X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
גולדרייך. כל השופטים הסתייגו [צילום: יוטיוב]
בג"ץ הפך את החלטתה של שאשא-ביטון
גולדרייך יקבל את פרס ישראל
וילנר: הפרס במדעי המחשב יינתן למרות החומרה בה יש לראות את קריאתו לאיחוד האירופי להחרים את אוניברסיטת אריאל, שכן פרס ישראל ניתן על מצוינות מקצועית ובמנותק מדעות אישיות

פרופ' עודד גולדרייך יקבל את פרס ישראל במדעי המחשב - קובע סופית בג"ץ, אשר ביטל (יום ג', 29.3.22) את החלטתה של שרת החינוך, יפעת שאשא-ביטון, שלא להעניק לו את הפרס בנימוק שהוא תומך בתנועת החרם על ישראל (BDS).
הפרס אמור היה להינתן לגולדרייך אשתקד, אך שר החינוך דאז, יואב גלנט, דחה את החלטת ועדת פרס ישראל. הוועדה היא שעתרה לבג"ץ (ולא גולדרייך עצמו), אשר קבע באוגוסט אשתקד (ברוב דעות השופטים נעם סולברג ויעל וילנר), כי על שאשא-ביטון לשקול שוב את ההחלטה, בעוד השופט יצחק עמית סבר שיש להורות לה להעניק את הפרס. כל השופטים הביעו הסתייגות מהצהרותיו של גולדרייך, אם כי שבו וקבעו - כפי שעשה בג"ץ בעבר - שהפרס ניתן על מצוינות מקצועית ואינו נוגע לדעותיו האישיות של המקבל.
בפברואר 2021 החליטה ועדת השופטים פה אחד להעניק את הפרס לגולדרייך על תרומות מעמיקות ופורצות דרך בתחומי מחקריו. גלנט הסביר לבג"ץ, כי תרומתו של גולדרייך למדינה באמצעות מחקריו "מתקזזת" אל מול פעילותו להחרמת מוסדות מחקר ישראלים, המחלישה את האקדמיה הישראלית ופוגעת בחוסנה של המדינה. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלדבליט, התנגד לעמדתו של גלנט וסבר, כי עניינו של גולדרייך אינו נמנה על המקרים החריגים המצדיקים התערבות בהחלטת הוועדה, ועל כן יש לאשר את החלטתה ולהעניק לו את הפרס.
בפסק הדין הנוכחי אומרת וילנר, כי החלטתה של שאשא-ביטון "אינה מתיישבת עם אמות המידה שהותוו לאורך השנים בפסיקתו של בית משפט זה, בנוגע למידת ההתערבות בהמלצות הוועדה על הענקת פרס ישראל". לדבריה, "שיקול דעתו של שר החינוך בהחלטה אם לאשר את המלצות הוועדה או לדחותן הוא מצומצם ביותר, ותחום אך לפיקוח על פגמים דיוניים-ארגוניים בפעולת הוועדה, כגון פגמים שנפלו בקיום הוראות התקנון; ועל קיום כללי התקינות המינהלית, כגון הימנעות מניגוד עניינים".
זכות להביע דעות מכעיסות
וילנר מדגישה: "ככלל, שיקול הדעת של שר החינוך לא כולל ביקורת על המלצות הוועדה לגופן, על בסיס שיקולים חברתיים, ערכיים או מוסריים, שנוגעים לאופיו של המועמד, לעמדותיו, ולהתבטאויותיו בהקשרים כלליים. שיקולים אלה הם שיקולים 'חיצוניים', שככלל, אין לתת להם כל משקל במסגרת בחינת מועמדות לפרס ישראל - הן משום שהם חורגים מן המסגרת המקצועית העומדת לבחינתה של ועדת הפרס; והן מחמת החשש לפגיעה בחופש הביטוי של מועמדים לפרס ישראל, הכולל גם את זכותם להביע עמדות חריגות, ואף מכעיסות, בעיני הציבור או חלקים ממנו.
"לכלל זה נקבע אומנם חריג מצומצם ביותר, המאפשר להביא בחשבון גם שיקולים חיצוניים, אך זאת רק במקרים נדירים ויוצאי דופן.... נראה כי אין מקום להשתמש בחריג האמור אלא במקרים שבהם תרעדנה אמות הספים. הפסיקה אומנם לא ראתה להגדיר מקרים אלו, אולם נקבע כאמור כי שיקול דעתו של שר החינוך הוא כה מצומצם, עד כי המלצה של הוועדה כמעט חסינה מפני התערבותו".
ההנמקה המרכזית בעניינו של גולדרייך הייתה חתימתו על עצומה נגד שיתוף פעולה אקדמי של האיחוד האירופי עם אוניברסיטת אריאל, בשל מיקומה מעבר לקו הירוק. על כך אומרת וילנר: "בלי להקל ראש בחומרת המעשה, כי החתימה של פרופ' גולדרייך על העצומה, כאשר ברקע הדברים ניצבת חתימת ממשלת ישראל על הסכם שיתוף הפעולה, אינה יכולה לבוא בגדר אותן נסיבות נדירות אשר מצדיקות שלילה של פרס ישראל על בסיס שיקולים חיצוניים". זאת, למרות ש"אף החומרה הרבה הנלווית לשימוש בכלי של חרם - שיכול לדידי בנסיבות המתאימות להוות שיקול חיצוני המצדיק את שלילת הפרס", אך לא במקרה הנוכחי.
עמית הסכים עם וילנר, בעוד סולברג סבר בדעת יחיד שיש לדחות את העתירה, באומרו שבהחלטתה של שאשא-ביטון לא נפל פגם המצדיק התערבות בשיקול דעתה. את ועדת הפרס ייצג עו"ד גלעד ברנע, את המדינה ייצגו עוה"ד ענר הלמן, יונתן נד"ב ואבי טוויג, ואת גולדרייך - עוה"ד מיכאל ספרד ואלי שבילי.

