היישוב הבדואי הבלתי -חוקי חאן אל-אחמר יפונה במועד שאותו תקבע הממשלה, ללא התערבות שיפוטית. זוהי משמעותו של פסק הדין של בג"ץ, אשר דחה (7.5.23) את עתירת תנועת רגבים, להורות על פינוי היישוב שממזרח לירושלים.
המדינה הוציאה עוד בשנת 2009 צווי הריסה ליישוב, אך לא מימשה אותם, והוא הפך לסמל במאבק נגד ההתיישבות הבלתי-חוקית בין ירושלים לים המלח. הפולשים דחו את כל ההצעות למגורים חלופיים, והמדינה העדיפה שלא לפנותם בכוח. לפני חמש שנים קבע בג"ץ שיש לפנות את היישוב, אך הותיר את הביצוע בידי המדינה. אשתקד הוא הוציא בג"ץ צו על תנאי, אשר הורה למדינה לנמק מדוע אינה מפנה את היישוב.
בשנים שחלפו מאז ביקשה המדינה וקיבלה שוב ושוב ארכות לפינוי חאן אל-אחמר, תוך שבג"ץ מותח ביקורת חריפה על גרירת הרגליים, אשר הוסתרה בין היתר בטלטלות הפוליטיות ובריבוי הבחירות. אולם בחודש שעבר טענה המדינה לראשונה, כי מסיבות חסויות של מדיניות חוץ וביטחון לא ניתן לפנות את היישוב כעת, וגם לא ניתן לומר מתי הדבר ייעשה.
בפסק דינו היום אומר השופט
אלכס שטיין, כי בנסיבות אלו, ולאחר שהשופטים עיינו במעמד צד אחד בחומר החסוי - אין מקום להתערבות בית המשפט. זאת, בהתאם למדיניותו הקבועה לפיה אין הוא מחליף את שיקול דעתה של הממשלה כאשר מדובר בנושאי חוץ וביטחון. "קיימים טעמים עדכניים של ממש אשר תומכים בעמדתם העכשווית של משיבי המדינה שלא לפנות ולא להרוס את המאחז בעת הזאת – תוך מתן הבהרה והדגשה חוזרת כי מדובר במאחז בר-הריסה שכל-כולו הוקם בניגוד לחוק. טעמים אלה לא נוכל לפרט בעטיו של החיסיון. נציין כי אחרי שקראנו את מה שקראנו, ושאלנו את מה ששאלנו, נחה דעתנו כי טעמים אלה, בלי יוצא מן הכלל, קשורים לענייני ביטחון ויחסי החוץ של המדינה וכי יש בהם כדי להצדיק את עמדתם הנוכחית של משיבי המדינה בנוגע למאחז".
השופט
נעם סולברג מוסיף: "חרף הבנייה הבלתי-חוקית שביצעו התושבים, ועל אף שהפרו ביודעין, בריש גלי, את החוק, הכשירה המדינה עבורם תא שטח נכבד, לטובת מגורים חלופיים, תוך השקעת משאבים רבים עד מאוד. החלופה שהוצעה, מעניקה לתושבים אפשרות מעבר למגורים בתנאים משופרים, כשלרשותם יעמדו מוסדות חינוך וציבור הולמים, דרכי תעסוקה מגוונות, פיתוח שטחים חינם אין-כסף, על חשבון המדינה, ועוד ועוד. חלופה זו לא עמדה לבדה, ולצִדה הוצעו כאמור גם חלופות נוספות, טובות וראויות, תוך גילוי נכונות רבה מצד המדינה לסיום העניין בהסכמה".
השופט
עופר גרוסקופף הסכעם עם עמיתיו. המדינה חויבה בתשלום הוצאות בסך 20,000 שקל. את רגבים ייצגו עוה"ד
אבי סגל ויעל סינמון, את המדינה ייצגו עוה"ד רן רוזנברג ו
הדס ערן, ואת התושבים - עו"ד תאופיק ג'בארין.