עתירה שהוגשה פחות מ-48 שעות לפני ההילולה במירון מלמדת, כי למרות האסון אשתקד, המלצות ועדת החקירה הממלכתית והיערכות המשטרה - נמשכות המחלוקות סביב הבטיחות באתר, תוך חילוקי דעות קשים בין הגורמים הרבים המעורבים בו.
שניים מחברי ועדת החמישה המופקדת על האתר - הרב אברהם פרוייליך והרב דב קפלן - ביקשו (17.5.22) מבית המשפט המחוזי בנצרת לאפשר לחבר מיידית את שני גרמי המדרגות ב"מרפסת הכהנים" שליד קבר רשב"י. עצם הגשת העתירה בידי שניים בלבד מבין חמשת חברי הוועדה - כאשר היו"ר, רב המקומות הקדושים, הרב
שמואל רבינוביץ, אינו שותף לה - היא עדות מוחשית לחילוקי הדעות המתמשכים בתוך הוועדה. עדויות שנשמעו בוועדת מירון העלו, כי חילוקי דעות אלו טרפדו פעולות חיוניות ובראשן פינוי בנייה בלתי חוקית באתר.
המשיבים היו המועצה האיזורית מרום הגליל והעומד בראשה, עמית סופר; המשרד לשירותי דת; פרויקטור ההילולה,
צבי טסלר; מפקד המחוז הצפוני של המשטרה, ניצב
שמעון לביא; רשות כבאות והצלה; והמרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים. דיוני ועדת מירון הראו, כי כל הגופים (למעט הפרויקטור, אשר מונה רק למשימה הקרובה) מעורבים בנעשה באתר בכלל ובהילולה בפרט, אך כולם טענו שאין להם הסמכויות הדרושות כדי לנהל את ההילולה ושלכן אינם נושאים באחריות לאסון בו נהרגו 45 בני אדם.
העותרים טענו, כי מרפסת הכהנים - הסמוכה לקבר ומשמשת כהנים להם אסור להיכנס למתחם עצמו - משמשת מזה שנים למעבר קהל וכפתח מילוט, באמצעות שני גרמי מדרגות המחוברים אליה ומקשרים בין המרפסת לבין רחבת ההדלקה מכיוון אחד והיציאה מן האתר לכיוון שני. הם אמרו, כי באסון אשתקד יצאו מאות בני אדם בדרך זו וכך נמנע אסון כבד עוד יותר. בחודשים האחרונים בוצעו עבודות לחיזוק מרפסת הכהנים, במסגרתן הוסרו זמנית המדרגות - וכעת המועצה האיזורית מונעת את חיבורן מחדש, למרות שמדובר בעבודות שכלל אינן זקוקות להיתר. מדובר ב"מחדל זועק לשמים" המסכן באופן ממשי את הציבור, נטען בעתירה.
"בשם פיקוח הנפש, איפה הייתם מנובמבר?"
המדינה ביקשה לסלק על הסף את העתירה, בנימוק שלבית המשפט המחוזי אין סמכות לדון בה ושהיא הוגשה בשיהוי ובחוסר נקיון כפיים; לטענתה, הפנייה ברגע האחרון היא יצירת דחיפות בצורה פסולה. לדברי המדינה, עילת העתירה אינה ברורה לנוכח ההכנות הממושכות להילולה. "בנסיבות אלה גם לא נכון שבית המשפט ייכנס בנעלי הרשויות ויקבל החלטות - קל וחומר בלחץ הזמנים שנכפה כאן - שעלולות להיות להן השלכות בטיחותיות, במקום הרשויות האמונות על כך".
הדיון בעתירה התקיים ביום בפני השופטת
תמר נסים-שי. נציג המועצה, עו"ד
איתן מימוני, אמר כי בנובמבר אשתקד הורה סופר - בעקבות חוות דעת ולפיה המרפסת היא מבנה מסוכן - לסגור אותה ולהגיש תוכנית לחיזוקה (במקום להורות על הריסתה). העבודות החלו לפני מתן ההיתר לביצוען, אך ועדת החמישה הגישה רק אתמול חוות דעת לגבי בטיחות המרפסת עצמה - ובנסיבות אלו לא ניתן היה לאשר את בניית המדרגות. נציג העותרים, עו"ד גלעד שמעון, טען שהדברים לא נעשו ברגע האחרון ושמדובר רק בהבדלים סמנטיים.
מנכ"ל המועצה האיזורית, קרן פטל, הגיבה באומרה, כי ועדת החמישה קיבלה בתוך עשרה ימים היתר לביצוע העבודות. "בשם פיקוח הנפש, איפה הייתם מנובמבר? אני הייתי במועצה, פניתי אליכם ותזכרתי אותם. למה לא לעשות דברים לפי החוק?". היא הבטיחה לעמוד בקשר עם הוועדה בניסיון להגיע לפתרון לפני ההילולה - מחר בערב. פטל הציעה שמהנדסי הוועדה והמועצה ייפגשו עוד היום בניסיון להגיע להסכמות. בהמלצתה של נסים-שי ולאור הדברים שנאמרו בדיון, חזרו בהם פרוייליך וקפלן מן העתירה.