דוגמאות לנושאים שבהם עסק הדוח
|
|
- פיקוד ומנהיגות - גם בשנת 2023 קבילות בנושא פיקוד ומנהיגות היוו את חלק הארי בעיסוק הנציבות (כ-37%, ירידה של 3% משנת 2022). מהקבילות שהוגשו עדיין עולה תמונה מטרידה לפיה לחלק מהמפקדים הצעירים חסרים ידע וכלים פיקודיים. בין היתר התקבלו בנציבות קבילות על התנהגות בוטה ואלימה, סגנון דיבור בוטה, פגיעה בזכויות רפואיות, פגיעה בפרטיות, התנהלות שלא בהתאם לפקודות ועוד.
- זכויות הפרט - גם השנה עלה מקבילות רבות כי זכויותיהם של משרתים בצה״ל נפגעו בשל אי-יישום נהלים והנחיות מקצועיות הקשורות בפרט של חלק מהמפקדים ומהגורמים האמונים על המענה לפרט בדגש על הדרג שבשטח. בין היתר עלה כי במספר מקרים נפגע שכרם של המשרתים, כמו גם זכאותם לחופשה, ניתנו להם הבטחות אותן לא ניתן היה לממש, נמסר להם מידע שגוי אשר בהתבסס עליו הם קיבלו החלטות משמעותיות ועוד.
- תנאי המחיה והתשתיות בצה"ל - תנאי המחיה בצה"ל מהווים חלק בלתי נפרד מזכותם של המשרתים לכבוד ולבריאות ויש להם השלכה ישירה על המוטיבציה שלהם לשירות ועל האמון שניתן במפקדי צה"ל. בביקורים שקיימה הנציבה בבסיסי צה"ל השונים נראו בחלק מהבסיסים פערים בהיבטי מזון ותשתיות, מגורים ועבודה - ובכלל זה תשתיות מגורים רעועות ומוזנחות, לעיתים כאלה שאינן מתאימות להיקף המשרתים במקום, תקלות מים, חשמל ומיזוג, עובש, חולדות, חתולים, פרעושים ועוד. פערים דומים עלו גם בקבילות שהוגשו בשנה החולפת, אשר גם אם הוגשו על-ידי חייל אחד היה בהן כדי לתאר מציאות שאותה חולקים חיילים רבים המשרתים עם החייל הקובל, אשר היווה ׳שופר׳ למצוקתם.
- שירות הקבע - כ-900 אנשי קבע הגישו בשנת 2023 קבילות בנושאים שונים לנציבות, מדובר בעלייה של 20% ביחס לשנת 2022. 64% מהקבילות נמצאו מוצדקות. "גידול במספר הקבילות, כמו גם אחוז גבוה במיוחד של קבילות מוצדקות, מהווה איתות אזהרה ויש לפעול על-מנת לוודא כי לצד הציפייה למסירות ולטוטליות ממשרתי הקבע, פועלות רשויות הצבא על-מנת לוודא כי זכויותיהם נשמרות וכי הטיפול בהם הינו שלם ומקצועי", ציינה נקח"ל בדוח.
- שירותי הרפואה בצה"ל - השנה נרשמה יציבות בהיקף הקבילות הנוגעות למענה הרפואי הניתן למשרתים בצה"ל ובהיקף הקבילות המוצדקות מתוכן (30%) כפי שציינה נקח"ל בדוח: "לצד שיפורים מסוימים הנוגעים לחוויית השירות הרפואי, בתחילת השנה עדיין היה ניכר פער משמעותי במענה הניתן בתחום בריאות הנפש בשל במחסור בגורמי ברה"ן. בהמשך השנה, עם פרוץ המלחמה וגיוס גורמי ברה"ן רבים במילואים, חלה ירידה משמעותית בהיקף הקבילות בנושא זה". לצד זאת, במהלך השנה טופלו מספר קבילות בהן עלו ליקויים נקודתיים אך חמורים במענה הרפואי שניתן למשרתים הקובלים.
- מערך המילואים - 712 קבילות התקבלו בנציבות מאנשי מערך המילואים, מחציתן התקבלו לאחר פרוץ המלחמה. הקבילות שהוגשו טרם המלחמה עסקו בין היתר בתגמולים, ההטבות לחיילים משוחררים, החזרי נסיעות, בקשות לשינוי שיבוץ ובפערים ברשימות. במהלך המלחמה התקבלו מאנשי המילואים גם קבילות העוסקות ביחסיהם עם מפקדים. כמו-כן, רבות מהקבילות עסקו ברצונם של פטורים משירות ביטחון לשוב לשירות ומאלה המבקשים למקסם את תרומתם.
