X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
דרכון ישראלי. ניצול לרעה מצד מהגרים [צילום: נתי שוחט/פלאש 90]
הממשלה תקשיח מחדש תנאי קבלת דרכון ישראלי
משרד הפנים מבקש לשנות את החוק שמאפשר לעולים חדשים לקבל דרכון ישראלי בקלות ב-2017 שונה החוק כך שעולה חדש שזכאי לאזרחות ישראלית יוכל לקבל דרכון עם הגעתו ולא לאחר שנת שהייה בארץ הדבר יצר תופעה שבה רבים ניצלו את התיקון לחוק, השיגו דרכון וירדו מהארץ

משרד הפנים מפרסם תזכיר חוק המבקש להחזיר לשר הפנים את סמכותו שלא להעניק דרכון למי שלא השתקע בישראל גם ביחס למי שקיבל אזרחות ישראלית מכוח חוק השבות.
החוק המוצע מבקש להחזיר את נוסח החוק לזה שקדם לתיקון 2017, כך שסמכות שר הפנים שלא ליתן דרכון לאזרח ישראלי שלא השתקע בארץ תחול גם על עולים שקיבלו אזרחותם הישראלית לפי חוק האזרחות, באופן שדרכון ישראלי יוענק לעולה רק לאחר השתקעותו בישראל. על-פי המוצע, החוק יחול אף על מי שקיבל את אזרחותו לפני כניסת החוק לתוקף. כלומר, ניתן יהיה לשלול אזרחות מעולים שירדו מהארץ לפני שבכלל השתקעו בה.
תיקון מס' 9
בשנת 2017 העבירה הממשלה תיקון לחוק הדרכונים, המכונה תיקון מס' 9, שהעניק הנפקה מיידית של דרכונים ישראלים לעולים חדשים עם קבלת אזרחותם ישראלית. לפני התיקון, שר הפנים בדרך כלל לא הוסמך להעניק דרכונים למהגרים חדשים בתוך שנה מיום הגעתם, למעט במקרים חריגים. מדיניות זו יושמה כדי למנוע שימוש לרעה בדרכונים ישראלים על-ידי אנשים שהיו בעלי זיקה חלשה למדינה ועדיין לא השתקעו בישראל. אולם התיקון הוביל לחששות מהפוטנציאל לניצולו מצד מי שלא הייתה לו כוונה להתיישב בישראל.
חוק השבות, שנחקק בשנת 1950, מעניק ליהודים ולבני משפחתם הקרובים את הזכות לעלות ארצה ולהפוך לאזרחים. בניגוד לרוב המדינות האחרות, בהן תהליך השגת האזרחות הוא הדרגתי ונמשך מספר שנים, ישראל מעניקה אזרחות מייד עם הגעתם לזכאים לפי החוק. הדבר הוביל למצב בו אנשים מסוימים הגישו בקשה לאזרחות רק כדי להשיג דרכון ישראלי, המאפשר נסיעות ללא אשרה למדינות רבות, מבלי שתהיה להם כוונה כלשהי להתיישב בישראל.
המדיניות לשלילת דרכונים למהגרים חדשים שטרם התיישבו בישראל אושרה על-ידי בג"ץ לאורך השנים. במקרה של פטרוניוק נ' שר הפנים (בג"ץ 4896/95), בית המשפט קבע כי "מדיניות שונה, סופה לפגוע באזרחי ישראל כולם, שתימנע מהם כניסה למדינות שונות בלא אשרה". במקרה של לוצ'נסקי נ' שר הפנים (בג"ץ 3282/98), בית המשפט קבע כי "אזרחות אינה תנאי מספיק לקבלת דרכון", וכי סביר לשלול דרכונים לאלה שטרם התגוררו בישראל.
החששות הועלו כבר ב-2017
התיקון לשנת 2017 הוגש כהצעת חוק פרטית ונתקל כבר אז בחשש מצד משרדי ממשלה שונים שניתן יהיה לנצלו לרעה בידי מי שאין לו כוונה להשתקע. גם גורמי הביטחון העלו חשש כי תיקון זה עלול להקל על ניצול לרעה של חוק השבות, למתן תיעוד ישראלי לגורמים שאינם זכאים לכך, ולשם ביצוע פעולות הפוגעות בביטחון המדינה.
חששות אלה הובילו להצעה לבחון את החוק במקרה של התיקון. לאחר למעלה משלוש שנים, בחינת השלכות התיקון חשפה תופעה רחבה של מהגרים חדשים המנצלים את האפשרות לקבל מיד אזרחות ישראלית, במטרה אחת - להשיג דרכון ישראלי ללא שום זיקה אמיתית למדינה.
כתוצאה מכך, ב-24 בנובמבר 2020, פורסם תזכיר חוק שהציע להחזיר את החוק לצורתו המקורית, המסמיך את שר הפנים להעניק דרכון ישראלי למהגרים רק לאחר שהשתקעו בישראל. הנוסח המוצע כעת זהה לזה שהופץ אז.

