X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
התוכניות הנקודתיות לא מקדמות בנייה
דוח המבקר על השלטון המקומי
אנגלמן: חשש לאי-סדרים בהליכי התכנון המקומי
הרשויות עוקפות את הקפאת הארנונה וטרינרים עירוניים חשופים לאיומים ואלימות עובדים בעיריית אלעד חוששים מהטרדות מיניות

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, מתריע שהתמשכות הליכי התכנון בוועדות המקומיות עלולה "לחשוף אותם ללחצים מצד בעלי עניין שונים לזירוז ההליכים ועקב כך אף להוביל לאי-סדרים". הדברים נאמרים בדוחות על השלטון המקומי שמפרסם אנגלמן (4.7.23). רוב הדוחות עוסקים נקודתית בשורה של רשויות, ורק במיעוטם מצביע אנגלמן על נושאים רוחביים.
תוכניות בנייה נקודתיות. משנת 2016 התקבלו במוסדות התכנון 15,276 תוכניות בנייה נקודתיות (מהן 15,075 מפורטות), שהיו 61% מכלל התוכניות. למרות שמוסדות התכנון מחויבים להקצות משאבים לקידום תוכניות נקודתיות ואחרות כאחד, תרומתן של התוכניות הנקודתיות למשק הדיור קטנה בהרבה משל התוכניות האחרות (6,442 תוכניות נקודתיות מפורטות הציעו 86,277 יחידות דיור, ואילו 2,828 תוכניות אחרות הציעו 958,222 יחידות דיור). בוועדות המקומיות, פרק הזמן הממוצע לתכנון התוכניות הנקודתיות שמציעות שינוי משמעותי ארוך ב-60 ימים של תוכניות אחרות (421 לעומת 361 ימים).
אף שמשקל תוכניות נקודתיות מפורטות בסמכות מקומית או מחוזית שהציעו תוספת יחידות דיור הוא 69.5% מכלל התוכניות המפורטות, תוספת יחידות הדיור שהן הציעו היא 8.3% בלבד מכלל התוספת שהוצעה על-ידי התוכניות המפורטות מסוג זה. הדבר עלול לגרום למעמסה ניכרת על עבודת מוסדות התכנון ובכך לפגוע ביעילות תפקוד הוועדות המקומיות והמחוזיות, וביכולתן לקדם מהלכים תכנוניים נרחבים וכוללניים יותר בראייה מתכללת. הימשכותם של הליכי התכנון והעומס במוסדות התכנון גם עלולים לחשוף אותם ללחצים מצד בעלי עניין שונים לזירוז ההליכים ועקב כך אף להוביל לאי-סדרים.
חובות ארנונה. בסוף שנת 2020 עמדו חובות הארנונה בכל הרשויות המקומיות (כולל חובות מסופקים) על 31.7 מיליארד שקל, עלייה של 9% לעומת 2016. החובות המסופקים עמדו על 21.7 מיליארד שקל, עלייה של 12%. בשנים 2022-2020 הגישו מדי שנה 102-78 רשויות בקשות לאישור חריג לשינוי הארנונה, ואנגלמן מתריע: מצב זה אינו עולה בקנה אחד עם מטרת החקיקה - לאפשר העלאה חריגה במקרים מיוחדים בלבד; הוא הופך את החריג לכלל, ועלול לשמש אמצעי לעקיפת המנגנון והתכלית של דיני ההקפאה.
בנובמבר 2022, יותר מ-16 שנים לאחר שהחליטה הממשלה על הצורך ברפורמה בתחום הארנונה, היא לא בוצעה. שתי הוועדות הבין-משרדיות שהוקמו למטרה זו לא גיבשו דוחות סופיים והמלצותיהם לא קיבלו את אישור השרים, לא פורסמו ולא יושמו. אחת התוצאות היא הבדלים משמעותיים בשיטת חיוב הארנונה בין רשויות שונות. שוני קיים גם בקביעת נהלים לטיפול במתן הנחות, ובכמה רשויות ניתנו הנחות בניגוד לדין ושלא בהתאם לתקנות.