- מיועדים לשירות ביטחון - כ-800 קבילות של מלש"בים הוגשו לנציבות בשנת 2023. מהדוח עולה כי בשנים האחרונות ניכרת גמישות בהליכי המיון והשיבוץ בצה"ל, בין היתר בשיפור המענה ובמציאת פתרונות לצרכי המלש"בים. פעולות אלה משתקפות בעלייה בהיקף הקבילות שבאו על תיקונן במהלך הבירור - 37% ב-2023 לעומת 33% ב-2022.
- אלימות פיזית כלפי חיילים - לוחם הלין על כך שמפקד הפלוגה סטר לו וכינה אותו "שמן", "עגול" ואמר לו "אי אפשר לעבור לידך". במסגרת תחקיר שהתקיים בראשות מפקד החטיבה ציין המ"פ כי אמר לפקודיו ש"אי אפשר להיות לוחמים שמנים", אך הבין את טעותו. אשר לטענה כי סטר ללוחם, ציין המ"פ כי טפח קלות על לחיו של החייל בבדיחות הדעת. בעקבות הקבילה, תיעד המח"ט הערה בתיקו האישי של המ"פ.
בקבילה שהגיש לוחם בשירות חובה הוא הלין על כך שמפקד המחלקה הרים עליו את קולו, דפק את ידו בחוזקה על השולחן ותפס אותו בידו בחוזקה, גם כשהחייל ציין בפניו כי הוא חש מאוים. בהמשך אף ניסה לנעול אותו בחדרו.
חיילי גדוד לוחם טענו כי מפקד הכיתה משתמש כלפיהם באלימות מילולית ופיזית ואמר להם באחד המקרים "א---ן אתכם", "מה אתם מטומטמים". מבירור הקבילה עלה כי המ"כ אכן משתמש באלימות מילולית כלפי פקודיו, על-מנת לדרבן אותם במהלך מסעות ואימוני כושר. המג"ד נזף במ"כ והבהיר לו שאינו מקבל שימוש בשפה בוטה או בצעקות מצד גורמי הפיקוד בגדוד.
חייל בשירות חובה הלין בקבילתו על כך שמפקד פלוגת המפקדה בגדוד בו הוא משרת הצמיד אליו את ראשו ואמר לו "אני אפוצץ לך את הפנים", "אני אשבור לך את הראש", ואף איים כי יפעל לכך שייענש בריתוק או במעצר - זאת לאחר שהחייל הקובל העיר לו על הופעתו, מתוקף תפקידו כמש"ק משמעת. מפקד הפלס"ם נשפט בדין משמעתי והוטל עליו קנס בשיעור גבוה.
מקבילה שבוררה עלה כי רס"ר נהג באלימות פיזית כלפי חיילת בשירות חובה. במספר מקרים התקיימו "משחקים" שאינם ראויים בין הרס"ר ולחיילת במסגרתם הופעל כוח פיזי, כאשר באחד המקרים הרס"ר הכאיב לה ואף גרם לנפילתה על הרצפה. עוד עלה כי באחד ממסדרי הניקיון, הרס"ר השליך לעבר פניה של החיילת סמרטוט. לאור הקבילה הרס"ר נשפט בדין משמעתי, הוטל עליו עונש והוחלט כי המשך שירותו בשירות קבע ייבחן.
- התבטאויות לא ראויות ויחס נוקשה מצד מפקדים - מקבילה חמורה שטופלה השנה בנציבות עלה כי בתגובה לאמירה אובדנית מצד חייל בשירות חובה, אמר לו מפקד הצוות "יאללה תתאבד, אני פה מולך, תתאבד, הנשק אצלך". עוד עלה מהקבילה כי המפקד לא פעל בהתאם ל'נוהל אובדנות' כמתחייב בפקודות לאחר שהחייל דרך את נשקו כאקט אובדני.
בקבילה בעילום שם שהגיעה לנציבות הלינו 14 לוחמים על התנהלות והתבטאות לא ראויה מצד מפקד הכיתה. מבירור הקבילה עלה כי באחד המקרים, כאשר אחד מהחיילים סירב לסייע לאחר, המ"כ כינה אותו "סוציומט" ו"סמרטוט רצפה". במקרה אחר, כאשר הלוחמים לא עמדו בלוחות הזמנים לסידור המאהל, הורה להם לסדרו בעוד אחד החיילים לבוש בתחתונים בלבד . בעקבות המקרים המ"כ נשפט בדין משמעתי והוטל עליו עונש מחבוש.
