר במלחמת תוקפנית [אשר הוגדרה במשפטי נירנברג כפשע שעונשו מיתה] והכריז שארצו תגן על עצמה ותנצח. קולבה קרא לעולם לפעול מיד כדי לבלום את פוטין. מיד לאחר נאומו של פוטין נשמעו פיצוצים בקייב, חרקוב וחלקים נוספים של המדינה. המרחב האווירי של אוקראינה נסגר, ואילו רוסיה הפסיקה את הפעילות ב-12 נמלי תעופה בדרום-מערב המדינה.
מאוחר יותר מסרה רוסיה, כי תקפה "תשתיות צבאיות" בטילים מדויקים וכי לא תקפה את הערים עצמן. על-פי דיווחים מאודסה, נחתו בה אנשי כוחות מיוחדים רוסיים. התקפות אלו מלמדות על מתקפה נרחבת וסותרות את דבריו של פוטין על כך שהיא מוגבלת למזרח המדינה. בהמשך החלו כוחות רוסים לתקוף גם מכיוון בלארוס, שם רוכזו בשבועות האחרונים - במרחק רב מן החבלים הבדלניים - והחלו מתקפות סייבר על יעדים באוקראינה. נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי, הודיע על משטר צבאי בשל המתקפה הרוסית.
הנשיא
ג'ו ביידן אמר כי פוטין בחר במלחמה חסרת הצדקה, אשר תוביל לאובדן חיי אדם ולסבל אנושי קטסטרופליים. "רוסיה לבדה נושאת באחריות למוות ולהרס שתגרום מלחמה זו. ארה"ב ובעלות בריתה יגיבו בצורה החלטית ומתואמת". ביידן צפוי להטיל עיצומים נוספים על רוסיה, לאחר העיצומים עליהם הודיע שלשום בעקבות כניסת כוחותיה לשני החבלים הבדלניים. הוא הזהיר במשך חודשים, כי במקרה של פלישה - העיצומים יהיו חסרי תקדים בעוצמתם. בין היתר שוקלת ארה"ב לנתק את רוסיה ממערכת התשלומים הבינלאומית "סוויפט" ובכך למנוע ממנה לקבל ולבצע תשלומים - צעד היכול לחנוק את כלכלתה בטווח של מספר חודשים.
מאוחר יותר מסר ביידן, כי שוחח עם זלנסקי, אשר ביקש ממנו לקרוא למנהיגי העולם לצאת בצורה ברורה נגד תוקפנותו של פוטין; ביידן אישר, כי בהמשך היום יטיל עיצומים נוספים על רוסיה. קנצלר גרמניה, אולף שולץ, גינה בחריפות הפלישה, אמר שהיא הפרה בוטה של החוק הבינלאומי וקרא לרוסיה לסגת מיד. ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, אמר שפוטין בחר בנתיב של שפיכות דמים וכי תגובתו של המערב תהיה החלטית.
בעקבות הפלישה הרוסית נרשמות ירידות חדות בבורסה באסיה ועליות חדות במחירי האנרגיה; הירידות בבורסות צפויות להתפשט לאירופה ולארה"ב ולהשפיע גם על תל אביב. בשעה זו (06:45) יורדות הבורסות באוסטרליה ובסיאול ב-3%, בורסות הודו יורדת ב-3.3%, והבורסות בטוקיו ובטייוואן -ב-2.3%. מחיר הנפט (ברנט, המחיר העיקרי) מזנק ב-4.6% ל-96 דולר לחבית, מחירו הנומינלי הגבוה ביותר בהיסטוריה. מחיר הגז הטבעי עולה ב-4.2%, ומחיר הגז לחימום - ב-4.3%. מחיר הזהב - המקלט המסורתי בשעת משבר - מזנק ביותר מ-7% ומתקרב ל-1,950 דולר לאונקיה.