X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
יותר מסחר בשבת [צילום: איתמר לוין]
דוח המכון הישראלי לדמוקרטיה:
מספר הקניונים הפתוחים בשבת גדל ב-30%
מתוך השכירים 18.8% עובדים בשבת, ואילו מתוך העצמאים 26.6% תחום העיסוק של 19% מהעובדים בשבת הוא היי־טק וטכנולוגיה למרות החוק לצמצום מתן היתרי העסקה בשבת, גדל ב-33% מספר ההיתרים שנתנה זרוע העבודה

השוואה שנערכה בנוגע למקומות הפתוחים בשבת מלמדת על עלייה בהיקף פעילות המסחר בשבת ב־7 השנים שחלפו: שיעור הקניונים ומרכזי הקניות הפועלים בשבת עלה מ־20% ל־26% - עלייה של 6 נקודות האחוז (פי 1.3). כך עולה מדו-השנתון לדת ומדינה שמפרסם (יום א', 16.4.23) המכון הישראלי לדמוקרטיה, בעריכת ד"ר אריאל פינקלשטיין, אילה גולדברג ועו"ד שלומית רביצקי טור-פז.
בעוד שבמחוזות ירושלים ויו"ש כל מרכזי הקניות סגורים, במחוז חיפה ניתן לראות את המספר (13) והשיעור (43%) הגבוהים ביותר של קניונים ומרכזי קניות הפועלים בשבת. בשאר המחוזות שיעור הקניונים ומרכזי הקניות הפועלים בשבת עומד על בין 23% ל־28%.
גם בתחום התרבות התרחשה עלייה - שיעור המוזאונים הפועלים בשבת עלה מ־65% בשנת 2015 ל־82% בשנת 2022; שיעור היכלי התרבות והתיאטראות הפועלים בשבת עלה מ־46% ל־52%.
פעילות הפנאי הנפוצה ביותר בקרב יהודים הקונים ומבלים בשבת היא בילוי בים או בבריכה — 72% ציינו שהם נוהגים לבלות במקומות אלו בשבת. לצד זאת, 67.5% יוצאים לבתי קפה ומסעדות, 65.5% עוסקים בפעילות ספורטיבית, ו־61% מבלים במופעי תרבות (מוזיקה/תיאטרון/מוזאונים). רוב היהודים הישראלים גם נוהגים לערוך קניות בשבת: 59% קונים מזון, ו־58.5% עורכים קניות לבית ולצרכים אישיים (בגדים/רהיטים/מכשירי אלקטרוניקה וכדומה). פעילות נפוצה אחרת בשבת היא צפייה במשחקי ספורט במקום התרחשותם — 37% ציינו שהם עוסקים בפעילות זו.

