X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
קובע שעל הרשות החוקרת לקבל צו שיפוטי כדי להשתמש בתוצרי ההאזנה להוכחת עבירות אחרות מאלו שהוצגו בבקשה המקורית פסק הדין עשוי להשפיע על קבילות חלק מתוצרי האזנות הסתר לפילבר בתיק 4000
▪  ▪  ▪
ברון ואלרון. קבעו בדעת רוב [צילום: לע"מ]

כאשר המשטרה מבקשת להשתמש בתוצרי האזנת סתר בצורה החורגת משמעותית מהצו המקורי אותו קיבלה, עליה לפנות לבית המשפט ולבקש "צו הרחבה". כך קובע (יום ב', 14.3.22) בית המשפט העליון, בפסק הדין לו עשויה להיות השלכה על משפטו של בנימין נתניהו בתיק 4000.
רשות ניירות ערך האזינה לטלפון של שלמה פילבר במסגרת חקירת פרשת בזק, שם החשדות נגעו למרמה ועבירות ניירות ערך, ובהמשך השיגה גם תוצרים הנוגעים לתיק 4000, שם החשדות נגעו לעבירות שוחד. המדינה טוענת, כי תיק 4000 הוא הסתעפות של פרשת בזק ולכן לא היה צורך לקבל צו הרחבה; ההגנה טוענת שמדובר בפרשות נפרדות ולכן התוצרים אינם קבילים. בית המשפט המחוזי בירושלים קבע, כי כרגע אינו יכול להכריע במחלוקת זו. גם אם ייקבע שמדובר בפרשות נפרדות, פסיקתו של ביהמ"ש העליון מהיום עשויה להוביל לקבלתן של ראיות אלו - שכן מדובר בעבירות דומות, כפי שיוסבר להלן.
צו להאזנת סתר קובע למי תהיה ההאזנה, מהן העבירות לכאורה לגביהן מבקשת הרשות החוקרת להשיג מידע, מהו משך ההאזנה ועוד. אם נוצר צורך בכך, יכולה הרשות לפנות לבית המשפט שנתן את הצו המקורי בבקשה להסיר מגבלות שהופיעו בצו, באופן שניתן יהיה לתמלל שיחות אשר נקלטו, מעבר למגבלות שהוטלו לכתחילה.

לפנות כאשר החריגה מהותית

השופט יוסף אלרון קובע, כי אין לחייב את הרשות (במקרה הנדון - המשטרה) לבקש צו הרחבה, אך "בשים לב לכך שזוהי הפרקטיקה המקובלת על-ידי רשויות החקירה, אני סבור כי במקרים מסוימים, בהם קיימת סטייה מהותית מההגבלות המפורשות בצו, הנוגעות לתכלית ההאזנה, יהא על המערערת להביא טעם מדוע לא פנתה לבית משפט בבקשה להרחבת הצו".
אלרון מסביר, כי קיים חשש מובנה מפגיעה מהותית בפרטיות משום שהמשטרה גם מבקשת את הצו, גם מבצעת את ההאזנה וגם שומרת את התוצרים - וכל זאת על בסיס תשתית ראייתית שאינה ברמה גבוהה. "על כן, על הגורם האמון על החומר שנאסף מוטלת אחריות מוגברת לנהוג בו בהגינות הנדרשת", וצו ההרחבה הוא אחת הדרכים לצמצום הסיכונים הנובעים מהאזנות סתר.
אלרון קובע: "כאשר הצו מתיר האזנה לשם חקירת עבירות מסוג זה או אחר – אף
שהלשון אינה מנוסחת כהגבלה... יש לראות בכך הגבלה מהותית". הוא קובע, בסוגיה שכאמור עשויה להיות רלוונטית למשפט נתניהו: "יש להבחין בין עבירות מאותו הנושא והסוג של העבירות המופיעות בצו – אשר לעמדתי לגביהן כלל לא נדרש לפנות בבקשה לצו הרחבה, לבין עבירות השונות מהותית מסוג העבירות המופיעות בצו ותכליתן, אשר בעניינן יש צורך לשוב ולפנות לערכאה השיפוטית. זאת מאחר שבשלב הוצאת הצו נשקלו רק השיקולים והאינטרסים הנוגעים למהות העבירה הנחקרת – דוגמת ביטחון הציבור ושלומו בעבירות אלימות, טוהר המידות בעבירות שחיתות שלטונית וכיוצא בזה".
לכן, מסכם אלרון, במצב כזה יש לפנות שוב לבית המשפט, ואם לא הייתה פנייה כזאת - "לגישתי עליהן [על הרשויות החוקרות] ליתן טעם בפני בית המשפט אשר דן בהליך העיקרי ובקבילותם של תוצרי האזנת הסתר ולנמק לפניו מדוע לא עשו כן. מובן, כי טעם זה יכול שיהא קרבתן של העבירות ה'נוספות' לסוגן ותכליתן של העבירות המופיעות בצו המקורי.
"...הדברים אמורים אך ביחס למגבלות הנוגעות לתכלית האזנת הסתר וסוגי העבירות לשמן נועדה החקירה ולא ליתר סוגי המגבלות, בהן כלל לא נדרשנו לדון במקרה דנן. כמו-כן, דברים אלו נכונים רק שעה שמבקשות הרשויות לתמלל או לעשות שימוש אחר הנוגד את המגבלות המפורשות בצו. דהיינו – כאשר עסקינן בתוצרים שהתקבלו בהתאם למגבלות, ומהן עולה דבר קיומן של עבירות נוספות או אחרות אין כל צורך בפנייה נוספת למתן צו הרחבה, שכן השימוש כלל אינו נוגד את המגבלות שבצו".
אלרון מסביר, כי "אין ספק כי האזנת סתר היא כלי רב עוצמה, ואולם לצד היותה כלי משמעותי לקידום חקירה, טמון בה פוטנציאל לפגיעה קשה בפרטיותם של נחקרים. הנגזר מכך, הוא שישנה חשיבות של ממש לפיקוח שיפוטי – בזמן אמת – על רשויות החקירה". לדעתו, המנגנון שהוא מציע מהווה איזון נאות בין השמירה על הפרטיות לבין הימנעות מתקיעת מקלות בגלגלי החקירה.

