ראש אגף החקירות והמודיעין, ניצב
יגאל בן-שלום, הורה (26.3.24) לבדוק את השיחות וההתכתבויות שקיימו בשנת 2016 השופט
איתן אורנשטיין וראש לשכת עורכי הדין דאז,
אפי נוה, במטרה לקדם את מינויו של אורנשטיין לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב. קטעים מן התיעוד, שנחשפו בשבוע שעבר בידי העיתונאי חיים לוינסון בעיתון הארץ, מעלים חשד לכאורה לעבירת שוחד - שההתיישנות עליה היא בת עשר שנים.
בדיקת משטרה היא למעשה חקירה לכל דבר, פרט לכך שלא ניתן לחקור באזהרה את החשודים ולא מבוצעים מעצרים. זהו סוג של צעד מקדים לפני החלטה על מעבר לחקירה מלאה, והוא נהוג בעיקר כאשר מדובר בתיקים רגישים ובאישים בכירים.
התיעוד כולל שיח וולגרי ובוטה בין אורנשטיין לנוה, כולל לגלוג חוזר ונשנה על נכותו של
ישעיהו שנלר, אז סגן נשיא בית המשפט ואחד המועמדים לתפקיד הנשיא, ולעג על הנשיאה היוצאת
דבורה ברלינר (שלאחרונה עמדה בראש ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון). הוא גם חושף כיצד הופעלו לחצים פוליטיים על שרת המשפטים דאז,
איילת שקד, בנוגע למינויים בכירים ובראשם לנשיא המחוזי בתל אביב. העיתון מציין, כי מקור השיחות אינו הטלפון הפרטי של נוה, אשר נפרץ שלא כחוק ואשר על תוכנו קיים צו איסור פרסום.
בבסיס השיחות על מינויו של אורנשטיין עמד אינטרס הדדי: אורנשטיין - אחד השופטים המוערכים בישראל ומי שטיפל בתיקי פירוק ענקיים - ביקש להתמנות לנשיא המחוזי בתל אביב, אחד התפקידים הבכירים במערכת. נוה, העומד בראש משרד העוסק בענייני נזיקין, ביקש "להיפטר" מן השופטת
דליה גנות, אשר דנה בתיקים רבים בתחום זה ואשר היחסים ביניהם היו גרועים. גנות הייתה אחת מארבעת המועמדים לתפקיד הנשיא (הרביעי היה
דוד רוזן), ונוה ביקש למנוע בכל דרך את מינויה. הדבר עלה בידו וגנות אף התפטרה כאשר הגיעה למסקנה, כי לא מונתה בשל התערבותו של נוה.
אורנשטיין ונוה הסכימו על הצורך לסכל את מינויה של גנות, באמצעות הגשת מועמדותו של אורנשטיין. "אתה תקבל את תמיכת הלשכה, תגיש מועמדות ויאללה", אמר לו נוה. "אתה נותן רק התחייבות אחת, אחת! אתה מעיף אותה [את גנות] מהתיקי נזיקין, לא מעניין אותי לאן". אורנשטיין צחק ונוה הבהיר: "על זה אני לא צוחק איתך. היא הרי לא תשכח את זה, היא נקמנית בת נקמנית... אני חושב שהגיע הזמן שהיא תתקדם וגם מגזרים אחרים ייהנו מכישוריה המשפטיים [השניים צוחקים]. זה אתה מתחייב". משפטים אלו, במיוחד, מהווים לכאורה עבירות של שוחד ומרמה והפרת אמונים.
רושם זה מתחזק מהתכתבות בין השניים באותו שבוע. נוה: "צריך רק לשנות את מחלקת הנזיקין אצלכם והכל יהיה מושלם. שעוד תחומים ייהנו ממנה. למה רק אנחנו??????? היא מושלמת לפירוקים". אורנשטיין: "ממש. נטפל בכך". נוה: "חחח. סוף שבוע נעים". לדברי הארץ, נוה גם ביקש מאורנשטיין למנות למחלקת הנזיקין - בה, כאמור, היה לו אינטרס עסקי מובהק - שופטים שהוא מעריך. לאחר מינויו לנשיא, העביר אורנשטיין למחלקה זו את השופטים
חנה פלינר ו
דורון חסדאי, לבקשתו של נוה; יודגש, כי כלפי השניים אין טענה כלשהי.
אורנשטיין אמר בתגובה להארץ, כי מדובר בהוצאת דברים מהקשרם. נוה אמר כי הפרסום מהווה פגיעה קשה ופסולה בפרטיותו ולפיכך לא יגיב. שקד אמרה כי אורנשטיין מונה משום שהיה המועמד הטוב ביותר, כפי שהוכח גם במבחן התוצאה.