X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ברק. רצון העם - הגבלת הכנסת כרשות מחוקקת ראשונית [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]
אהרן ברק: חקיקה נגד ערכי מגילת העצמאות - לא חוקתית
נשיא בית המשפט העליון לשעבר מפרסם מאמר ובו הוא טוען שסמכות הכנסת לכונן חוקה נשענת על מגילת העצמאות ובשל כך גם כפופה לערכיה של המגילה "העם יכול לקבוע הכרזת עצמאות חדשה שתהווה ביטוי מזוקק לנרטיב המכונן של ישראל החדשה, בכך תבוטל ישראל המוכרת לנו ויבוא מפעל חוקי היסוד לידי סיום. נהיה עדים להקמת מדינה שונה"

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, טוען במאמר אקדמי שהוא מפרסם בימים אלה כי מגילת העצמאות היא היסוד לסמכות המכוננת הראשונית שבידי הכנסת - לחוקק חוקה - וכי בשל כך, ערכי מגילת העצמאות כפי שנוסחו בה הם העקרונות שעל פיהם יש לפרש את היקף סמכותה של הכנסת והאם שינוי חוקתי הוא חוקתי או לא.
פרסום המאמר נעשה בימים שבהם כותבים שופטי בית המשפט העליון את פסקי הדין בעתירות שהוגשו בנושא החקיקה של צמצום עילת הסבירות, הנתפסת על-ידי מבקרי הרפורמה המשפטית כשינוי חוקתי-משטרי.
"גישתנו מפרשת את היקף סמכותה של הכנסת כאספה מכוננת ראשונית. כל עוד מפעל חוקי היסוד לא הסתיים, זו הסמכות המכוננת היחידה שהכנסת פועלת במסגרתה - הן לכינונם של חוקי יסוד חדשים והן לתיקונם של חוקי יסוד שכבר כוננו. על-פי גישתנו, הכרזת העצמאות מהווה את נקודת האחיזה החיצונית לחוקי היסוד, ועל פיה ניתן להטיל הגבלות על היקף סמכותה של הכנסת כרשות מכוננת ראשונית", כתב.
לטענתו, את היקף סמכותה של האסיפה המכוננת הראשונית - הכנסת הראשונה אשר הוקמה מכוח הוראתו של החלק השני של הכרזת העצמאות ואשר העבירה את סמכויותיה לכנסות שהגיעו אחריה - אפשר ללמוד מהעקרונות המעוגנים בחלקים הראשון והשלישי של הכרזת העצמאות. "הכרזת העצמאות מהווה שלמות אחת; את סך חלקיה יש לפרש כמקשה אחת, וכל חלק משפיע על פרשנותו של החלק האחר... לדעתנו, יש לקבוע כי הכנסת כסמכות מכוננת ראשונית אינה מוסמכת לחרוג מתפיסת היסוד כי ערכיה הגרעיניים של ישראל הם ערכיה כמדינה יהודית ודמוקרטית", טען.
עוד הוסיף ברק במאמר כי הקשר בין הכרזת העצמאות וערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית לבין סמכותה של הכנסת מעורר את השאלה אם הכנסת כסמכות המכוננת הראשונית יכולה לנתק קשר זה. "היכולה הכנסת לחוקק חוק יסוד שיביא לידי ביטול, שינוי או פגיעה קשה ועמוקה בהכרזת העצמאות ובערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית? תשובתנו היא בשלילה", קבע. לדבריו, קווי המסגרת התוחמים את פועלה של הכנסת כסמכות מכוננת ראשונית הם קווי היסוד שלפיהם ערכיה של ישראל הם ערכיה כמדינה יהודית ודמוקרטית. "מקווי יסוד אלו - מדנ"א זה - אין הכנסת יכולה לחרוג", הדגיש.
הוא התייחס לטענה שלפיה מכיוון שהעם הוא הריבון - הוא אמור להיות בעל יכולת לחרוג מהכרזת העצמאות שיצר באמצעות נציגיו וקבע כי לשם כך יש לבחור אספה מכוננת חדשה, שכינונה לא יישען על מגילת העצמאות, שתנסח את החזון וה'אני מאמין' החדשים של העם.
"העם יכול לחרוג מקווי המסגרת של הכרזת העצמאות; אולם לשם כך עליו לבחור אספה מכוננת חדשה. אספה מכוננת חדשה זו לא תוכל להתבסס על הנורמה הבסיסית הקיימת שלפיה יש להישמע להוראותיה של מועצת המדינה הזמנית. האספה המכוננת החדשה תצטרך להתבסס על נורמה בסיסית חדשה שלפיה יש להישמע להוראות של גוף פלוני שהיא תורה עליו. האספה המכוננת החדשה תבטא את החזון וה"אני מאמין" החדשים של העם... נמצא כי העם אכן יכול לקבוע לעצמו "הכרזת עצמאות" חדשה, אשר תהווה "ביטוי מזוקק לנרטיב המכונן" של ישראל "החדשה". בכך תבוטל ישראל המוכרת לנו מיום הקמתה ועד היום; בכך יבוא מפעל חוקי היסוד לידי סיום. נהיה עדים להקמתה של מדינה שונה", קבע.
בסיכומו של המאמר הוסיף ברק כי הוא סבור שהכנסת כרשות מכוננת ראשונית אינה מוסמכת לכונן חוקה באופן הפוגע ברצון העם. הגבלת סמכות זו אינה מעוגנת בנורמה חוקתית עליונה, אלא נשענת על רצון העם, המהווה נקודת אחיזה חיצונית לחוקה.
"בית המשפט הוא המוסד המוסמך לקבוע באופן מחייב כי הכנסת חרגה מסמכותה המכוננת הראשונית. זו לא רק רשותו של בית המשפט; זו גם חובתו. בית המשפט אינו רשאי להשתחרר ממנה. אל לו לבית המשפט להפוך את רצון העם לאות מתה. שפר חלקנו בישראל שיש לנו מסמך המבטא במפורש את רצון העם. רצון זה אינו ערטילאי. זה רצון המעוגן בלשון מפורשת, והמבטא את חזון העם ואת ה"אני מאמין" שלו. כלומר, את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית", ציין.

