X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
סולברג ואגמון-גונן. לא ניתנה הזדמנות להגיב [צילום: ליאב פלד ויונתן זינדל, פלאש 90]
העליון ביטל מעיקרו פס"ד של אגמון-גונן
בצעד נדיר מאוד ביטל סולברג את פסק הדין שהעניק גמול ושכר טירחה בתביעה ייצוגית בפרשת גבעת עמל - ולא הסתפק בקבלת הערעור עליו "אל לנו לקבוע מסמרות בשאלות עובדתיות, בדרך אגב, מבלי שטענות אלה יעברו את כור ההיתוך השיפוטי"
אגמון-גונן מציגה: 26,837 מילים
איתמר לוין
שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מיכל אגמון-גונן, אוהבת מאוד לכתוב פסקי דין ארוכים מאוד. ההחלטה להעניק 325,000 שקל לתובעים הייצוגיים ולבאי-כוחם בנושא גבעת עמל משתרעת על פני 67 עמודים, שמחציתם מהווים סקירה היסטורית * הנשיאים נויטל וחיות צריכים להזכיר לה, שהזמן השיפוטי הוא המשאב היקר ביותר של המערכת
לרשימה המלאה

שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, ביטל לחלוטין (יום א', 3.4.22) פסק דין של שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מיכל אגמון-גונן, תוך שהוא נוזף בה על שכללה בו פרטים עובדתיים שכלל לא הוצגו בפניה. זהו מקרה נדיר מאוד, כמעט יחיד במינו, בו בית המשפט העליון מבטל מעיקרו פסק דין קודם, שלא במסגרת פשרה בין הצדדים.
מדובר בפסק דין בו פסקה אגמון-גונן, בדיוק לפני שנה, גמול של 75,000 שקל לחמישה תובעים ייצוגים בפרשת שכונת עמל (תנועת אומ"ץ, מרגלית סרבי, יגאל כהן, לאה גלעדי ועזבונה של יפה איצקוביץ) ושכר טירחה של 250,000 שקל לבאי-כוחם (עוה"ד משה קריף, גולן קאשי ומשכית רוקח-פינטו). התובעים דרשו פיצוי על תנאי החיים הקשים מהם סבלו תושבי השכונה במשך עשרות שנים. אגמון-גונן הפנתה את תשומת ליבם לקשיים שבתביעתם, הן בשל התיישנות והן משום שרבים מן התושבים עזבו את השכונה וקיבלו פיצוי, והציעה להם לעבור למסלול של "הסתלקות מתוגמלת".
התובעים קיבלו את ההצעה, וכאמור אגמון-גונן פסקה להם גמול ושכר טירחה. כפי שפורסם בשעתו ב-News1, פסק הדין השתרע על פני 67 עמודים, מתוכם הוקדשו 37 להיסטוריה של בעיית גבעת עמל, מאז מכתב לדוד בן-גוריון באוקטובר 1949 ועד להגשת התביעה באפריל 2016. תיאור ההליך עצמו תפס עוד 17 עמודים, ורק 23 העמודים האחרונים טיפלו הבקשה לגמול ושכר טירחה. שישה מהם הוקדשו לדיון תיאורטי, והפסיקה עצמה תפסה רק ארבעה עמודים (ראו קישור משמאל).
סולברג קיבל את ערעורן של המדינה ועיריית תל אביב בהזכירו, כי ככלל - אין לאשר הסתלקות מתוגלמת, אלא במקרים בהם הייתה לכאורה עילת תביעה והבקשה לייצוגית הועילה לחברי הקבוצה. במקרה זה, קובע סולברג, לא הייתה עילה: אפילו אם המדינה גרמה עוול לתושבים, קיימים הבדלים ניכרים במצבם המשפטי ולא קיימת ההומוגניות הנדרשת לצורך ניהול תביעה ייצוגית. יתרה מזאת: עילות התביעה אינן מנויות בין אלו שהחוק מאפשר להגיש בעטיין בקשה לתביעה ייצוגית. ואילו הטענות כלפי העירייה כלל לא נדונו בפסק הדין.
סולברג ממשיך ואומר כי התביעה לא הביאה תועלת לחברי הקבוצה. הוא דוחה ברמה העובדתית את הנמקותיה של אגמון-גונן: "גם אם 'שיח ציבורי מעמיק' והעלאת הסוגיה ל'סדר היום הציבורי' יכולים להחשב כתועלת 'קונקרטית ורלוונטית' - ואיננו קובעים מסמרות בעניין זה - הרי שלא הוצגו לפנינו תימוכין, ולו מינימליים, שיש בהם כדי לתמוך בקביעה כי בקשת האישור הביאה לתועלת האמורה. האינדיקציה היחידה שצוינה בפסק הדין לקיומה של תועלת מעין זו, הייתה 'הגשת הצעת חוק נוספת', בעניין הפיצויים לתושבי גבעת עמל. דא עקא, כפי שעולה מהקשר הדברים, מדובר בהצעת חוק נוספת, המלמדת כי דיון ציבורי ער התקיים גם קודם להגשת הבקשה לאישור, והוא אשר תרם להעלאת הצעת חוק". אפילו אם הייתה תועלת שכזאת, קיים פער אדיר בינה לבין התביעה לפיצוי במאות מיליוני שקלים, פער שאף הוא שולל גמול ושכר טירחה.
עוד אומר סולברג, כי גישתה הרוחבית של אגמון-גונן היא שגויה: "קיומו של סיפור רקע כללי, חרף חשיבותו הרבה, אין בכוחו להפחית מחובתו של תובע לבסס עילת תביעה קונקרטית, המקימה זכאות לסעד ספציפי. בית המשפט אינו בן-חורין לפסוק מתוך הכרה כללית ועמומה ב'עוול חברתי היסטורי'. על-מנת להושיט סעד, על בית המשפט להשתכנע כי התובע הראה כי באמתחתו עילה משפטית לכאורית, מוגדרת וברורה. על בית המשפט להישמר מפני מתן סעד הנגזר ישירות מסיפור מסגרת כללי ורחב, ברמת הפשטה גבוהה, שלא
ניתן לברור ממנו עילה מוגדרת וברורה.
"אנו סבורים, כי עידוד הגשת תביעות בלתי-מבוססות, כלליות ופלואידיות, הנשענות על טענות ל'עוול היסטורי' - כפי שהלכה למעשה קבע בית המשפט המחוזי - עלול להביא לשימוש לא הולם בהליך השיפוטי בכלל, ובכלי התובענה הייצוגית בפרט. מכאן, שככלל, אין לפסוק גמול ושכר טירחה במקרה של הסתלקות התובע הייצוגי מתובענות מעין אלה".

