X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
הצעדים יבוצעו בהדרגה במהלך השנה הקרובה [בינג AI]
בדגש על הסרת חסמי יבוא
פורסם מתווה להעמקת רפורמת המזון
רפורמת משרד הבריאות תכלול מספר צעדים, בהם: ביטול החובה לסמן את שם היצרן על מזון מיובא; קביעת מסלול ייחודי ליבוא תוספי תזונה, המבוסס על הצהרת יבואן נאות; אימוץ התקינה האירופית לסימון מזון, כולל ביטול החובה לסמן את ערכים תזונתיים מסוימים; הקלה על היבוא המקביל של מזון

רפורמה חדשה צפויה להביא להרחבת היצע המזון, לצד הורדת מחירים וצמצום האסדרה. משרד הבריאות מפרסם (יום ה', 10.8.23) את עקרונות המתווה להעמקת רפורמת המזון בדגש על הסרת חסמי יבוא.
בשנים האחרונות קודמו צעדים רבים בתחום, בהם פתיחת הייבוא המקביל של מזון רגיל ("רפורמת הקורנפלקס"), אימוץ תקנות האיחוד האירופי לעניין בטיחות מזון (מזהמים כימיים, מזהמים מיקרוביולוגיים ושאריות חומרי הדברה), ביטול רשמיותם של עשרות תקנים ישראלים בתחום המזון, והוספת "המסלול האירופי" ביבוא מזון רגיש (המבוסס על הצהרות "היבואן הנאות").
המתווה הנוכחי ממשיך את מגמת העברת האחריות על בטיחות ותקינות המזון לעוסקים במזון, תוך שמירה על בריאות הציבור זאת תוך שמירה על איזון בין בטיחות המזון לבין תחרותיות בשווקי המזון ושמירת היצע המזון במחירים סבירים. חמשת המהלכים של מתווה הרפורמה מבקשים לתרום באופן מובהק להסרת חסמי הכניסה של מזון לארץ וצפויים להשפיע לטובה על מגוון המוצרים הקיימים בשוק, ולהורדת עלויות היבוא. שוק המזון ומוצרי הצריכה מוערך בכ-53 מיליארד שקל, כך שכל הורדה בעלויות הייבוא צפויה להביא לחיסכון משמעותי לכל משק בית. במקביל, משרד הבריאות פועל להשלמת הקמת מערך אכיפה מנהלית, על-מנת להנהיג אכיפה יעילה.
המתווה גובש לאחר עבודת מטה מקיפה של מספר רב של גורמי מקצוע במשרד הבריאות ובראשם שירות המזון הארצי, תוך התייעצות עם מומחים שונים בארץ ובחו"ל בתחום המזון, ולימוד מעמיק של תפיסות אסדרה בעולם בתחום זה, ובפרט הנעשה במדינות האיחוד האירופי, זאת על-מנת לטייב את האסדרה על מזון תוך דגש על הסרת חסמים בייבוא מזון. כמו-כן, אסדרה זו תביא להידוק הקשרים עם מוסדות האיחוד האירופי במדינות מוכרות, על-מנת לייצר מנגנוני אסדרה יעילים, אכיפה ולמידה ופיתוח ארגוני.

[בינג AI]

במרכז המתווה עומד הייעוד העיקרי של שירות המזון הארצי להבטיח כי רמת איכותו, תקינותו ובטיחותו של המזון המיוצר, המשווק בישראל והמיובא אליה יהיו נאותים, וזאת "בהתאם למקובל באסדרה במדינות המפותחות, לרבות בתקנים בינלאומיים מקובלים ולפיקוח המבוסס על ניהול סיכונים והכל במגמה לאפשר זמינות והנגשה של מגוון מזון בעלויות סבירות לכלל הציבור, תוך שמירה על בריאות הציבור", כקבוע בחוק המזון.
"המתווה להעמקת רפורמת המזון הוא נדבך נוסף בדרך להידוק הקשרים עם מוסדות האיחוד האירופי במדינות מוכרות, דבר שיקדם את מדינת ישראל צעד נוסף בזירה הבינלאומית", אומר משה ארבל, שר הבריאות. משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, אמר כי "משמעותה של רפורמה זו היא אימוץ התפיסה שביסוד האסדרה האירופית, המעבירה אחריות לכל העוסקים במזון, תוך מתן דגש לפיקוח בדרכי השיווק, על פני פיקוח תהליכי".
להלן המהלכים הנוספים להעמקת הרפורמה והרחבתה:
לביצוע מידי:
  • אימוץ התקנה האירופית 1169/2011 לעניין סימון מזון - ביטול החובה לסמן את שם היצרן על מזון מיובא, ובכלל זה את ארץ הייצור ושמו וכתובתו של היבואן, ובמקום זה:
  • התאמת סדר התכולה של הרכיבים בסימון, להגדרות בתקנה האירופית.
  • צמצום החובה לסימון ערכים תזונתיים מסוימים - וחלף זאת קביעת חובה להציג את הערכים בהתאם לתקנה האירופית, לרבות לעניין תכולה וסדר הערכים התזונתיים בטבלת הסימון התזונתי.
  • החלת חובת סימון אלרגנים וחומרים הגורמים לאי סבילות במזון ארוז מראש, בהתאם לחקיקה האירופית. תוך שונות מסוימת ברשימת האלרגנים והחומרים הגורמים לאי סבילות (לאור פערים ברגישויות האוכלוסייה בישראל לעומת האוכלוסייה באירופה). הסימון יהיה על בסיס נתונים ידועים ליבואן וללא צורך בבדיקות נוספות.
  • התאמת דרישות הסימון לעניין תוספי המזון לחקיקה האירופית.

