X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ביהמ"ש העליון קיבל חלקית את הערעור

הדיירים יישארו בשייח ג'ראח

עמית וברק-ארז קבעו, כי 15 פלשתינים יישארו בבתיהם - שבבעלות יהודית - תמורת דמי שכירות מופחתים, עד שהבעלות תיקבע סופית לאחר הסדרת המקרקעין
▪  ▪  ▪
תסבוכת מהמאה ה-19 [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

15 פלשתינים בני שבע משפחות יוכלו להמשיך להתגורר בדמי שכירות מופחתים בשכונת שייח ג'ראח (שמעון הצדיק) שבמזרח ירושלים, עד ששאלת הבעלות בבתיהם תוכרע לאחר הסדרת המעמד התכנוני שלהם. כך קובע (יום ג', 1.3.22) בית המשפט העליון.
העותרים מתגוררים בשכונה מזה עשרות שנים, וחברת נחלת שמעון ביקשה לפנות אותם מבתיהם בטענה שביצעו שינויים בבתים אותם רכשה ולא שילמו לה דמי שכירות. הזכויות במתחם נרכשו במאה ה-19 הידי יהודים, והקרקע נרשמה כקרקע הקדש על שם הרבנים הראשיים בירושלים. לאחר מלחמת העצמאות, בתקופת השלטון הירדני, המתחם נוהל על-ידי הממונה הירדני על נכסי האויב.
באותה עת נבנו במקום דירות ושוכנו בהן משפחות של פליטים פלשתינים, אשר הסכימו בתמורה לוותר על מעמדם כנתמכים בידי אונרא (סוכנות האו"ם לפליטים). המשפחות נדרשו לעמוד במספר תנאים בנוגע לפיתוח הנכסים והשקעה בהם. כן הוסכם, כי לאחר שלוש שנים הם יקבלו את הבעלות בדירות, כפוף לתנאים מסוימים שנקבעו בהסכמים עימם.
אולם, בעקבות מלחמת ששת הימים והחלת המשפט הישראלי על ירושלים, חלה תמורה במצב המשפטי. הנכסים הוקנו לאפוטרופוס הכללי ובהמשך שוחררו לידי ועד עדת הספרדים בירושלים והוועד הכללי כנסת ישראל, "כפוף לזכות צד שלישי אם קיימת זכות כזו". מאז התנהלו הליכים משפטיים רבים, תחילה בין הוועדים היהודיים למשפחות המתגוררות במתחם, ובהמשך בין חברת נחלת שמעון, שרכשה את הזכויות מהוועדים, לבין משפחות אלה.

השאלה היא מעמד הדיירים

בית משפט השלום בירושלים קיבל את תביעת הפינוי שהגישה נחלת שמעון ובית המשפט המחוזי דחה את ערעוריהם של הדיירים. השופטים יצחק עמית ודפנה ברק-ארז החליטו (בניגוד לעמדת השופט נעם סולברג) להעניק להם רשות ערעור בגלגול שלישי וקיבלו חלקית את הערעור.
שלושת השופטים אומרים, כי נקודת המוצא לדיון היא הכרה בזכות הבעלות הרשומה של הוועדים היהודיים ונחלת שמעון שבאה בנעליהם. עם זאת, הם נחלקו בשאלת זכויותיהם של המחזיקים בנכסים. לדברי ברק-ארז, יש לראותם כבעלי רישיון בלתי הדיר להוסיף ולהתגורר בנכסים.
ברק-ארז מסבירה, כי מורכבותו של המקרה נובעת מכך שחוק הסדרי משפט ומינהל משנת 1970, שהורה על השבת זכויות בנכסים למי שהיו בעליהם לפני מלחמת העצמאות, שותק לגבי זכויותיהם של מי שישבו בפועל בנכסים ורכשו בהם זכויות. למרות שהליכים משפטיים קודמים נדרשו למעמדם של המחזיקים כ"דיירים מוגנים", הם לא יצרו "מעשה בית דין" לעניין ההבחנה בין דיירות מוגנת לבין אחיזה ברישיון. זאת, מאחר שבשל נימוקים משפטיים - המחזיקים לא יכלו לערער על הקביעה בעניין הדיירות המוגנת במסגרת ההתדיינות המקורית מול הוועדים היהודיים. לדעת ברק-ארז, הרישיון הוא הביטוי המשפטי המשקף את הזכויות שבהן אוחזים המחזיקים מכוח ההסכמים עימם מתוך מגמה להקנות זכות נמשכת, וכאשר תשלום מלוא התמורה הושלם כבר בתקופה הירדנית.

