בצל ירי הרקטות על ישראל, הפרלמנט האירופי אישר (10.5.23) החלטה המגנה את הרשות הפלשתינית על המשך ההסתה לאלימות, אנטישמיות ושנאה בספרי הלימוד שלה זו השנה הרביעית ברציפות. ההחלטה קראה להקפאת המימון לרשות הפלשתינית עד שתוכנית הלימודים שלה תותאם לאמות-מידה בינלאומיות של שלום וסובלנות והסרת דברי השטנה. על כתיבת הספרים אמונים פקידי אגף פיתוח התכנים של משרד החינוך הפלשתיני שמשכורותיהם משולמות על-ידי
האיחוד האירופי.
החלטת הגינוי עברה כחלק מהליך הפיקוח השנתי של האיחוד האירופי על תקציבו, שבוחן כיצד הושקעו כספי משלמי המיסים במיזמים שבוצעו על-ידי האיחוד. הגינוי עבר ברוב מוחץ של קולות עם 451 תומכים מול 151 מתנגדים, ו-5 נמנעים בעקבות תמיכתן של מפלגות המרכז-שמאל, שהצביעו בעד מלל עם ניסוח ביקורתי חסר תקדים כלפי הפלשתינים בהשוואה לשנים עברו.
לראשונה, החלטת גינוי האירופית קושרת במפורש את ההסתה בספרי הלימוד שהיא מממנת להתגברות פיגועי הטרור הפלשתיני לאחרונה מצד תלמידי בית ספר ובני נוער. היא מכירה לראשונה בקיומה של אנטישמיות ודורשת במפורש את הסרתה, בעוד ש
החלטות קודמות שאומצו לא קראו ישירות להסרת תכנים אלא רק הזכירו קיום של הסתה לאלימות ודרשו באופן מעורפל יותר שהתכנים הפלשתינים יעמדו בקנה אחד עם ערכי האו"ם. נוסח ההחלטה חוזר על איום במניעת מימון מהרשות הפלשתינית שהעביר הפרלמנט בדצמבר האחרון, אם ספרי הלימוד לא ישתנו.
הפלשתינים הפרו התחייבותם
מלל ההחלטה אף חוזר ומדגיש כי תכני השנאה עדיין לא הוסרו זאת בניגוד לטענות והבטחות של הפלשתינים לאיחוד האירופי שהספרים עברו שינוי חיובי, ומזכיר בקשות חוזרות ונשנות של הפרלמנט לפלשתינים בנושא תוך דרישה "לבדוק היטב" שהרשות הפלשתינית תשנה את "תוכנית הלימודים המלאה במהירות".
הפרלמנט הצביע לא פחות מחמש פעמים באותו היום נגד ניסיונות נפרדים למחוק או לעדן את מלל ההחלטה, לאחר קמפיין שדלנות נרחב של המשלחת הפלשתינית לבריסל ושל ארגונים פרו-פלשתיניים.
מחקר נגד ההסתה
נציב האיחוד האירופי שאמון על כספי הסיוע לפלשתינים, אוליבר ורהלי, הודיע בשבוע שעבר שתקציבים אירופיים לא ישמשו להסתה כלפי מדינת ישראל, והבטיח שהאיחוד יממן מחקר נוסף בנושא הסתה ואנטישמיות בספרי הלימוד של הרשות הפלשתינית בפגישה עם שר החוץ
אלי כהן.
בדצמבר האחרון, הצהירה נציבות האיחוד האירופי שנדרשים שינויים "חיוניים" בתוכנית הלימודים של הרשות הפלשתינית תוך הבטחה ש"רפורמה נוספת בתוכנית הלימודים תטפל בסוגיות בעייתיות בפרק הזמן הקצר ביותר האפשרי".
במאי 2021, האיחוד האירופי הקפיא את מלוא המימון שלו לרשות הפלשתינית במשך יותר מ-13 חודשים בגלל שימוש בכספי סיוע אירופי לכתיבת ספרי לימוד חדשים שמסיתים לאלימות, לאחר החלטה דומה שהעביר הפרלמנט שלו הקוראת להתנות את כספי הסיוע.
"אינדיקציה לזעם ולתסכול של האירופים
מחקרים והמלצות למדיניות של מכון המחקר הבינלאומי IMPACT-se, שחוקר ומנתח תכני ספרי לימוד ברחבי העולם לעידוד תכנים של שלום וסובלנות, היוו בסיס לפעולה להחלטת הגינוי בעקבות הצגת מחקרים על תכנים ספרי הלימוד של הרשות הפלשתינית ישראל ומדינות נוספות באזור בשנים האחרונות לאיחוד האירופי לקראת ההצבעה.
מרכוס שף, מנכ"ל מכון המחקר, אמר: "זו מבוכה גדולה לפלשתינים, שפעלו בבריסל קשות נגד ההחלטה. זו אינדיקציה לזעם ולתסכול של האירופים מאסטרטגיה לאומית פלשתינית של הסתה של תלמידי בית ספר לשנאה ולאלימות בכספי משלמי המיסים שלהם, שנה אחר שנה. זה בוודאי ילקח בחשבון בנציבות האירופית ובפי הנציב ורהלי שאמון על הכספים לפלשתינים שהצהיר בשבוע שעבר כי לא ניתן עוד להשתמש בכספי האיחוד להסתה נגד ישראל". אריק אגסי, סמנכ"ל המכון, אמר: "מכון המחקר והמדיניות IMPACT-se ימשיך לפעול מול ממשלות ומשרדי חינוך בישראל, במזרח התיכון ובעולם לקידום ערכים של קבלת האחר שלום וסובלנות בספרי לימוד".
ניקלס הרבסט מהמפלגה הגדולה החשובה והמשפיעה ביותר בפרלמנט האירופי וסגן יו"ר ועדת התקציב אמר לאחר ההצבעה: "היום הפרלמנט האירופי הבהיר באופן ברור שהוא לא מעוניין שמשלמי מיסים אירופים יממנו את לימוד האנטישמיות, השנאה והאלימות בספרי הלימוד הפלשתינים. לילדים פלשתינים מגיע חינוך טוב יותר והנציבות האירופית צריכה לדחוף לשינוי משמעותי. רוב המליאה הצביעה היום בהתאם לעמדת הפרלמנט על הצורך בפתרון שתי המדינות שמגנה בחריפות את דברי השנאה בתוכניות הלימודים בחינוך הפלשתיני".
אנה מישל אסימקופולו, חברת הפרלמנט האירופי אמרה: "התניה חלקית של המימון לפלשתינים הכרחית כדי להבטיח הסרת תוכן אנטישמי בספרי הלימוד. זה לא עניין של יעילות תקציבית, זה עניין של מוסר. מדיניות של אפס סובלנות פירושה שיש להסיר רטוריקה אנטישמית מספרי הלימוד המשמשים את הרשות הפלשתינית".