[בינג AI]

בעניין הסימון, החובה הקיימת בתקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (סימון תזונתי), תשע"ח-2017, הדורשת לסמן סמלים אדומים בקדמת האריזה, מעל סף מסוים של סוכרים, נתרן ושומן רווי, תישאר על-כנה.
  • טיוב המסלול האירופי - בהמשך לתיקונים שנעשו זה מכבר, מוצע להרחיב בצעדים נוספים:
  • קבלת אישור מיידי לרישום יבואן נאות - מבלי להמתין 10 ימים לבדיקת שירות המזון, כקבוע היום בחוק.
  • הסרת הדרישה בהצהרה ל"קשר עם יצרן המזון, באופן ישיר או באמצעות ספק שלו יש קשר ישיר עם יצרן המזון, כקבוע בתוספת השלישית לחוק המזון.
  • מתן אפשרות להגיש שטר מטען המעיד על יבוא מסחרי של המוצר לשיווק באירופה במקרה שמדובר ביבוא מזון שיוצר במדינה שאינה מדינה באיחוד האירופי.
  • קביעת מסלול לייבוא תוספי תזונה ליבואנים נאותים, המבוסס על הצהרה, ואימוץ התקנה האירופית בנושא, בשינויים המחויבים.
  • קביעת מסלול חדש - "יבואן נאות של תוספי תזונה" - מסלול מחייב (ולא וולנטרי) מבוסס הצהרה ועם תיק מוצר מלא והתחייבות שהמוצר עומד בדרישות חקיקת המזון ושאינו מכיל רכיבים שאינם מאושרים בישראל.
  • שחרור של תוספי התזונה בתחנות ההסגר ייעשה בהתאם לניהול סיכונים.
  • השוואת דרישות לגבי יצרנים מקומיים.
  • פיקוח ואכיפה מבוסס סיכונים, על יבואנים ויצרנים מקומיים.
  • אימוץ התקנה האירופית 2002/46, לעניין תוספי תזונה תוך התאמות לדרישות בישראל ("בתנאים ובהחרגות"), לרבות בהחלה מודרגת ככל שיש צורך, על בסיס ניהול סיכונים (מהלך שיאפשר לייבא תוספי תזונה שמכילים רכיבים שטרם אושרו בישראל).
מהלכים אסטרטגיים ארוכי-טווח:
  • מתווה לבחינת הקלות לאימוץ הסטנדרט האירופי לליסטריה - תקנה 2073/2005 לעניין מזהמים מיקרוביולוגיים על מזון כמו גם יתר התקנות המאומצות, לא אומצה במלואה, אלא בתנאים ובהחרגות הקבועים בתוספת השנייה א' לחוק המזון. מדיניות שירות המזון הארצי בנוגע להליך אימוץ חקיקה אירופית הוא אימוץ והתאמה של כל סביבת האסדרה בה פועלת החקיקה שאומצה. בין המזהמים המפורטים בתקנה האירופית, מצוי חיידק הליסטריה.
לנוכח ההבדלים בין אירופה לישראל, לא אומצה הנורמה האירופית לעניין ליסטריה, באופן מלא. והנורמה הקיימת בישראל לגבי מזונות מסוימים, הקובעת אפס סובלנות לליסטריה, נותרה בעינה (באופן דומה לנהוג בארה"ב).
עם זאת, שירות המזון מעוניין לקדם עבודת מטה מקצועית לאימוץ הסטנדרט האירופי בקשר לליסטריה. תהליך זה יכלול את השלבים המפורטים להלן וייושם במקביל לדרישה החלה על כלל יצרני המזון ליישום מערכת בקרת איכות עצמית המושתתת על עקרונות "יצרן נאות" (HACCP).
  • איסוף נתונים על השכיחות והריכוז של ליסטריה מונוציטוגנס במוצרי מזון.
  • איסוף נתונים על הרכב הדיאטה המקומית ביחס למוצרים תומכי גידול ליסטריה מונוציטוגנס.
  • איסוף נתונים אפידמיולוגיים על מקרי ליסטריוזיס במזון.
  • ביצוע הערכת סיכונים יעודי למיקרוביולוגיה.
  • קביעת רמת ההגנה המתאימה appropriate level of protection (ALOP)
  • הערכת השפעות של אימוץ הנורמה האירופית של 100cfu/25gr ליסטריה מונוציטוגנס במזון;
  • ניטור מתמשך של שכיחות החיידק במוצרי מזון שלגביהם קיים סיכון להימצאות ליסטריה, עם המעבר לאימוץ הנורמה האירופית של 100cfu/25gr, הכולל:
§ יצירת נגישות ויכולת חיזוי צמיחה מיקרוביולוגיים ויצירת תקנות לסימון חיי מדף לאחר פתיחה ובמיוחד למזונות תומכי גידול ליסטריה ובפרט כאלה שאין להם מעכבי גידול ליסטריה וששיטת השימור מבוססת רק על פיסטור או טמפרטורה כגון: חומוס ללא חומר משמר.
§ שדרוג עבודת מעבדות בריאות הציבור לביצוע בדיקות מעבדה לליסטריה מונוציטוגנס בהיקף רחב, הן מדיגומי מזון והן מדיגומי סביבה, הן לנוכחות החיידק (בדיקה איכותית) והן למספרו במזון (בדיקה כמותית).
  • מעבר לשיטת אחריות על כלל העוסקים במזון ליישם מערכת בטיחות מזון עצמית מבוססת ניתוח סיכונים (HACCP):
מהלך משמעותי של הרפורמה הוא מעבר ליישום הדרגתי ובשלבים של חובת HACCP עבור כל עסקי המזון, כפי שנהוג באסדרה האירופית ולא רק לבעלי רישיונות יצרן, כולל בתי אוכל, אולמות שמחה, מרכולים וכו'. מהלך זה ילווה במערך הכשרה והסברה מתאימים.
  • המשך הידוק הקשרים עם מאסדרים מקבילים באירופה ומאסדרים אחרים במדינות מפותחות על-מנת לשפר את כושר ההסתמכות הדו-כיוונית בין שירות המזון בישראל לבין מאסדרים מובילים בעולם.
  • הסדרת מעמד פורמלי של משקיפים ברשויות המוסמכות באיחוד האירופי, על-מנת להגיע להרמוניזציה מלאה מול האסדרה האירופית והכרה הדדית.
  • צעדים אלה כוללים חיבור ישיר למערך האסדרה של האיחוד האירופי, טרם כניסתה לתוקף לשם קבלת עידכונים שוטפים בנושאים אסדרתיים ושיקופם לתעשיה המקומית (יצרנים ויבואנים) על-מנת לשפר את רמת הוודאות והתאימות האסדרתית במדינת ישראל.
  • חיבור למערכות ההתרעה של מאסדרים מובילים במזון, בנוסף למערכת ה- RASFF האירופית על-מנת לקבל דיווחים על אירועים חריגים ברמה עולמית לצורך מעקב שוטף למניעת תחלואה ממזון בישראל ולדיווח בעת הצורך על אירועים חריגים בישראל.

