שר האנרגיה ישראל כ"ץ עומד להגיש לראש הממשלה
בנימין נתניהו דוח מיוחד שיכלול את החלופות השונות לפיתוח מואץ של משק האנרגיה בישראל. במוקד הדוח: המלצת השר כ"ץ להקצות רשיונות נוספים ליצוא גז טבעי ממאגרי הגז הקיימים תמר ולוויתן. כ"ץ אמר ל-News1, כי בתוך כשבוע יהיו בידיו הנתונים וכן האופציות העומדות על הפרק, ומיד לאחר מכן הוא יעביר אותם לנתניהו, להחלטתו כראש הממשלה.
ישראל מייצאת כיום גז טבעי באמצעות מצרים בלבד. הצינור הקיים מחבר בין ישראל לשכנתה הערבית וממנה לשאר מדינות אירופה. העמקת היחסים עם מצרים שבשטחה מתקן ענק להנזלת גז, והרחבת ייצוא הגז בהתאם, הן אינטרס משותף לשתי המדינות. עבור נתניהו יהיה זה חבל הצלה מהבידוד המדיני שנכפה עליו ומהמשבר הכלכלי שנוצר בשל המחאה מצד מתנגדי הרפורמות המשפטיות שמקדמת ממשלתו; עבור נשיא מצרים א-סיסי, שנשיאותו נצבעת בצבעי העוני והמשבר הכלכלי בארצו, התפתחות שכזו עשויה להוות נקודת מפנה ושידרוג כלכלת המדינה כמי שמשמשת ערוץ אנרגטי בטוח לאירופה.
נתניהו נדרש להציג במהירות הישגים מדיניים וכלכליים
הצורך לקבוע מדיניות יצוא חדשה נעשה בד-בבד עם פרסום מכרז חדש, במסגרתו יעניק משרד האנרגיה והותשתיות רישיונות לחיפוש מאגרי גז בשטח הימי של ישראל. הקבוצות המתמודדות במכרז שפורסם כוללות תשע חברות - חמש מהן לא פועלות בארץ, דבר המעיד על העניין העצום והאמון להצלחה במציאת גז ונפט באזור. בירושלים משוכנעים: הגילויים הצפויים בקידוחים הבאים יבטיחו את צרכיה של ישראל לעשרות שנים נוספות.
ל-News1 נודע, כי ראש הממשלה נתניהו - שנאבק בעבר נגד גורמים פוליטיים ומשפטיים רבי-עוצמה בישראל, שניסו לסכל הוצאת הגז ממעמקי הים, וניצח - שוקל עתה בחיוב יצוא מואץ של גז טבעי, במיוחד נוכח הנסיבות המיוחדות שנוצרו:
- הצורך, נוכח המחאה הגוברת והתחזיות הקודרות של מודי'ס וגורמים נוספים, להשיג במהירות הכנסות נוספות למשק בהיקף מיליארדי דולרים בשנה מיצוא גז (60% מהתמורה מגיעה לקופת המדינה);
- הצורך לחזק את היחסים עם מצרים בראשה עומד הנשיא א-סיסי ודרכה לחזק את הקשר הכלכלי עם מדינות אירופה;
- רצון לחזק את היחסים המדיניים והכלכליים שנכרתו עם האמירויות במסגרת הסכמי אברהם;
- הצורך לנצל הזדמנות לשדרג באופן משמעותי את היחסים עם טורקיה ונשיאה ארדואן, החפצים בשיווק גז טבעי מישראל, דרך טורקיה, לאירופה.
המאגרים הקיימים מבטיחים אספקה ל-70 שנים
מאגרי הנפט תמר ולוויתן מחזיקים כמות עצומה של גז טבעי בהיקף הנאמד בכ-1000-800 BCM. על-פי הערכות של מומחים, גילויים נוספים צפויים בסדרה של קידוחים מתוכננים. בהתאם להיקף הצריכה בישראל, הכמות המוחזקת עתה בשני המאגרים עשויה לספק את תצרוכת הגז הטבעי לתקופה של כשבעה עשורים.
על-פי הערכות של מומחים בעולם - נוכח התחלופות לגז טבעי המפותחות וכבר משווקות בעולם, נראה שבתוך 30-20 שנה יאבד הגז הטבעי את מקומו לתחליפי גז ונפט וערכו הכספי יפחת באופן משמעותי. המסקנה: מבחינה כלכלית, יש להגדיל עתה באופן משמעותי את היקף היצוא, ולשרת בדרך זו את צרכי מדינת ישראל ואזרחיה, ולנצל זאת, במקביל, לחיזוק מעמדה הגיאו-פוליטי של ישראל עם שכנותיה, ובמיוחד עם מצרים, ירדן (צרכנית גדולה של גז), טורקיה, קפריסין, יוון, ודרכן עם מדינות אירופה - הנזקקות לכמויות גדולות של גז, כתחליף לגז הרוסי שנחסם בעקבות מלחמת רוסיה באוקראינה.
כ"ץ: תומך באופן נלהב בהגדלת היצוא
כ"ץ מסר ל-News1, כי ההחלטה למתן היתרי היצוא היא אך ורק בתחום סמכותו של שר האנרגיה. לדבריו, בימים אלה נעשית עבודה מקיפה, כדי להגדיר את היקף כמויות הגז שהתגלו במאגרי הגז בתחום ישראל, ואת הכמויות שיש להבטיח למשק בישראל עד שנת 2048 (25 שנים). במקביל, ייבחנו התוכניות והאפשרויות העומדות על הפרק, לרבות: הגדלת היצוא באמצעות צינור הגז ישראל מצרים (ובאמצעותה לאירופה); פריסת צינור נוסף דרך ניצנה; שיווק גז טבעי דרך קפריסין וטורקיה ועוד. כ"ץ הדגיש, כי הוא יציג דוח מפורט בפני ראש הממשלה ואת האפשרויות העומדות על הפרק, וראש הממשלה הוא שיקבל החלטה בנושא זה.
נתניהו וכ"ץ נדרשים בשבועות הקרובים לקבל החלטה בבקשה להגדיל את היצוא ממאגר תמר. בעלת השליטה במאגר תמר הגישה באוגוסט 2022 בקשה להיתר יצוא לכמות של 4 BCM שנתי למשך 12 שנים. השקעות ענק שמבצעת בעלת השליטה בתמר בהיקף של 700 מיליון דולר בהקמת צינור שלישי ועבודות נוספות בתשתיות הימיות באסדה ובמתקן הקבלה באשדוד, יגדילו את יכולת הפקת המאגר מ-10.5 BCM לשנה לכ-15.5 BCM לשנה. רשיון היצוא הקיים לתמר מאפשר לייצא 15% מהתפוקה ממאגר זה, לעומת 66% יצוא ממאגר לוייתן. הענקת רשיון לתמר בהתאם לבקשתה יאפשר לה להתחרות טוב יותר מול מאגר לוייתן.
המתקפות הצפויות
נתניהו וכ"ץ יידרשו, קרוב לוודאי, לעמוד בפני מתקפות מתוזמרות מצד כמה כלי תקשורת ומצד גורמים מן השמאל, שניסו בעבר לטרפד הוצאת הגז ממעמקי הים. הסכנה הגדולה היא מפני גורמים הפועלים משיקולי טהרנות ופופוליזם, העלולים להפעיל לחצים ציבוריים ומשפטיים שיזיקו למדינה ולציבור בישראל. בסביבתו של נתניהו נאמר כי בכוונתו לפעול בתקיפות כדי לקדם את כלכלת ישראל ולהבטיח את הביטחון האנרגטי הלאומי.