תאריך:  30/08/2023   |   עודכן:  30/08/2023
+אלרון הודיע על מועמדותו לנשיא העליון
16:12 30/08/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

לראשונה: מי שאינו השופט הוותיק ביותר יתמודד על התפקיד - בצל רצונם של לוין ורוטמן לבטל את שיטת הסיניוריטי  ▪  אלרון מונה ביוזמתה של שקד ונחשב לשופט שמרן

אלרון. מומחה לפלילים [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+רוטמן על תשובת מיארה: "האם זה משפט מבוים?"
14:53 30/08/23  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

יו"ר ועדת החוקה תוהה האם התנהלות היועמ"ש כלפי שר המשפטים היא שימוש במערכת המשפט כאמצעי להשיג תוצאות מסוימות או מתבצעת כחלק מהליך משפטי ניטרלי  ▪  מרב מיכאלי: "שר המשפטים של מדינת ישראל מתנהל כמו מאפיונר"

שמחה רוטמן, מרב מיכאלי [צילום: חיים גולדברג, יונתן זינדל/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אהרן ברק
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אהרן ברק: חקיקה נגד ערכי מגילת העצמאות - לא חוקתית
תגובות  [ 10 ] מוצגות  [ 10 ]  כתוב תגובה 
1
לולינות
דוד  |  30/08/23 23:34
 
- בעיקר עושה לולינות "ברצון העם"
בני מ  |  31/08/23 06:50
2
המילה דמוקרטיה לא מופיע במגילה
אלי  |  31/08/23 02:28
3
מר ברק - נא ללמוד הבנת הנקרא
בני מ  |  31/08/23 06:34
4
ממציא
ירושלמית  |  31/08/23 07:09
5
המגלומן היהיר והמושחת מכה שנית
אמונחטאפ III   |  31/08/23 22:23
6
צריך להפסיק להתיחס להזוי הזה
אמונחטאפ III  |  31/08/23 22:28
7
אמת ויציב ויפה שעה אחת קודם ל"ת
בני  |  1/09/23 12:34
8
כהונתך בעליון אינה חוקתית
שאול א.  |  1/09/23 13:27
9
אמת ויציב ונכון ל"ת
בני  |  3/09/23 11:47
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות סערת הרפורמה במשפט
איתמר לוין
לראשונה: מי שאינו השופט הוותיק ביותר יתמודד על התפקיד - בצל רצונם של לוין ורוטמן לבטל את שיטת הסיניוריטי    אלרון מונה ביוזמתה של שקד ונחשב לשופט שמרן
עידן יוסף
יו"ר ועדת החוקה תוהה האם התנהלות היועמ"ש כלפי שר המשפטים היא שימוש במערכת המשפט כאמצעי להשיג תוצאות מסוימות או מתבצעת כחלק מהליך משפטי ניטרלי    מרב מיכאלי: "שר המשפטים של מדינת ישראל מתנהל כמו מאפיונר"
איתמר לוין
טוען שמיארה תומכת בקבלת העתירות נגד אי-כינוס הוועדה, אינה מביעה בצורה ראויה את עמדתו - לפיה מדובר בסמכות שברשות ובלא בחובה - ולכן בפועל אין לו ייצוג בפני בג"ץ
מרדכי ליפמן
המחאה שוחקת את עצמה לדעת    יותר משעושה זאת הביקורת הגואה מבחוץ, עושה זאת הביקורת הגואה מבפנים    כבר לא רואים את ההתקהלויות ההמוניות כבעבר    עכשיו נשמעת יותר ויותר ביקורת פנימית, האנשים שואלים שאלות, הרבה שאלות ואין למארגנים תשובות
יוסי אחימאיר
המרצע שיוצא אט-אט מן השק הוא במילה אחת - הכיבוש    על הכוונת - יהודה ושומרון והקריאה לנסיגה לקווי 67    מסתבר שגם אחרי ההינתקות ועקירת אלפי מתיישבים מגוש-קטיף, שהביאו עלינו ירי רקטות וטילים מעזה, שמאל זה לא הפיק לקח
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il