עלייה הדרגתית במספר היתרי ההעסקה בשבת

אין נתונים בדבר מספר העובדים ביום המנוחה השבועי על-פי 16 ההיתרים הכלליים (ענפיים), אך ניתן להעריך כי מדובר בעשרות רבות של אלפים שמועסקים בתחומים כגון שמירה וסדרנות, רפואה וטיפול, מצילים והספקת מים.
באשר להיתרים פרטניים (היתרים תקופתיים על-פי עילות הקבועות בחוק), נכון ליוני 2022 ל־467 מעסיקים יש היתר להעסיק עובדים ביום המנוחה השבועי. צירוף של כלל ההיתרים הפרטניים מלמד כי הם כוללים מתן היתר להעסקה ביום המנוחה השבועי ל־22,345 איש: 19,828 עובדים ו־2,517 כוננים.
שלוש העילות הדומיננטיות למתן היתרים הן ביטחון הגוף והרכוש, פגיעה בתהליך העבודה וצרכים חיוניים לציבור. התפלגות ההיתרים ביניהן כמעט שווה לחלוטין, כך שבגין כל אחת ניתנו למעלה מ־30% מההיתרים לעבודה ביום המנוחה השבועי. לעומת זאת, כמעט לא ניתנו היתרים בשל חשש לפגיעה בביטחון המדינה, ולא ניתנו היתרים כלל בשל חשש לפגיעה רבה בכלכלה. בחינת ההיתרים לפי מספר העובדים והכוננים שהם כוללים מלמדת שבהיתרים שניתנו לצורך מניעת פגיעה בביטחון הגוף והרכוש שיעור העובדים והכוננים קטן יחסית, כך שבסך הכל נכללים בהם 10% מהעובדים והכוננים שקיבלו היתר עבודה ביום המנוחה השבועי, לעומת ההיתרים שניתנו לצורך מניעת פגיעה בצרכים חיוניים לציבור, הכוללים 53% מהעובדים והכוננים שקיבלו היתר.
הממצאים מלמדים על עלייה הדרגתית במספר ההיתרים שניתנו בשנתיים האחרונות. בשנתיים בלבד עלה מספר ההיתרים ב-33%! זאת, למרות תיקון 16 לחוק שעות עבודת ומנוחה שנחקק בסוף 2017 ונועד לצמצם את מספר ההיתרים. בעוד בשנים 2019-2016 נע מספר ההיתרים שניתנו בכל שנה סביב 450, בשנת 2020 הוא עלה ל־534 ובשנת 2021 הוא הגיע לשיא של 568. העלייה במספר ההיתרים בשנתיים האחרונות היא ברובה תוצאה של עלייה בהיתרים שניתנו בשל החשש מפגיעה בביטחון הגוף והרכוש.
גורמי הממשל במדינה אינם מרכזים נתונים מסודרים בדבר היקף התעסוקה בשבת. בשל כך הנתונים המוצגים בנושא זה מבוססים על סקר שערך המכון לדמוקרטיה לצורך העבודה על הדו־שנתון.

כחמישית הישראלים עובדים בשבת

על-פי ממצאי הסקר, 19.8% מציבור העובדים בישראל מעל גיל 18 עבדו בשנה האחרונה בשבת: 12.6% מהשטח או מהמשרד ו־7.2% מהבית. מספר העובדים הכולל בישראל על-פי נתוני סקר כוח אדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מאפשר להעריך כי מספר העובדים מעל גיל 18 שעבדו בשנה האחרונה בשבת עומד על כ־740,000, מתוכם כ־470,000 עבדו מהשטח או מהמשרד וכ־270,000 עבדו מהבית. ניתוח הנתונים בפילוח בין עצמאים לשכירים מלמד כי מתוך השכירים 18.8% עובדים בשבת, ואילו מתוך העצמאים 26.6% עובדים בשבת.
בקרב יהודים שיעור העובדים בשבת עומד על 18.8% (כ־610,000 עובדים), ואילו בקרב ערבים על 24.9% (כ־130,000 עובדים). אצל הערבים כמעט כל העובדים בשבת עבדו מהשטח או מהמשרד ולא מהבית, בעוד אצל היהודים החלוקה היא בין 10.4% מהעובדים בשבת שעשו זאת מהשטח או מהמשרד (כ־340,000 עובדים) לבין 8.4% שעשו זאת מהבית (כ־270,000 עובדים).
שאלה אחרת בסקר העלתה כי מתוך השכירים היהודים שעבדו בשבת מהבית, 6% ציינו כי העבודה בשבת היא תנאי סף על-מנת לעבוד במשרה; 23% ציינו כי העבודה בשבת איננה תנאי סף על-מנת לעבוד במשרה, אך יש ציפייה ברורה שיעבדו בשבת; ואילו 71% ציינו כי הדבר נתון לגמרי לבחירתם.
בקרב העובדים היהודים ניתן לראות הבדלים בין עבודה מהבית לעבודה מהשטח או מהמשרד: אצל העובדים מהשטח או מהמשרד שיעור גבוה יותר עובדים בכל שבת או ברוב השבתות, בהשוואה לעובדים מהבית. בסך הכולל, 25.5% מהעובדים היהודים העובדים בשבת עובדים בכל שבת או ברוב השבתות, 28% עובדים בשבת לפחות פעם אחת בחודש, ו־46.5% עובדים בתדירות של פחות מפעם אחת בחודש. בקרב ערבים העובדים בשבת (שכמעט כולם כאמור עובדים מהשטח או מהמשרד) מדובר בעבודה כמעט קבועה: 49% עובדים בכל שבת ו־30% נוספים עובדים ברוב השבתות.
מרבית היהודים שעבדו בשבת בשנה האחרונה היו חילונים (72%), אך ניתן לראות שישנם גם מסורתיים שעבדו בשבת, ואף דתיים־לאומיים (6%). מקרב החרדים לא נמצא כי היו מי שעבדו בשבת בשנה האחרונה.