מבקרים פנימיים. הנתונים המצויים בידי משרד הפנים על המבקרים הפנימיים ברשויות המקומיות, ובכלל זה על היקף משרתם ועל המשאבים המוקצים להם, אינם מנוהלים, מאורגנים ומנותחים כראוי. הנתונים נאספים במקביל על-ידי אגפים שונים במטה המשרד ועל-ידי מחוזותיו ואינם מועברים ביניהם; הם נאספים באופן ידני, אינם מתעדכנים באופן שוטף וניכרים פערים בין הנתונים שמחזיק כל אחד מהגורמים; קצב התחלופה המהיר של מבקרים ברשויות מסוימות מקשה עוד יותר את שמירת העדכניות של הנתונים.
שיעורן של הנשים המכהנות כמבקרות ברשויות המקומיות (23%) נמוך משיעורן בכלל האוכלוסייה, וברשויות לא-יהודיות שיעור זה נמוך עוד יותר (-6%). שכרן של נשים המכהנות כמבקרות ברשויות מקומיות נמוך ב-10% משכרם של גברים. 42% מהרשויות לא מפרסמות כלל דוחות ביקורת באתרים שלהן, ו-67% מהרשויות לא פרסמו דוחות ביקורת בשנת 2020. בחמישית מן הרשויות לא דנו מועצת העיר או ועדת הביקורת בדוחות לשנת 2020.
לא בודקים את חנויות הבשר
התקשרויות עם יועצים חיצוניים. בשנים 2022-2018 לא ביצע משרד הפנים ביקורת ומעקב על התקשרויות של הרשויות המקומיות עם יועצים חיצוניים, ולא בדק אם הן פועלות בעניין זה בהתאם להוראות הנוהל שקבע. עם זאת, ביוני 2022 הנחה משרד הפנים את רואי החשבון מטעמו לערוך בדיקה של נושא ההתקשרויות במסגרת הכנת דוחות מפורטים לשנת 2021 (נכון למועד הביקורת הדוחות לא פורסמו). כמו-כן, אין גורם במשרד הפנים שעוסק בנושא התקשרויות הרשויות המקומיות עם יועצים.
השירותים הווטרינריים. מספר אתרי המכירה של בשר שנבדקו על-ידי הווטרינרים של הרשויות המקומיות בשנים 2021-2020 ובמחצית הראשונה של 2022 נמוך מעשירית ממספר אתרי המכירה שנכללו ברשימה המצומצמת שהעביר משרד הבריאות (לדוגמה: בשנת 2021 בוצעו 5,919 ביקורות באתרים למכירת בשר ומוצריו, מתוך 70,000 אתרים). משרד הבריאות לא הפיץ בקרב הווטרינריים הנחיות או נהלים המפרטים את סוגי האתרים שעליהם לבצע בהם פיקוח, ובכלל זה התייחסות לפיקוח על מוסדות. רק 0.5% מהובלות הבשר שבוצעו בשנת 2021 נבדקו על-ידי הווטרינרים (3,136 ביקורות בוצעו ברכבי הובלה אף שהיו 612,341 הובלות).
נכון ליוני אשתקד, 39 רשויות מקומיות לא העסיקו וטרינר (15% מהרשויות) ו-45 רשויות העסיקו וטרינר שלא היה מוסמך לבצע פיקוח באתרים לממכר בשר ומוצריו (18% מהרשויות), כך שב-84 רשויות מקומיות (33% מהרשויות) לא התקיים פיקוח על אתרים למכירת בשר ומוצריו כמתחייב על-פי החוק.
וטרינרים ברשויות חשופים במהלך עבודתם ברמה יום-יומית לאיומים ולאלימות פיזית ומילולית. לדוגמה: באוגוסט 2022 הותקפה מילולית הווטרינרית של עיריית יהוד-מונוסון בעת ביקורת במסעדה בעיר; באוקטובר 2021, בביקורת שערכה לשכת הבריאות המחוזית תל אביב של משרד הבריאות במסעדה בהרצליה, הותקף הווטרינר המחוזי; בדצמבר 2021 הוצת מבנה המחלקה הווטרינרית בעיריית בית שמש; ובינואר 2019 נורה ברגלו הווטרינר של עיריית טמרה. משרד הבריאות לא העביר הנחיות לרשויות המקומיות ולווטרינרים הרשותיים בנוגע לשמירה על ביטחונם האישי של הווטרינרים ברשויות.
