מגדלי דבורים בארה"ב מדווחים על ירידה מתמשכת בייצור הדבש בשנים האחרונות. מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי IOP Science מצביע על שני גורמים עיקריים לתופעה: שינויי אקלים והזנחת בתי גידול.
על-פי המחקר, עליית הטמפרטורות, דפוסי הגשם המשתנים ואירועי מזג אוויר קיצוניים מקשים על דבורי הדבש למצוא מזון ומים. בנוסף, שימוש בקוטלי עשבים, הפיכת אדמה שהייתה עשירה בפרחים לאדמות חקלאיות המבוססות על גידול אחד בלבד, וירידה בתפוקת הקרקע, פוגעים גם הם בזיקף הפרחים הזמינים לדבורים.
סכנה חמורה למערכות
"מגדלי דבורים מעידים שהם אינם רודים את כמות הדבש כפי שהיו רגילים בשנים עברו", אומרת הד"ר גבריאלה קווינלן, חוקרת במחלקה לאנטומולוגיה באוניברסיטת פנסילבניה והמרכז לחקר מאביקים, אשר צוות המחקר בהובלתה ערך את המחקר. "זו תופעה שאנו רואים באופן גורף במדינות שונות".
החוקרים מדגישים כי הירידה בייצור הדבש מהווה סכנה חמורה למערכות האקולוגיות והחקלאיות. דבורי הדבש אחראיות להאבקת כ-80% מהצמחים החקלאיים בעולם, וירידה במספרן עלולה להוביל לירידה בתפוקת המזון ולפגיעה במערכות האקולוגיות.
בישראל, כמות הכוורות לא פחתה ולא נצפתה עדיין פגיעה משמעותית בייצור הדבש. עם זאת, מנכ"ל מועצת הדבש, אופי רייך, מתריע כי גם בישראל קיים חשש להשפעות של שינויי האקלים על דבורי הדבש.