X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
פרופ' פיטר קאליס [צילום: The University of British Columbia]
הטכניון הכריז על זוכי פרס הארווי
הפרס היוקרתי יוענק למפתחי חיסון הקורונה הפרופסורים קטלין קריקו, דרו וייסמן ופיטר קאליס - ולפרופ' הלן קווין על פתרונה של אחת התעלומות הגדולות בפיזיקה
יפעת גדות עיתונאית עיתונות זהב בע"מ
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
פרופ' קטלין קריקו [צילום: courtesy of Istv?n Sahin-T?th]

פרס הארווי, הפרס היוקרתי ביותר שמעניק הטכניון, יוענק בשנה הקרובה בשני תחומים: בתחום בריאות האדם יוענק הפרס לפרופסורים קטלין קריקו ודרו וייסמן מאוניברסיטת פנסילבניה ולפרופ' פיטר קאליס מאוניברסיטת בריטיש קולומביה, ובתחום המדע והטכנולוגיה הוא יוענק לפרופ' אמריטה הלן קווין ממעבדת המאיץ הלאומי SLAC.
בריאות האדם
מחקריהם של הפרופסורים קריקו, וייסמן וקאליס איפשרו את פיתוחם המהיר ואת אספקתם המהירה של חיסונים יעילים לקורונה. תגליותיהם המדעיות חוללו מהפכה במתן חיסונים יעילים ובטוחים והובילו לפיתוח סוגים חדשים של תרופות ושל טיפולים גנטיים אשר תרמו רבות לרווחת האדם.
פרופ' קטלין קריקו היא ביוכימאית המתמקדת בביולוגיה של RNA. היא השלימה תואר דוקטור באוניברסיטת סגד בהונגריה מולדתה. ב-24 השנים האחרונות היא עובדת באוניברסיטת פנסילבניה כפרופסורית לנירוכירורגיה. פרופ' קריקו נודעה בהתמדתה בעבודה על mRNA נוכח סירובו של הממסד האקדמי באותם ימים להכיר בפוטנציאל בתחום זה. על עבודתה פורצת הדרך היא זכתה בפרסים רבים ובהם פרס יפן, פרס הורביץ, פרס פאול ארליך, מדליית בנג'מין פרנקלין, מדליית קובלנקו, פרס טאנג, פרס וורן אלפרט ופרס Lasker-DeBakey על מחקר ברפואה קלינית.
פרופ' דרו וייסמן הוא אימונולוג המתמקד בביולוגיה של RNA. הוא השלים תואר MD ותואר ד"ר באוניברסיטת בוסטון. ב-1977 הוא פתח את מעבדתו באוניברסיטת פנסילבניה, שם התמקד ב-RNA ובחיסונים. כיום הוא מפתח שיטות להחלפה של חלבונים פגומים גנטית, לעריכת הגנום ולשיגור מדויק של תרופות לתאים ולאיברים תוך התבססות על טכנולוגיות RNA. הוא זכה בפרסים רבים ובהם פרס רוזנסטיל, פרס Lasker-DeBakey על מחקר ברפואה קלינית ופרס VinFuture. יחד עם פרופ' קריקו הוא זכה בהכרה על עבודתו החלוצית בפיתוח mRNA משופר (nucleoside-modified mRNA), המוביל לדיכוי התגובה הדלקתית למולקולות mRNA וסולל דרך לטיפולים מבוססי RNA.
פרופ' פיטר קאליס מהמחלקה לביוכימיה וביולוגיה מולקולרית באוניברסיטת בריטיש קולומביה הוביל פריצות דרך משמעותיות בפיתוח טיפולים ברפואה ננומטרית תוך שימוש בחלקיקים ליפידיים ננומטריים (LNP) לטיפול בסרטן, טיפולים גנטיים וחיסונים. הוא פיתח חלקיקים ליפידיים ננומטריים המגינים על ה- mRNAומובילים אותו לתאים - פלטפורמה ששימשה לימים בחיסונים מבוססי RNA.
פרופ' קאליס השלים תואר דוקטור בפיזיקה באוניברסיטת בריטיש קולומביה, שם ייסד מעבדה בראשותו. הוא מייסד שותף בשתי רשתות-מצוינות לאומיות בקנדה - המרכז למו"פ של תרופות (כיום AdMare) ורשת החדשנות ברפואה ננומטרית. הוא הוכתר לקצין במסדר קנדה וזכה בפרסים רבים ובהם הפרס ע"ש הנסיך מהידול, פרס גיירדנר ופרס טאנג. ב-2023 הוא נבחר לעמית החברה המלכותית.