תאריך:  10/08/2023   |   עודכן:  10/08/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פורסם מתווה להעמקת רפורמת המזון
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
חברת הסלולר רשמה רווח נקי של 5 מיליון שקל בלבד לעומת רווח נקי של 39 מיליון שקל אשתקד    ירידה של 25.8% ברווח הנקי של המחצית השנייה לעומת אשתקד
איציק וולף
הסכום הכולל של המענק שמועבר על-ידי הביטוח הלאומי עומד על 280 מיליון שקל והוא יינתן עבור 181,940 ילדים הגדלים במשפחה חד-הורית ול-19,472 ילדים הגדלים במשפחות עם ארבעה ילדים ויותר המקבלות קצבת קיום
איציק וולף
514 שוטרים התפטרו לאחרונה לעומת 607    במשטרה טוענים כי 100 שוטרים ביקשו לחזור לשירות אך למעשה - ישנו עדיין גירעון בין השוטרים שמתגייסים לאלו שמתפטרים מהשירות
עידן יוסף
משרד החקלאות מפרסם את רשימת הזוכים בהליך התחרותי לחלוקת מכסות פטורות ממכס לייבוא דבש    תוצאות המכרז: ירידה של כ-60% מהמחיר הממוצע בארץ    מחיר הדבש הממוצע יעמוד על 18.60 שקל לק"ג, ירידה של כ-15% ביחס למחיר הדבש שהושג במהלך דומה בשנה שעברה    הרשתות הזוכות: ויקטורי, רמי לוי, שופרסל, אושר-עד ויוחננוף זכו במכסה בפטור ממכס בהיקף כולל של כ-500 טון, שישווק במגוון גדלים ובמחיר שנע בין 9.90 שקל לחצי ק"ג ועד 19.90 שקל לק"ג דבש
עידן יוסף
המענק ניתן לרכישת דירות יד שנייה בבנייה רוויה, במחיר של עד 600,000 ש"ח    הזוכים בהגרלה יזכו במענק מותנה בסך 50,000 ש"ח, שישולם להם בעת רכישת הדירה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il