- אי-מימוש זכויות רפואיות של חיילים - בקבילה חמורה שהגיעה לנציבות הלינה קצינה בדרגת סגן כי מפקדה, קצין הרפואה החטיבתי, דחה את בקשתה לצאת להפניה רפואית. מפקדה של הקצינה מסר בבירור הקבילה כי אכן מנע את צאתה להפניה לאחר שנקבעה במועד שבו מראש התקיים מופע יחידתי אחר. מפקד החטיבה, שתחקר את טענות הקצינה ובמקביל קיים שיחות עם פקודים נוספים, נחשף לטענות נוספות על התנהלותו של הקרפ"ח שבסופו של ההליך שוחרר משירות.
- סגנון ביטוי גזעני - חייל בשירות חובה הלין על כך שמפקד הצוות שלו, קצין בדרגת סגן, אמר לו במהלך מסדר צוותי "אני בטוח שהרכב שלכם גנוב", אמירה המתפרשת כגזענית ברקע השתייכותו של החייל לעדה הדרוזית. בקבילה נוספת, הלין חייל בשירות חובה על כך שמפקד הצוות שלו כינה אותו "כושי". מבירור התלונה עלה כי המפקד אכן השתמש בביטוי זה, לטענתו בבדיחות הדעת והצר על כך. לאחר אירועים נוספים הוחלט להביאו בפני המח"ט שישקול את המשך דרכו בגדוד. בנוסף, בעקבות הקבילה התקיימה הסברה לכלל הפלוגה בנושא כבוד האדם.
- פגיעה בפרטיות - חיילת בשירות חובה הלינה על כך שמפקדתה הישירה שוחחה עם חיילות אחרות שלא בנוכחותה והתבטאה באופן לא ראוי באומרה "היא נטל, יש לה בעיות נפשיות". עוד טענה כי מפקדתה שיתפה את החיילות כי היא טופלה אצל קצין בריאות הנפש. במקרה אחר, חיילת בשירות חובה הלינה על כך שלאחר ששיתפה את מפקדתה בנסיבות הרפואיות שבגינן נדרשה לצאת להפניה רפואית, גילתה כי סמל המחלקה כינה אותה בכינוי גנאי משפיל "המזרן של..." וציין כי "יש לה מחלת מין".
- זכויות בתחום הדת - בקבילה שהגיש לוחם בשירות חובה נטען כי מפקד הפלוגה קיים תרגול שכלל הנעת טנקים סמוך לכניסת השבת ולאחריה. עוד נטען כי המ"פ משנע אוכל ברכב בעבור הלוחמים לאחר כניסת השבת, תוך שהוא מציין "אין לי כוח לשטויות האלה". בבירור הקבילה הכחיש כי שינע אוכל במהלך השבת ואת ההתבטאות שיוחסה לו. עם זאת, המפקד ננזף והמח"ט עמד על חשיבות הקפדה על ההנחיות באשר לשמירת השבת והעביר הנחיה בנושא לכלל מפקדי הגדודים בחטיבה.
- תנאי מחיה ופערים במענה תזונתי - מקבילה שהתקבלה בנציבות עלה כי תנאי המחייה במחנה 'שורק' ירודים - החל במגורים מלוכלכים, דרך פטרת על הקירות, חלונות הסגורים בלוחות עץ, אסלות שבורות, ויסות מים לא תקין במקלחות, מחסור בידיות בחלק מהדלתות, ועד כדי כך שמגורי הנשים מופרדים ממגורי הגברים באמצעות פחי פלסטיק.
חיילים המשרתים במחנה 'קרן' הלינו על כך שבמספר מועדים הוגש בחדר האוכל מזון מקולקל שגרם להרעלת מזון. מבירור הקבילה עלה כי מדובר במזון שעמד זמן רב בחוץ וכי בניגוד להוראות קצין הרפואה הראשי לא נלקחו דגימות מהמזון וכי רופאת היחידה לא דיווחה על האירוע לקצין בריאות הצבא.
