פעילותה של ישראל בעזה "עוברת את הגבול", אמר (9.2.24) הנשיא ג'ו ביידן, בהתבטאותו החריפה ביותר עד כה לגבי מלחמת חרבות ברזל. הוא הביע את התקווה, שעיסקה לשחרור חטופים תמורת הפוגה ממושכת בלחימה תניח את היסודות לשינוי במהלך המלחמה.
"אופן התגובה ברצועת עזה עובר את הגבול. אני לוחץ כעת חזק מאוד בנושא החטופים והפסקת האש. אני עובד ללא לאות על העיסקה הזאת, משום שאני חושב שאם נוכל להשיג עיכוב התחלתי [בפעילות הצבאית], נוכל להאריך אותו ובכך להגביר את הסיכוי שהלחימה בעזה תשתנה", אמר ביידן. "אני לוחץ חזק מאוד להכניס סיוע
הומניטרי לעזה. הרבה אנשים חפים מפשע גוועים ברעב. אנשים חפים מפשע רבים נמצאים במצוקה וזה צריך להיפסק". קודם לכן אמר דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי, כי "מתקפה ברפיח תהיה אסון ואיננו תומכים בה".
ביידן עדיין נמנע מלקרוא להפסקת אש ארוכה וחד-צדדית, אם כי זו הפעם הראשונה בה הוא מדבר על שאיפתו להפוגה ארוכה. תמיכתו הבלתי-מסויגת של ביידן בישראל גובה ממנו מחיר פוליטי, תשעה חודשים בלבד לפני הבחירות בהן צפוי לו מאבק צמוד מול
דונלד טראמפ. סקרים מעלים, כי מעמדו נפגע בעיקר בקרב צעירים ושחורים - שני קהלי מפתח שתמיכתם חיונית להיבחרו מחדש.
דבריו של ביידן באו שעות אחדות לאחר שכמה מבכירי יועציו יצאו למישיגן, לפגישה עם נציגי ערבים-אמריקנים, ש-210,000 מהם מתגוררים במדינה. מישיגן מעניקה 16 אלקטורים והיא אחת משש המדינות בהן יוכרעו הבחירות; בשנת 2020 ניצח ביידן במדינה זו בפער של 154,000 קולות בלבד. ביידן עצמו ביקר במדינה בשבוע שעבר, ביום בו הודיע על עיצומים נגד ארבעה
מתנחלים שלדבריו תקפו פלשתינים ביהודה ושומרון.
ניו-יורק טיימס ציין הלילה, כי ביידן ועוזריו מתוסכלים יותר ויותר מ
בנימין נתניהו, אשר לשיטתם מתעלם שוב ושוב מקריאותיה של ארה"ב להפחית את הפגיעה באזרחים ולהרחיב את הסיוע ההומניטרי. נתניהו השפיל פומבית את ביידן, אומר העיתון, והוא גם מתנגד נחרצות לפתרון שתי המדינות אותו מנסה ביידן לקדם. נראה שלכך יש להוסיף את התקפתו החריגה של
איתמר בן-גביר על ביידן ואת אמירתו לפיה דונלד טראמפ היה נוח יותר לישראל - מה שמהווה למעשה התערבות בוטה במערכת הבחירות האמריקנית; נתניהו הגיב בצורה רפה בלבד על הדברים.
ביידן גם פרסם אתמול הנחיה למשרד החוץ לקבל ערבויות בכתב ממדינות המקבלות נשק אמריקני, ולפיהן ישתמשו בו בהם לסטנדרטים האמריקניים. מדינות אלו גם נדרשות להתחייב שלא ימנעו או יגבילו במתכוון העברה של סיוע הומניטרי אמריקני. למרות שההנחיה היא כללית, ברור שהכוונה היא לישראל, שכן היא פורסמה בעקבות לחץ גובר של כ-20 סנאטורים דמוקרטים (מתוך 61 חברי הסיעה) להציב תנאים ואף מגבלות לסיוע לישראל.
הסנאט יקדם את הסיוע לישראל מוקדם יותר אישר הסנאט לקדם החלטה על סיוע של 60 מיליארד דולר לאוקראינה ו-14 מיליארד דולר לישראל - רוב חבילת התקציב שביקש ביידן מהקונגרס לאשר כבר בחודש אוקטובר, ואשר נתקעה בשל חילוקי דעות בין המפלגות וגם בתוך הסיעה הרפובליקנית בבית הנבחרים. 17 סנאטורים רפובליקנים תמכו בהחלטה המקדמית, אשר באה לאחר שעמיתיהם טרפדו הסכמה דו-מפלגתית לחבילת ענק של סיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן לצד צעדים נרחבים למאבק בהסתננות דרך גבול מכסיקו.
מספרם הניכר של הרפובליקנים שתמכו בהצעה מרמז שניתן יהיה להגיע ל-60 הקולות הנדרשים כדי למנוע מן המתנגדים לנהל נגדה פיליבסטר. עם זאת, גם כעת הדרך לאישור החבילה רצופת מכשולים. הסנאטור הרפובליקני ראנד פול כבר הודיע שישתמש בכל תרגיל אפשרי כדי להאריך את הדיונים על החבילה, והסיעה כולה טרם החליטה האם לבקש שינויים בהצעה.
יו"ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון הרפובליקני, אותת שגם הוא יקשה על העברת ההצעה. חלק מחברי סיעתו מתנגדים להמשך הסיוע לאוקראינה, והקיצוניים שבהם מונעים במידה רבה מחבריהם המתונים לעבוד יחד עם הדמוקרטים. לרפובליקנים יש כעת רוב של 219 מול 212; הימין הקיצוני בסיעה מונה כ-20 מחוקקים והוא משתמש בכוחו היחסי כדי לטרפד מהלכים דו-מפלגתיים או מהלכים העשויים לפגוע בקמפיין של טראמפ. ג'ונסון אמר השבוע, שהוא מעדיף לטפל בנפרד בסיוע לישראל ובסיוע לאוקראינה.