אין אסדרה של הכבישים המקומיים
הטרדה מינית ברשויות. ב-12 הרשויות המקומיות שבדק משרד המבקר, הוגשו רק 18 תלונות על הטרדה מינית בשנים 2022-2018. מספר זה עשוי להצביע בין היתר על העדר הטרדות, אולם עשוי לנבוע גם מחשש של הנפגעים להתלונן, מהעדר מודעות לקיומו של אחראי, מחוסר היכרות עם החוק ומחוסר אמון ברשות המקומית שתטפל בתלונה כהלכה. אף שחלפו 20 שנה מאז נחקק החוק למניעת הטרדה מינית, משרד הפנים לא קבע הנחיות ונהלים לטיפולן של הרשויות המקומיות בהטרדות מיניות ולא פיקח על יישום החוק.
בשיתוף הציבור (עובדים ברשויות המקומיות) שערך משרד המבקר נמצא, כי 14% מהמשיבים מסרו, כי הוטרדו או ידוע להם על מישהו אחר שחווה לדבריו הטרדה מינית בשלוש השנים האחרונות במסגרת העבודה ברשות. 22% הגדירו את מקום העבודה ברשות כלא בטוח או בטוח במידה בינונית מפני הטרדות מיניות. בעיריות נצרת, אלעד ואום אל-פחם היה שיעורם הגבוה ביותר (42%, 31% ו-30% בהתאמה). 51% אינם מכירים את זהות האחראי או חושבים שאין אחראי לנושא ברשות המקומית.
כבישים ברשויות. אף שהדרכים העירוניות הן יותר ממחצית הכבישים בישראל, אין שום גורם ממשלתי המאסדר ומפקח את תחזוקת הדרכים שבתחומי הרשויות המקומיות. הרשויות המקומיות מחויבות על-פי דין לתחזוקת הדרכים שבתחומן, אולם בהעדר נורמות לתכנון ולניהול בעניין תחזוקת הדרכים העירוניות, כל אחת מהן קובעת לעצמה את אופן תחזוקת הדרכים בתחום שיפוטה ואת היקף התחזוקה, בלי שייעשו פיקוח ובקרה על כך וללא סטנדרטים רוחביים.

תאריך:  04/07/2023   |   עודכן:  04/07/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אנגלמן: חשש לאי-סדרים בהליכי התכנון המקומי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבקר המדינה
מירב ארד
הודיע כי הביקורת שיכין תתמקד בשלושה היבטים בנוגע לפעולות הממשלה ולהיערכותה: ההתמודדות עם סיכוני הבינה המלאכותית בהיבט הטכנולוגי, קידום רגולציה וחקיקה, ויישום כלי בינה מלאכותית במערכות ציבוריות-מדינתיות
איתמר לוין
אנגלמן: התלונות, בעיקר על האגף לעידוד תעסוקת הורים, זינקו פי 5.3; שיעור שיא של 88.5% היו מוצדקות    עלייה חדה בתלונות על רשות האוכלוסין
מירב ארד
מתניהו אנגלמן קרא לראש הממשלה ולשר לביטחון לאומי לפעול לתיקון הליקויים שעלו בדוחות מבקר המדינה בעניין    הוסיף: נעקוב אחר האפקטיביות של פעולות הממשלה במסגרת דוח מעקב
עידן יוסף
נציגת משרד המשפטים: "בכל הממשלות האחרונות נאמר לנו שאין היתכנות פוליטית לשנות את הגדרת החוק"    מ-2013 עד 2021 נמסרו 7 ילדים לאימוץ אצל זוגות להט"ב    80 ילדים נמסרים בכל שנה בממוצע לאימוץ    327 משפחות ברשימת ההמתנה לאמץ
עידן יוסף
מנכ"ל חברת החשמל: "הכי גרוע שמאשימים אותנו - הציבור לא יודע שיש טירוף מערכות שלם בביורוקרטיה אינסופית כשאנחנו זקוקים לכל פעולה לאישור מ-46 גורמים שונים"    המשרד להגנת הסביבה: "מודאגים מכך שישראל ממשיכה לייצא גז לשכנותיה בזמן שחסר בה"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il