ערך התפוקה החקלאית בישראל עמד בשנת 2022 על כ-34.9 מיליארד שקלים. מדובר בגידול בשיעור של 7.6% לעומת שנת 2021. כך עולה מסקירה שפרסמה (יום ב', 12.6.23) הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
מתוך סכום זה - עמד ערכם של גידולים צמחיים על 19.3 מיליארד שקל וערכם של בעלי חיים עמד על 15.6 מיליארד שקל.
התוצר המקומי הגולמי בחקלאות (ערך התפוקה החקלאית פחות התשומה הקנויה כגון דשנים וחומרי הדברה, כולל הבלאי) עמד על 15.5 מיליארד שקל. התוצר המקומי הנקי (תוצר מקומי גולמי בחקלאות ללא הבלאי) היה 13.1 מיליארד שקל, עלייה של 0.2% לעומת שנת 2021. לתוצר הנקי נוספו כ-1.3 מיליארד שקלים פיצויים ותקבולים נוספים בענף (כגון פיצויים מביטוח, תמיכות שנת שמיטה, רפורמות בענף ותקבולים אחרים), עלייה של 7.4% לעומת השנה הקודמת.
היתרה לחקלאים, לאחר ניכוי התמורה למשרות שכיר, בשנת 2022 הייתה 6.6 מיליארד ש"ח - ירידה של 2.5% לעומת שנת 2021. בחישוב היתרה לא הופחתו תשלומי הריבית שמשלמים החקלאים עבור פעולות ייצור.
כמות התוצרת הצמחית עלתה ב-6.7%. בכמות גידולי השדה חלה עלייה של 23.5%, בכמות הפירות (ללא הדרים) חלה עלייה של 15.0%, בכמות פרי ההדר חלה עלייה של 13.8%, ובכמות הירקות, תפוחי אדמה ומקשה חלה ירידה של 8.8%.
בכמות הכותנה (סיבים וגרעינים) חלה עלייה של 239.9%, בכמות התפוזים חלה עלייה של 140.3%, בכמות האפרסקים חלה עלייה של 71.6%, בכמות האשכוליות חלה עלייה של 37.0%, בכמות החיטה חלה עלייה של 35.5%, בכמות תות השדה חלה עלייה של 29.7%, בכמות התמרים חלה עלייה של 21.0%, בכמות האבוקדו חלה עלייה של 14.9% ובכמות השחת חלה עלייה של 12.3%. לעומת זאת, בכמות השום היבש חלה ירידה של 56.7%, בכמות הפלפל חלה ירידה של 20.5%, בכמות העגבניות הרגילות למאכל חלה ירידה של 18.5%, בכמות האבטיחים למאכל חלה ירידה של 16.9%, בכמות הגזר חלה ירידה של 13.9%, בכמות המלפפונים חלה ירידה של 13.8% ובכמות הרימונים חלה ירידה של 7.8%. יש לציין כי שנת תשפ"ב (שהסתיימה בספטמבר 2022) הייתה שנת שמיטה.
בכמות הנטיעות החדשות חלה ירידה של 27.5%, ומתוכן בולטת הירידה בנטיעות של פירות סובטרופיים (36.6%), ירידה בנטיעות של הדרים צעירים (17.9%) וירידה בנטיעות ענבי יין צעירים (16.4%), עקב שנת השמיטה.
בתפוקת בעלי החיים חלה עלייה כמותית של כ-2.2%. בכמות בשר העיזים חלה עלייה של 30.4%, בכמות הדבש חלה עלייה של 12.5%, בכמות חלב העיזים חלה עלייה של 8.3%, ובכמות הבקר לשחיטה חלה עלייה של 4.6%. לעומת זאת, בכמות החזירים חלה ירידה של 14.7%.
בכמות היצוא החקלאי חלה עלייה של 3.7%. שינויים בולטים: בכמות היצוא של סיבי הכותנה חלה עלייה של 232.2%, בכמות יצוא גידולי תבלין, רפואה ובושם חלה עלייה של 36.1%, בכמות יצוא האפרסמון חלה עלייה של 27.6%, בכמות יצוא האבוקדו חלה עלייה של 23.3% ובכמות יצוא האשכוליות חלה עלייה של 12.7%. לעומת זאת, בכמות יצוא הפלפל חלה ירידה של 38.6%, בכמות יצוא הגזר חלה ירידה של 14.4% ובכמות יצוא תפוחי האדמה חלה ירידה של 8.1%.
38.6% מכלל ערך הייצור החקלאי נמכרו לשוק המקומי, 40.1% - לתעשיה, 12.3% - ליצוא ו-9.0% סופקו לתוצרת ביניים. בענף הגידולים הצמחיים 60.6% מערך התפוקה נמכרו לשוק המקומי, 22.1% - ליצוא, 10.3% - לתוצרת ביניים ו-7.0% סופקו לתעשיה. בענף בעלי החיים 81.2% מערך התוצרת הופנו לתעשיה, 11.5% - לשוק המקומי ו-7.3% - לתוצרת ביניים.
בערך התפוקה החקלאית המיועדת לשוק המקומי חלה עלייה של כ-1.5%. בכמות התפוקה לשוק המקומי חלה עלייה של 5.9%, ואילו מחירי התפוקה החקלאית לשוק המקומי ירדו ב-3.9%.