בתחום המדע והטכנולוגיה
פרופ' הלן קווין עוסקת בפיזיקה תאורטית. יחד עם רוברטו פצ'יי המנוח היא הציעה פתרון לאחת התעלומות הבסיסיות של הפיזיקה: העובדה שהכוח החזק אינו משתנה תחת החלפה של חלקיקים ואנטי-חלקיקים בשילוב עם שיקוף של המרחב. ההסבר מבוסס על סימטריה חדשה - סימטריית פצ'יי-קווין. סימטריה זו עשויה להסביר גם את תעלומת החומר האפל המהווה את רוב החומר ביקום אך זהותו לא ידועה. סימטרית פצ'יי-קווין מנבאת חלקיקים חדשים המכונים אקסיונים (axions), המאופיינים בדיוק בתכונות הדרושות כדי להרכיב את החומר האפל.
פרופ' קווין גם הראתה, יחד עם הווארד ג'ורג'יי וסטיבן וויינברג המנוח, כי למרות הבדלי העוצמות של הכוח החזק, החלש והאלקטרומגנטי באנרגיות נמוכות, הם יכולים לנבוע מכוח אחד באנרגיות גבוהות, שם העוצמות שלהם מתלכדות. תגלית זו הובילה למסגרת התאורטית המוכרת כיום כ"תאורית האיחוד הגדול".
תגליותיה של פרופ' קווין פרצו נתיבי מחקר חדשים הן בפיזיקה התאורטית והן בפיזיקה הניסויית, והן צפויות להוביל לפריצות דרך משמעותיות בהבנת מבנהו הבסיסי של היקום. קווין קיבלה תואר ד"ר מאוניברסיטת סטנפורד והייתה פרופסורית לפיזיקה ב-SLAC ונשיאת החברה האמריקנית לפיזיקה. היא חברה באקדמיה הלאומית למדעים בארצות הברית, וברשימת הפרסים שלה נכללים מדליית דיראק, מדליית אוסקר קליין, מדליית קרל טיילור קומפטון, מדליית בנג'מין פרנקלין ופרס סקוראי. לפרופ' קווין הייתה גם תרומה משמעותית לחינוך למדעים.
פרס הארווי, בסך 75,000 דולר, נוסד בשנת 1971 על-ידי ליאו הארווי (1973-1887), תעשיין וממציא, ידיד מסור של הטכניון ומדינת ישראל ומתומכיהם הנאמנים. הוא מוענק על-ידי הטכניון בכל שנה על הישגים יוצאי דופן במדע, בטכנולוגיה ובבריאות האדם ועל תרומה משמעותית לאנושות. במרוצת השנים הפך הפרס ל"מנבא נובל" משום שיותר מ-30% מהזוכים והזוכות בו זכו לימים בפרס נובל.
הפרסים יוענקו לארבעת הזוכים בחודש יוני 2024 באירוע חגיגי שיתקיים במהלך מושב הקורטוריון, חבר הנאמנים של הטכניון, שייערך בסימן 100 שנה לפתיחת שערי הטכניון.

פרופ' פיטר קאליס [צילום: The University of British Columbia]
פרופ' הלן קווין [צילום: Dan Quinn]
לרשימת הזוכים בפרס הארווי לחצו כאן
תאריך:  22/08/2023   |   עודכן:  22/08/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הטכניון הכריז על זוכי פרס הארווי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרסים
אלי אלון
בשנת 1968 הוציא אלבום סולו ראשון. אחד מהשירים בו היה השיר "שיר לאלמונית" אותו כתב שמשון חלפי והלחינה נורית הירש    השיר הגיע לראש מצעדי הפזמונים וזכה להצלחה    כונה בעיתונות לא פעם בתארים "הגורו של השירה בציבור" ו"הכהן הגדול של השירה בציבור"
מירב ארד
הפרס הוענק השנה לארבעה פרויקטים שונים שהביאו תרומה משמעותית לביטחון המדינה, ולשמירה על עוצמתה הטכנולוגית והמבצעית בשדה הקרב.
אפרים הלפרין
מיכל רובנר, אמנית, כלת פרס ישראל ביום העצמאות ה-7 של המדינה, הגישה לראש הממשלה מכתב בעת לחיצת היד עם הענקת הפרס    שלמה ארצי ויתר על הפרס ולא היה חלק מהטקס    מי גילה אחריות?    מי הועיל לעם ישראל?    מי נבהל מאיומי הנידוי של הביצה התל אביבית וברח    מי אכלה את כל העוגה והשאירה אותה שלמה לגמרי, לתועלתו וטובתו של העם היושב בציון
אהרן פאפו
זה אינו פרס-נובל שאולי מגיע לפרופ' גולדרייך על הידע שלו במחשוב ומתימטיקה    זהו פרס לאומי-עממי שבא לשמח את העם היהודי בכך שהוא יכול ביום העצמאות להתגאות בהישגים למופת
אילן שיינפלד
דברי חתן פרס ברנר לספרות, הסופר אילן שיינפלד, בנאומו בטקס הפרס    א אדר א' תשפ"ב, 2 בפברואר 2022
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il