היועצת המשפטית לממשלה, גלי מיארה, סבורה (4.9.23) שעל בג"ץ להורות לשר המשפטים,
יריב לוין, לכנס את הוועדה לבחירת שופטים. לוין והממשלה יגישו בנפרד את תגובותיהם לעתירות ויטענו שמדובר בסמכות שהפעלתה נתונה לשיקול דעתו של שר המשפטים.
שר המשפטים הוא יו"ר הוועדה לבחירת שופטים ולכן הוא זה שמכנס אותה. לוין מסרב לעשות זאת, בשל רצונו לשנות הרכבה ולהעניק לממשלה שליטה בה במסגרת הרפורמה המשפטית. בעתירות לבג"ץ נטען, כי לשון חוק בתי המשפט - "ראה שר המשפטים שיש למנות שופט, יודיע על כך ברשומות ויכנס את הוועדה" - מחייבת את לוין לכנס אותה, שכן יש צורך למנות נשיא לבית המשפט העליון (במקום
אסתר חיות הפורשת ב-15.10.23), שני שופטים לעליון (במקום חיות ו
ענת ברון הפורשת יומיים לפניה) ועשרות שופטים לבתי המשפט האחרים.
לדברי מיארה, "על-פי פשוטו של הכתב, בהתקיים התנאי המתמצה בצורך במינוי שופט קמה
חובה של השר להודיע על כינוס הוועדה ברשומות ולכנסה". לשיטתה, גם תכלית החקיקה מחייבת פרשנות זו, שכן "המשמעות של מצב שבו שר המשפטים נמנע מכינוס הוועדה במשך תקופה ממושכת, אף מקום בו נמצא כי יש צורך במינוי שופט, עשויה להעניק לשר מעין זכות 'וטו' אשר בכוחה למנוע בחירת שופטים שלא על דעתו, שבכוחה לסכל את עבודת הוועדה כולה, על-אף שזו לא נקבעה כאמור בדין... פרשנות לפיה מדובר בסמכות רשות של השר, חותרת תחת מהות הוועדה כפי שזו עוצבה על-ידי המחוקק ופוגעת בעצמאותה ואי תלותה של הרשות השופטת".
על-פי הנתונים שמציגה מיארה, כיום ממתינים לאיוש 21 תקנים של רשמים ושופטים, עד סוף השנה יגדל המספר ל-53, ובסוף השנה הבאה הוא יגיע ל-115 - דהיינו 12% מכלל התקנים במערכת, וכל זאת לצד העומס העצום המוטל על המערכת. מאחר שהוועדה כונסה לאחרונה לפני 16 חודשים וחלפו שמונה חודשים מאז הקמת הממשלה הנוכחית, אומרת מיארה, "קמה כבר עתה החובה על שר המשפטים לכנס את הוועדה לבחירת שופטים וכי על הממשלה לבחור את נציגתה בוועדה". הממשלה טרם מינתה את הנציג הנוסף שלה בוועדה, כאשר על-פי כללי הייצוג המגדרי היא אמורה למנות את אחת מן השרות.
אם לא תתקבל בקשת הממשלה לדחות את הדיון, בג"ץ ידון בעתירות ביום ה' הקרוב (7.9.23) בהרכב הכולל את ברון,
דוד מינץ ו
יעל וילנר. השופט
יוסף אלרון נגרע מן ההרכב בשבוע שעבר, לאחר שהודיע על מועמדותו לנשיא העליון תוך שבירת עקרון הוותק (סיניוריטי). הדיון השבוע הוא ראשוני ואחריו יחליטו השופטים האם להוציא צו על תנאי ולקיים דיון נוסף - שרק בסיומו יינתן פסק דין סופי. השופטים גם יכולים להחליט לדחות כבר כעת את העתירות ובכך להעניק גיבוי לעמדתו של לוין.