עצורים נאלצים לישון בחודשים האחרונים על הרצפה בתחנות משטרה, "בתנאי צפיפות מחפירים, ללא גישה רציפה לשירותים, ללא מקלחת וללא טיפול רפואי". מדובר בתנאים בלתי אנושיים ובהפרה של הוראות החוק. כך טוענת (8.9.22) האגודה לזכויות האזרח בעתירה לבג"ץ.
לדברי האגודה, מדובר בעצורי ימים (דהיינו בעת החקירה ולפני הגשת כתב אישום) המוחזקים בידי המשטרה ולא בידי שירות בתי הסוהר - למרות שהמשטרה כלל אינה מוסמכת לכך. תאי השהייה בתחנות המשטרה מיועדים למעצר של שעות בודדות ובחלקם אינם מצוידים ללינה; וגם תאי השהייה בהם יש מיטות אינם מעניקים לעצורים את כל זכויותיהם. זכויות אלו נקבעו בחוק בשנת 1997, בפסיקת בית המשפט העליון בשנת 1981 ובשנת 2004 - אך המדינה מפרה אותם, טוענת האגודה.
העתירה מתארת את תאי השהייה בתחנות המשטרה: "אין בתאים אלה שירותים או כיור ואין שולחן לאכול עליו. שטח המחיה לכל עצור בתאי השהייה עומד על כ-1 מ"ר ולעיתים אף פחות מכך (בתפוסה מלאה), ועצורים מצטופפים בישיבה על הספסל בהמתנה לחקירתם, להוצאתם לדיון בבית המשפט או להעברתם לשב"ס". אומנם בחלק מהתחנות יש תאי מעצר בהם על-פי החוק ניתן להחזיק עצורים ויש בהם מיטה ושירותים, אך כאמור לטענת האגודה גם בהם נמנעות מן העצורים חלק מזכויותיהם: אפשרות להליכה יומית באוויר הפתוח, ארוחות חמות, אפשרות להתקלח ולהחליף בגדים וקבלת טיפול רפואי.
עצור הוחזק 12 שעות בניידת
לדברי האגודה, בכל מקרה - אסור להלין עצורים בתחנות המשטרה, כולל בתאי מעצר. אולם, בחודשים האחרונים נאלצים מאות עצורים ללון בתאים אלו בשל העומס בבתי הסוהר וסירובו של השב"ס לקלוט אותם. האגודה מצטטת דיווחים של המשטרה לבתי המשפט בחודש האחרון על מצוקת הכליאה ברחבי הארץ, והחלטות של מספר שופטים המותחים ביקורת קשה על תנאי המעצר בתחנות ואשר אף הביאו בחלק מן המקרים לשחרור העצורים. האגודה מביאה מספר דוגמאות:
- חשוד בפגיעה מינית בקטין הוחזק ארבעה לילות בתחנת לב תל אביב בתא ללא מיטה, שירותים ומקלחת.
- חרדים שנעצרו בחשד לפגיעה בעבודות הרכבת הקלה בירושלים הוחזקו יומיים בתחנת לב הבירה בתא ללא מיטה ומזרון, ללא מקלחת, ללא גישה רציפה לשירותים וללא אוכל חם. הם סיפרו שנאלצו לישון על ספסל או על הרצפה.
- חשוד בגניבת רכב הוחזק בתחנת מוריה בירושלים ללא מיטה ומזרון, ולטענתו - גם ללא מזון. חשוד באחזקת סמים טען בבית המשפט, כי הוא ושלושה עצורים נוספים ישנו שני לילות על הרצפה.
- חשוד במעורבות בפריצות הוחזק 12 שעות בניידת משטרה באופקים ולטענתו לא קיבל אוכל, שתייה וטיפול רפואי.
- חשוד בתקיפת בת-זוגו הוחזק שלושה לילות במשטרת בני ברק כשהוא אזוק, הן כאשר נאלץ לישון על כסא והן כאשר ניתן לו מזרון שהונח על הרצפה.
- עצורים העידן שנאלצו לחכות 30-20 דקות עד ששוטרים לקחו אותם לשירותים; אחד מהם נאלץ לעשות את צרכיו בתא.
- עצור בתחנת לב תל אביב לא קיבל בגדים להחלפה, ולמרות הוראת בית המשפט - המשטרה לא סיפקה לו ערכת אסיר.
- עצור בתחנת לב הבירה לא נבדק בידי רופא או חובש, תוך הפרת הוראת בית המשפט.
- עצור שהוחזק בתחנת יפתח בתל אביב טען שנמנעה ממנה גישה לרופא/חובש ושהוא לא קיבל אישור לנטילת תרופותיו הקבועות.
חשש לעיוות דין שיטתי ורחב
לדברי האגודה, מדובר גם בפגיעה בזכותם של העצורים להליך הוגן, שכן הם מגיעים לדיונים בענייניהם מותשים וחסרי ריכוז. יתרה מזאת: "עשרות רבות של חשודים בישראל, אם לא למעלה מכך, נחקרים מדי שבוע לאחר שהוחזקו בתנאים קשים באופן קיצוני אשר פוגעים באופן ישיר ביכולתם הפיזית והמנטלית לעמוד בתנאי החקירה המשטרתית. מצב דברים זה יוצר חשש אדיר להודאות שווא והוא עלול להביא בסבירות גבוהה לעיוות דין שיטתי ורחב. כך הם פני הדברים גם ביחס ליכולת של חשודים אלה להשתתף באופן פעיל בדיון השיפוטי בעניינם, להבינו ולסייע בידי סניגורם להעמיד לזכותם הגנה ראויה".
האגודה מבקשת מבג"ץ להורות לשר לביטחון פנים, עמר בר-לב, לנציגת השב"ס, רב-גונדר קטי פרי, ולמפכ"ל, רב-ניצב קובי שבתאי, להפסיק מיידית הלנת עצורים בתחנות משטרה בהן לא ניתן לתת להם את מלוא זכויותיהם. העתירה הוגשה באמצעות עו"ד אן סוצ'יו.