קביעות עובדתיות החורגות מגדרי המחלוקת
גבעת עמל. אין קבוצה [צילום: תומר נויברג, פלאש 90]

לבסוף, נענה סולברג לבקשת המדינה לבטל את פסק הדין כולו. "בפסק הדין של בית המשפט המחוזי תואר באריכות סיפורה של גבעת עמל, לרבות תיאורים היסטוריים החורגים מגדר המחלוקת שבין הצדדים. אגב זאת, קבע בית המשפט המחוזי קביעות עובדתיות רבות". הללו אומנם אינן יוצרות מעשה בית דין, אך המדינה צודקת בטענתה ולפיה "הם עלולים להשפיע שלא כראוי על הליכים תלויים ועומדים בנושא גבעת עמל, ועל הליכים אחרים אם יוגשו".
סולברג מדגיש: "בהינתן שהמדינה והעירייה לא קיבלו הזדמנות נאותה להגיב ולהתייחס לקביעות הללו, שנחתו עליהן כ'רעם ביום בהיר' בפסק הדין, מן הראוי להבהיר, למען הסר ספק, כי כל הקביעות העובדתיות וההיסטוריות, אשר חורגות מגדרי המחלוקת המתוחמת שבין הצדדים – פסיקת גמול ושכר טירחה – מבוטלות אף הן. אל לנו לקבוע מסמרות בשאלות עובדתיות, בדרך אגב, מבלי שטענות אלה יעברו את כור ההיתוך השיפוטי, ומבלי שיישמעו טענותיהם של אלה הצפויים להיפגע מאותן קביעות. סוף מעשה במחשבה תחילה".
השופטים דוד מינץ ויעל וילנר הסכימו עם סולברג. את העירייה ייצגו עוה"ד אורית צילקר-בר ואורנה אחרק, ואת המדינה - עו"ד יעל מימון.

תאריך:  03/04/2022   |   עודכן:  03/04/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון ביטל מעיקרו פס"ד של אגמון-גונן
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אגמון-חזרי לספסל האוניברסיטה
משפטן ותיק  |  3/04/22 18:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
עמית: "האינטרס האישי של הקובל להגשת הקובלנה יכול להיות מונע מרגשי נקם, על-מנת להציק לנאשם, להטרידו ולאיים עליו ובכך להביא להליך סרק, המשחית את זמנה של מערכת המשפט לריק"
איתמר לוין
ביהמ"ש העליון הפחית ב-210,000 שקל את הסכום שיחזיר עו"ד יעקב כהן לקופת הפירוק של פרויקט חברת קלרין בטבריה - לצד ביקורת חריפה על התנהלותו    נדחתה תביעת המפרק הנוכחי לחייבו להחזיר מיליוני שקלים
איתמר לוין, איציק וולף
מציע, על דעתה של חיות, שהראיונות שמקיימת הוועדה לבחירת שופטים עם המועמדים לבית המשט העליון ישודרו בשידור חי    המשמעות: הפוליטיקאים החברים בוועדה יוכלו להעלות שאלות ונושאים בעלי זיקה פוליטית
איתמר לוין
ניסתה למנוע שחרור של מטבעות וירטואליים שנתפסו אצל עבריין הימורים ומיסים, למרות שההסכם עימו אפשר זאת    "התוצאה אליה שואפת המדינה עלולה לפגוע קשות במוסד הסדר הטיעון ובזכויות הנאשם בהליך הפלילי במישור הרחב יותר"
איתמר לוין
גרוסקופף: "הלקוח אינו נדרש לבלוש אחר עורך דינו ולוודא כי זה מבצע את מלאכתו כהלכה"    חייב את עו"ד אריה וייס לפצות במיליון שקל לקוחות לשעבר, תושבי חוץ, בשל רשלנות בייצוגם בעת רכישת דירה במיליוני שקלים בירושלים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il