מרמה והפרת אמונים במג"ב

השופטת ענת ברון, אשר הסכימה עם אלרון, מסבירה: "ביסודו של הצו המתיר [האזנת סתר] ניצבת מערכת שלמה של שיקולים ואיזונים, שמטרתה לאפשר לרשויות אכיפת החוק לעשות שימוש באמצעי של האזנת סתר לשם שמירה על הביטחון, מניעת עבירות ולכידת עבריינים, וכל זאת תוך הבטחה שזכויות הפרט ובראשן הזכות לפרטיות לא ייפגעו מעבר להכרח... על-רקע הדברים הללו ניכרת חשיבות ההקפדה על גידורו ונוסחו של הצו המתיר, בכל הנוגע לשרטוט גבולות המותר והאסור בביצוע האזנת סתר... ככל שבדעת רשויות האכיפה לעשות שימוש בתוצרי האזנת הסתר תוך חריגה מהותית מהמגבלות שנקבעו בצו המתיר, שומה עליהם להקדים ולקבל היתר לכך מאת בית המשפט בדמות 'צו הרחבה'. זו גם הפרקטיקה הנוהגת על-ידי רשויות החקירה והתביעה מאז ומתמיד.
"חריגה מהותית מהעבירות שבגינן ניתן צו להאזנת סתר, משבשת את איזון האינטרסים והזכויות העומד ביסודו של הצו. בשים לב למעמדה החוקתי הרם של הזכות לפרטיות, ומשום הצורך להקפיד שהפגיעה תיוותר מידתית, אזי ככל שמבוקש לעשות שימוש בתוצרי האזנת הסתר להוכחת עבירות שלא נזכרו בבקשה להוצאת הצו לכתחילה, נדרש לשוב ולפנות לבית משפט על-מנת שיבחן אם בנסיבות שנוצרו יש מקום להרחיב את הצו המתיר. ומשהונחה לפני בית המשפט בקשה למתן צו הרחבה, עליו לחזור ולשקול מבראשית את השיקולים הרלוונטיים בהתאם לשינוי הנסיבות, ונתון לו שיקול הדעת להחליט אם להתיר את ההרחבה המבוקשת או לסרב לה".
השופט ג'ורג' קרא סבר בדעת מיעוט, כי אומנם ראוי שהרשות החוקרת תבקש צו הרחבה במקרים הדרושים, אך ספק בעיניו האם הימנעות מקבלת צו כזה תוביל לפסילת הראיות שהושגו בלעדיו. ביהמ"ש העליון גם קבע פה אחד, כי אם בוצעה האזנה בחשד לעבירות חמורות מסוג פשע - שרק להן מאפשר החוק האזנת סתר - והתגלו בה ראיות לעבירות חמורות פחות מסוג עוון, הן קבילות. אלרון מנמק זאת: "בעוד שגם בשלב תמלול ההאזנות והשימוש בהן בהליך המשפטי, נפגעת הזכות לפרטיות, ישנה הצדקה כי בשלב זה, בו עיקר הפגיעה בזכות לפרטיות כבר התרחשה, יגברו השיקולים של מניעת עבריינות ושמירה על שלום הציבור וביטחונו, גם כאשר העבירות שהתגלו אינן מסוג פשע".
בית המשפט העליון קיבל את ערעור המדינה והרשיע את אליצור אטיאס, לשעבר מפקד פלוגה במשמר הגבול, במרמה והפרת אמונים לאחר שבשנים 2016-2015 אפשר למקורביה של פלשתינית, עימה היו לו יחסים רומנטיים, להיכנס לישראל ללא בדיקה במחסומים באזור ירושלים. הראיות העיקריות נגדו היו האזנות סתר, אשר בוצעו כאשר אטיאס נחשד בקבלת שוחד (עבירת פשע). בית משפט השלום בירושלים אישר את קבילות ההאזנות, המחוזי פסל אותן משום שבפועל הן שימשו רק להוכחת עבירות עוון, אך העליון קבע שניתן לקבל אותן. עניינו של אטיאס הוחזר למחוזי לגזירת עונשו. את המדינה ייצגו עוה"ד סיגל בלום ועודד ציון, ואת אטיאס - עוה"ד אבשלום גיספאן ונירן גיספאן.