תאריך:  29/03/2022   |   עודכן:  29/03/2022
+גורמי ימין: אישור פרס ישראל לגולדרייך - יום שחור לציונות
11:40 29/03/22  |  איציק וולף

אלון שוורצר, ראש אגף מחקר ומדיניות בתנועת אם תרצו אשר הובילה את המאבק הציבורי נגד הענקת פרס ישראל לפרופ' גולדרייך, טוען כי אישור מתן הפרס בבית המשפט העליון הוא יום שחור לציונות ולבית המשפט העליון.
"אי אפשר לנצח במאבק נגד תנועת ה-BDS, כאשר בתוך מדינת ישראל שופטי בג"ץ נותנים רוח גבית למחרימי ישראל. אחר כך הם עוד מתפלאים על אובדן האמון הציבורי. אם פרס ישראל מגיע למי שמחרים את ישראל, עדיף כבר לבטל אותו", טען.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גולדרייך יקבל את פרס ישראל
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
מה הגבול? מהי סיבה חריגה?
דוד מהשרון  |  29/03/22 16:10
2
וועדה מיותר,שהשופטים יחלקו פרס
אוליבר וונדל   |  29/03/22 17:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרס ישראל
עידן יוסף
שרת החינוך שאשא ביטון הודיעה כי חתן פרס ישראל בתחום התיאטרון והמחול לשנת תשפ"ב הוא עודד קוטלר    ועדת הפרס: "קוטלר ייסד וניהל ויצר מסגרות חלוציות, שנתנו מקום למגוון קולות, הרחיבו את גבולות הרוח הישראלית, ואפשרו את התפתחותה ושגשוגה של המחזאות הישראלית המקורית"
איציק וולף
מדינה בן ה-73 אחראי לרבים מן הלהיטים בפס הקול הישראלי ובמשך שנים ארוכות לחם נגד הדרת יוצרים מזרחיים על-ידי עורכי המוזיקה בכלי התקשורת המרכזיים    מקבל את הפרס על כך שהביא לפריצת דרך משמעותית במוזיקה הישראלית, על יצירתו המשובחת והאיכותית ומאבקו העיקש ורב השנים
יפעת גדות
פרופ' אמריטוס יורם פלטי מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון הוא הזוכה בפרס ישראל לשנת תשפ"ב בקטגוריית יזמות וחדשנות טכנולוגית    פרופ' פלטי הוא מייסד נובוקיור, שפיתחה טכנולוגיה חדשנית לטיפול בסרטן    טכנולוגיה זו משמשת כ-250 מרכזים רפואיים ברחבי העולם
איתמר לוין
בג"ץ הורה לשאשא-ביטון לשקול מחדש את החלטתו של גלנט שלא להעניק את הפרס בתחום המתימטיקה בטענה שגולדרייך תומך ב-BDS    פסיקה קודמת מלמדת שהוא עשוי לבטל את החלטתה
עמנואל בן-סבו
האם יצר הכבוד גובר על האמונות והדעות? האם ההכרה ממדינה שאתה מכפיש וקורא להחרים בה מוסד אקדמאי כה חשובה לך? הרי אם מדינה זו אינה ראויה, איזה ערך יש לפרס המגיע ממנה?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il