נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מזהיר, כי התנהלותה של ממשלת ישראל עלולה לגרום לישראל לאבד את תמיכת העולם. "ישראל קיבלה תמיכה מרוב מדינות העולם, אבל אם היא תמשיך בהתנהלות הנוכחית עם הממשלה השמרנית באופן בלתי רגיל שיש להם, עם בן-גביר ואחרים, הם יאבדו תמיכה מהעולם. זה לא אינטרס של ישראל", אמר ביידן (27.2.24) בראיון לרשת NBC.
לדברי ביידן, הפסקת אש בעזה תיתן תיתן זמן לנוע לכיוון שרבות ממדינות ערביות מוכנות לנוע לעברו. "סעודיה מוכנה להכיר בישראל. שש מדינות ערביות אחרות מוכנות", אמר. "הדרך היחידה שבה ישראל תשרוד - ואני לא חושש לומר את זה - הם צריכים לנצל את ההזדמנות להשיג שלום וביטחון לישראלים ולפלשתינים. אם נשיג את הפסקת האש הזמנית, נוכל לנוע בכיוון של שינוי הדינמיקה. לא להשיג פתרון שתי מדינות מיד, אלא תהליך שיוביל אותנו לשתי מדינות, שיבטיח את ביטחון ישראל ועצמאות לפלשתינים בלי שיוכלו לאיים על ישראל. יש דרכים לעשות זאת", אמר ביידן.
שרת האוצר האמריקנית, ג'נט ילן, אומרת כי ישראל צריכה להמשיך להעביר לרשות הפלשתינית את כספי המיסים שהיא גובה עבורה. היא גם גילתה, כי לאחרונה ביקשה מראש הממשלה, בנימין נתניהו, לחדש את היתרי העבודה לפועלים פלשתינים מיהודה ושומרון.
כל היתרי העבודה נשללו מיד בתחילת המלחמה ולא חודשו עד כה. גורמי הביטחון המליצו להעניק היתרי עבודה פרטניים, כדי להקל על המצוקה הכלכלית ולמנוע זעם ויאוש העלולים לעודד את הטרור, ובמקביל טוענים ראשי ענף הנדל"ן שהמחסור בפועלים פוגע בו קשות. אולם, נתניהו החליט שלא להעלות את הנושא לדיון בקבינט בשל התנגדות חריפה של השרים איתמר בן-גביר ו בצלאל סמוטריץ.
סמוטריץ' גם סירב במשך חודשים - עוד לפני המלחמה - להעביר לרשות את כספי המיסים, בטענה שהם משמשים לתמיכה בטרור. לאחר מכן טען, כי חלק מהכסף עלול להגיע לחמאס ברצועת עזה. הקבינט אישר לבסוף את העברת הכספים לאחר שארה"ב יזמה את הקפאת החלק היחסי של הרצועה והפקדתו בידי נורבגיה. לדברי ילן, כספי המיסים מיועדים לממן צריכים בסיסיים של הרשות הפלשתינית ולחזק את כלכלת יו"ש.
ילן הוסיפה, כי ביקשה מנתניהו גם להפחית את חסמי הסחר ביו"ש. לצד חידוש היתרי העבודה, אמרה, "המעשים האלה חיוניים לרווחתם הכלכלית של הפלשתינים והישראלים כאחד". לדבריה, הממשל ממשיך לבדוק את הדרכים לסייע לחיזוק הכלכלה ביו"ש, בהתאם לצו עליו חתם ביידן בתחילת החודש.
|
|
ביידן וילן. לחזק את הכלכלה ביו"ש [צילום: אוון ווצ'י, AP]
|
|
|