תאריך:  14/03/2022   |   עודכן:  14/03/2022
+התביעה תצטרך להסביר את זילבר
19:39 14/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ההגנה ביקשה להראות שהטיפול בענייני בזק בידי נתניהו ומשרד התקשורת היה מקצועי - ובכך להפריך את טענת השוחד  ▪  דינה זילבר כתבה ב-2017 שנתניהו רק יישם את המלצות הדרג המקצועי, ולא ניתן יהיה להסתפק בדברי התביעה ש"זה על בסיס מה שידעו אז"

נויפלד היום בבית המשפט [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+זילבר ב-2017: נתניהו פעל בבזק לפי המלצות מקצועיות
14:37 14/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

מי שהייתה המשנה ליועץ המשפטי הציגה עמדה זו למבקר המדינה על-פי המידע שקיבלה ממשרד התקשורת  ▪  התביעה: הדברים נאמרו לפי מה שהיה ידוע אז  ▪  גם בנושא ניגוד העניינים של נתניהו נאמר שהוא פעל לפי עמדת הדרג המקצועי

זילבר. נתניהו לא התערב [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+סחבת בערר עודה על מח"ש
11:00 14/03/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

עודה ערער לפני קרוב לשלוש שנים על סגירת תלונתו על אלימות שוטרים בעת פינוי אום אל-חיראן - והחלטה טרם התקבלה, תוך הפרת כל המועמדים המירביים שנקבעו בהנחיות פרקליט המדינה

עודה באום אל-חיראן [צילום: מוראד סעיד, אל-ג'זירה]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון: צריך צו כדי להרחיב את השימוש בהאזנת סתר
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משפט נתניהו
איתמר לוין
בית המשפט קיבל חלקית את בקשת ההגנה למסירת מידע על הפעלת התוכנה, במיוחד כלפי שלמה פילבר - אך המידע שהופק שלא כחוק לא יימסר לה, משום שאיננו רלוונטי למשפט
איתמר לוין
החקירה הנגדית של דנה נויפלד עסקה בטיפולו של משרד התקשורת במיזוג בזק-yes    העדות מחדדת את החשיבות העצומה של עדות פילבר: מדוע פעל כפי שפעל
איתמר לוין
עד המדינה המרכזי בתיק 4000 יעיד במשך שלושה שבועות, ולאחר מכן תהיה הפסקה בשל צאתו לחופשה בחו"ל    התביעה מבקשת להעלות לעדות את הדס קליין בתיק 1000 בימים בהם יעדר פילבר
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים    והפעם - חילל שבת, לסדום דמִינו, דראון עולם ועמי-ארצות    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    הרבה בריאות, נחת ואושר    "משנכנס אדר - מרבין בשמחה"
איתמר לוין
דנה נויפלד מעידה על קידום ענייניה של בזק כאשר שלמה פילבר היה מנכ"ל משרד התקשורת, ועל התנהגותו החריגה - לשיטתה - כאשר העביר לחברה מסמכים פנימיים של המשרד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il