כחמישית העובדים בשבת - הייטקיסטים
[צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]

תחום העיסוק של 19% מהעובדים בשבת הוא היי־טק וטכנולוגיה. תחומי עיסוק בולטים אחרים הם עובדים לא מקצועיים או חצי מקצועיים כדוגמת נהג, אופה, מנקה, מתדלק וסבל (עבודות אלו דומיננטיות בקרב הציבור הערבי); חינוך, הוראה ומחקר; ומקצועות הבריאות והטיפול.
בקרב הציבור היהודי, העובדים בשבת הם מכל רמות השכר. בקרב העובדים מהבית ניתן לראות שיעור גבוה של עובדים ברמת ההכנסה הגבוהה ביותר (29%), ככל הנראה מאחר ששיעור גבוה מהם משתייכים לענף ההיי־טק והטכנולוגיה. רמת השכר של העובדים מהשטח או מהמשרד נמוכה יותר, ו־64.5% מתוכם מרוויחים שכר הנמוך מ־12,000 ש"ח. בקרב הציבור הערבי 64.5% מהעובדים מרוויחים שכר הנמוך מ־8,000 ש"ח.
39% מהמוסלמים עובדים ביום שישי, המקודש באיסלאם, רובם המובהק מהשטח או מהמשרד (37%). בהשוואה ליהודים העובדים בשבת, מוסלמים העובדים ביום שישי עושים זאת בתדירות גבוהה הרבה יותר ובהיקף שעות יומי גבוה בהרבה: 31% מהם עובדים בכל יום שישי, 55% עובדים ברוב ימי השישי, ועוד 15% עובדים לפחות יום שישי אחד בחודש.

תאריך:  16/04/2023   |   עודכן:  16/04/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מספר הקניונים הפתוחים בשבת גדל ב-30%
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
מנכ"ל בנק דיסקונט הודיע לדירקטוריון על כוונתו לפרוש מתפקידו ולהתמנות למנכ"ל קבוצת הנדל"ן תדהר    ימשיך לכהן בתפקידו עד לבחירת מחליף ועד לביצוע חפיפה    "בנינו מנועי צמיחה וייעלנו את הקבוצה"
איציק וולף
בשנת 1987 עמד שיעור הזוגות המנהלים משק בית משותף ללא נישואין על 0.4% מכלל הזוגות    עד ל-2020 עלה שיעור הזוגות הללו ל-5.2% ובתוך שנתיים זינק ל-10%
איציק וולף
על-פי מתווה חדש שהוצע ביחס להרכב הוועדה לבחירת שופטים לא תכלול הוועדה פוליטיקאים ושופטים אלא רק נציגים שימונו מטעמם    לא ברור כיצד ההצעה תספק את החוששים משליטה פוליטית של הקואליציה
איציק וולף
האח הגיע אחרי חצות הלילה לתחנת מד"א כשברכבו גופתה של אחותו והודיע לצוות הרפואי: "שחטתי אותה"    המשטרה עצרה את האח ופתחה בחקירה
עידן יוסף
רבבות מפגינים נגד הרפורמה ובעדה הפגינו ברחבי הארץ    פרשים ומכת"ז מפזרים את המוחים שחסמו את איילון, מפגין הדליק מדורה ונעצר    נתיבי איילון דרומה נפתחו לתנועה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il