סולברג: הטענה לא עלתה

עמית סבור, כי קיים במקרה זה "מעשה בית דין" לעניין הדיירות המוגנת, אך מדובר בזכות דיירות מוגנת העומדת בצל הליכי הסדר, על-רקע העסקות שנעשו בתקופה הירדנית. בהתאם לחוזים שבין הדיירים לבין ממשלת ירדן, הם היו אמורים לשלם דמי שכירות סמליים של חצי דינר לשנה בלבד, ולכאורה ניתן היה לשכלל זכות שכירות זו לבעלות ב"נקיפת אצבע". במסגרת הליכי הסדר מקרקעין, זכותם זו של הדיירים ראויה להיבחן אל מול זכות הבעלות המקורית שהועברה אל חברת נחלת שמעון. על כן, יש לאפשר למשפחות להוסיף ולהתגורר בנכסים תמורת תשלום דמי שכירות מופחתים, וזאת עד להשלמת הליכי ההסדר במקום, שאז תוכרע באופן סופי שאלת הזכויות במקרקעין. ברק-ארז הצטרפה למסקנתו זו של עמית.
סולברג אומר בדעת היחיד, כי לא היה מקום לכך שבית המשפט יטען מיוזמתו עבור הדיירים, כי הם בני-רשות במקרקעין, שכן טענה זו לא הועלתה על-ידי אף אחד הצדדים בהליך זה, ואף לא נשמעה בעשרות ההליכים הקודמים שעסקו במתחם מפי המחזיקים בנכסים. מעמדם של התושבים כדיירים מוגנים הוכרע בהליכים קודמים, וממילא קיים בעניין זה השתק פלוגתה, המונע מהם לטעון אחרת בהליך הנוכחי. לדעת סולברג, אין לראות את המבקשים כבעלי רישיון בלתי הדיר במקרקעין, המחייב צדדים שלישיים. הסכמי השכירות מהתקופה הירדנית הם ברורים: הם העניקו לדיירים זכויות שכירות אשר הפכו לזכויות דיירות מוגנת עם החלת המשפט הישראלי. הדיירים הפרו את חובותיהם כדיירים מוגנים, ולכן בצדק הורו בית משפט השלום ובית המשפט המחוזי לפנות אותם.
את הדיירים ייצגו עוה"ד סאלח אבו-חוסיין וסאמי ארשיד, ואת נחלת שמעון - עוה"ד אילן שמר ו יובל גרייבסקי.

תאריך:  01/03/2022   |   עודכן:  01/03/2022
+צה"ל ירה למוות בפלשתיני חשוד שהתקרב למצפה בגוש-עציון
20:54 01/03/22  |  עידן יוסף

תצפיות צה״ל זיהו (ג') שני פלשתינים חשודים שהתקרבו למצפה ארי פולד הסמוך ליישוב מגדל עוז שבמרחב החטיבה המרחבית עציון. כוחותינו ירו לעברם והרגו אחד מהם.
מבירור ראשוני של האירוע, כוח צה״ל שהוזנק לנקודה זיהה את החשודים בורחים ופתח במרדף אחריהם. לאחר מכן, הכוח פתח בנוהל מעצר חשוד, שכלל ירי לעבר החשודים. בהמשך נקבע מותו של אחד מהם. האירוע מתוחקר.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הדיירים יישארו בשייח ג'ראח
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
בג"צ נגד העם היהודי וזכויותיו
שאול א.  |  1/03/22 15:46
2
מה ציפיתם מברק ארז
יש  |  1/03/22 16:11
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
יוני בן-מנחם
בכיר הג'יהאד האיסלאמי ח'דר עדנאן ניצל השבוע מהתנקשות בחייו בקסבה של שכם. לטענתו, הרש"פ ניסתה לחסלו כדי להשתיק את הביקורת החריפה שלו כלפיה, גורמים בפתח אומרים כי לח'דר עדנאן יש תפקיד בולט ביצירת האנרכיה הביטחונית באזור ג'נין
איציק וולף
שר הביטחון חתם על צו תפיסה של מטבעות קריפטוגרפיים בסך עשרות אלפי שקלים, מ-12 חשבונות דיגיטליים, הכוללים כ-30 ארנקים דיגיטליים של גורמים עסקיים שסייעו לחברת החלפנות אלמתחדון, של משפחת שמלח'
יוני בן-מנחם
השיח' ראיד צלאח, ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית שוחרר מהכלא וחידש את הפעילות הפוליטית-דתית שלו במגזר הערבי ובערים המעורבות    גורמי הביטחון רואים בו גורם מסוכן הנאבק נגד השלטון הישראלי ביחד עם גורמים איסלאמיים קיצוניים, נאסר עליו לצאת מן הארץ וההערכה כי מעצרו מחדש הוא רק עניין של זמן
יוני בן-מנחם
ארגוני האופוזיציה הפלשתינית החרימו כינוס שיזמה הרש"פ כדי לקדם את רעיון "ההתנגדות העממית" לישראל בטענה שמדובר בהונאה. ארגוני הטרור הפלשתינים מתכוונים להסלים את האלימות בשטחי הגדה על-רקע האירועים בשיח' ג'ראח ולקראת חודש רמאדאן
בעז שפירא
באזור גוש-עציון פועלת בחודש האחרון חוליית מחבלים המנסה לרצוח יהודי   . פעילות החוליה היא הטלת בקבוקי תבערה לעבר מכוניות בהן נוסעים יהודים והמטרה כאמור לפגוע במכונית על-מנת שזו תעלה באש והיהודים שבתוכה יישרפו חיים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il