- רפואה ובריאות הנפש בצה"ל - ממספר קבילות שטופלו בנציבות עלה, גם השנה, כי בשל מחסור בגורמי בריאות הנפש, חיילים המתינו זמן ממושך לבדיקת קב"ן, באופן החורג משמעותית מהוראות קצין הרפואה הראשי, שקובעות כי המפגש יתקיים עד ארבעה שבועות מיום הפנייה. מאחת הקבילות הבולטות עלה כי תור לקב"ן שנקבע לחייל נדחה ארבע פעמים, והוא התקיים לבסוף רק לאחר ארבעה חודשים. בעקבות ריבוי הקבילות בנושא זה פנתה נקח"ל לראש אט"ל ולקרפ"ר, קיימה פגישות וביקורים במחלקת בריאות הגוף והנפש. "בפגישות אלה עמדתי על השלכות המחסור בכוח האדם, על המענה הניתן לחיילי צה"ל ועל החובה למלא את השורות באנשי מקצוע, אך גם עודכנתי לגבי פתרונות מוצעים. לשמחתי, לאורך השנה החלו להצטמצם לוחות הזמנים להמתנה לגורמי בריאות הנפש ובמרבית יחידות הקצה ניתן מענה בהתאם להוראות הצבא בנושא". עם פרוץ המלחמה עלה באופן משמעותית היקף הקב"נים וניתנו פתרונות נוספים בנושא זה.
חיילת בשירות חובה הלינה על התנהלות גורמי הרפואה ביחידתה שהובילו לנזק רפואי בלתי הפיך שיכול היה להימנע אם הייתה מקבלת מענה רפואי בזמן. מבירור הקבילה עולה שהחיילת חשה בכאבי בטן עזים בשעת לילה ומאחר שהייתה בעיצומו של הליך רפואי, הבינה שמדובר בעניין דחוף ופנתה אל מפקדיה. לאחר שעות ארוכות הם ענו לה והפנו אותה אל גורמי הרפואה שהפנו אותה לקצין הרפואה הגדודי. החיילת ניסתה להשיגו מספר פעמים, אך הוא ניתק את שיחותיה עד שלבסוף ענה ואמר לה: "את לא מתקשרת אליי כשאני בבית ולא בבסיס ובטח שלא בשעה מוקדמת כזאת" - וניתק את השיחה. גם לאחר ששלחה לו הודעות בהן הסבירה את מצבה והתחננה לפינוי לחדר המיון - הוא לא השיב לה. החיילת הזמינה אמבולנס באופן עצמאי, אך גורמי הפיקוד עיכבו את נסיעתו במשך כחצי שעה. משהגיעה לבסוף לבית החולים הופנתה לניתוח דחוף, במהלכו עלה כי נגרם לה נזק רפואי חמור ובלתי הפיך, שככל הנראה יכול היה להימנע לו הייתה מפונה לטיפול מוקדם יותר. בעקבות הקבילה קיים מפקד הרפואה הפיקודי תחקיר ממנו עלה שכלל גורמי הרפואה ביחידתה של החיילת כשלו בתפקידם. באשר לקרפ"ג קבע המר"פ כי זה חטא לתפקידו והוא הודח מתפקידו, נשפט בדין משמעתי והוטל עליו עונש של 10 ימי מחבוש.
חייל בשירות חובה הלין בקבילתו על כך שרופא שבדק אותו, אחז בידו בכוח ודרש ממנו להוריד קיבוע וחבישה שהיו על ידו בניגוד לרצונו, ולבסוף תלש אותם בחוזקה מידו, באופן שגרם להחרפה בכאביו. בעקבות התנהלותו, החליטו גורמי הרפואה להורות לאלתר על סיום העסקתו של הרופא בצה"ל.
חייל בשירות חובה הלין על כך שהחובשת הפלוגתית שבדקה אותו לא נתנה מענה לבקשתו להיבדק בידי רופא ולא עדכנה אותו בכך שהותאם לו פטור בן שבועיים מנשיאת משקל. בנוסף, הלין על כך שהתבטאה כלפיו בגסות כשכתבה לו "מה אתה מז---ן", "לא להתבכיין לי עכשיו". בירור הקבילה העלה כי בכמה פעמים החופ"לת לא תיעדה ברשומה הרפואית הממוחשבת את מהלך הטיפול בחייל, כי אכן התבטאה כנטען וכי לאחר שהגישה בשמו של החייל בקשה לפטור מנשיאת משקל, היא לא בדקה האם הבקשה אושרה ובהמשך לא עדכנה את החייל בכך שניתן לו הפטור.
|