עלייה דרמטית במספר המהגרים שאין בכוונתם להשתקע בארץ

בדיקת דרכונים שהונפקו לאחרונה חשפה עלייה דרמטית במספר המהגרים ממדינות מסוימות שלא התיישבו בישראל, ובכל זאת הונפקו להם דרכונים ישראלים. כך לדוגמה, בין יוני 2021 ליוני 2022, 4,084 מהגרים הגישו בקשה לדרכון בתוך חודש מיום הגעתם, ו-2,466 מהם לא נשארו בארץ. כלומר, בערך 60% מהאנשים הללו לא היו עם כוונה להתיישב בישראל.
בתגובה לממצאים אלה הוציא שר הפנים הנחיות כי הדרכון הראשון שניתן לעולים חדשים צריך להיות תקף רק למשך שנה, ולא למשך חמש שנים. הדבר נעשה כדי להרתיע אנשים שאינם מתכוונים להתיישב בישראל מלהגיש בקשה לאזרחות אך ורק לצורך קבלת דרכון ישראלי. עם זאת, התופעה שבה אנשים שמקבלים דרכונים ישראלים ללא שום קשר אמיתי למדינה נמשכת.
לאור עמדת כלל גורמי המקצוע, מציע משרד הפנים להשיב את החוק לנוסחו כפי שקדם לתיקון מס' 9 לחוק, באופן המסמיך את שר הפנים להעניק דרכון ישראלי לעולה רק לאחר השתקעותו בישראל.

נתונים על נכנסים לישראל (עולים ושאינם עולים) במהלך המלחמה בין רוסיה ואוקראינה / סקירה
המסמך מציג נתונים על אזרחי רוסיה, אוקראינה ובלארוס (עולים ושאינם עולים) שהגיעו לישראל מתחילת המלחמה בפברואר 2022, ועל ההליכים להסדרת העלייה והכניסה לישראל. (17 עמ')
תאריך:  08/03/2023   |   עודכן:  08/03/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הממשלה תקשיח מחדש תנאי קבלת דרכון ישראלי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מהגרים
איתן קלינסקי
מצער אותי, שמסדר היום שלנו נעדרים לחלוטין גילויי היחס הלא אנושי של השלטון בישראל לפליטים, שנסו מאימת מלחמת הדמים המשתוללת
איתמר לוין
תחקיר נרחב של ניו-יורק טיימס מעלה, כי ילדים המסתננים לארה"ב בלא הוריהם ומופקדים בידי "משפחות מלוות", מוצאים את עצמם בעבודות המפרות בצורה בוטה את החוק
איתמר לוין
פריד זכריה בוושינגטון פוסט: המערב צריך עוד מהגרים, אבל הפופוליזם הימני מקשה על מקבלי ההחלטות לפעול בצורה מושכלת
עידן יוסף
המלחמה בין רוסיה לאוקראינה גרמה לרבים שאינם יהודים לעלות לפי סעיף הנכד שבחוק השבות    יש עוד כ-700 אלף ברוסיה זכאי חוק השבות, וככל הנראה שיעור הלא־יהודים מתוכם גדול
יורם דורי
למבקשי המקלט מאריתריאה סיפור חיים קשה ומורכב וכל רצונם לחיות בשלום בכל מקום שיהיה מוכן לקלוט אותם כבני אדם עם זכויות אנוש בסיסיות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il