בית הנבחרים האמריקני עשוי לאשר בשבועות הקרובים את הסיוע הצבאי לאוקראינה, שלצידו אמור לבוא גם הסיוע המיוחד לישראל. יו"ר הבית, מייק ג'ונסון, מדבר בימים האחרונים על אפשרות זאת, לאחר חודשים של עיכובים.
הסנאט אישר לפני חודשיים הסכמה דו-מפלגתית בהיקף כולל של 95 מיליארד דולר: סיוע בסך 60 מיליארד דולר לאוקראינה, 14 מיליארד דולר לישראל, סיוע לטייוואן וחבילת צעדים חסרי תקדים למאבק בהסתננות בגבול מקסיקו. אולם,
דונלד טראמפ הורה לקבוצת תומכיו בסיעה הרפובליקנית בבית הנבחרים להתנגד לחבילה, כדי שלא להעניק לנשיא
ג'ו ביידן כלים למאבק בהסתננות - נושא מרכזי בקמפיין שלו.
הרוב הרפובליקני בבית הוא 218 מול 213, בעוד הימין הקיצוני הכפוף לטראמפ כולל כ-20 מחוקקים. הרוב המתון הגדול בסיעה הרפובליקנית אומנם יכול להעביר את החבילה בקלות בתמיכת הדמוקרטים, אך ג'ונסון - הקובע את סדר היום של הבית - הוא תומך מובהק של טראמפ. ג'ונסון גם אינו רוצה שגורלו יהיה כשל קודמו, קווין מק'ארתי, אשר הודח ביוזמת הימין הקיצוני לאחר ש"העז" להעביר תקציב דו-מפלגתי למניעת השבתה חלקית של הממשל.
בקרב הרפובליקנים - שוב, בהנהגתו של טראמפ - גוברת ההתנגדות לסיוע לאוקראינה, כאשר המלחמה שם נקלעה למבוי סתום והיוזמה עברה לידי רוסיה. אוקראינה סובלת כעת ממחסור במערכות לחימה ובמיוחד בפגזים, ומזהירה שבלא הסיוע האמריקני - מאמץ המלחמה שלו ייפגע קשות.
האיחוד האירופי הזרים סיוע בסך 50 מיליארד אירו, אולם הוא אינו יכול כרגע למלא את מחסורה של אוקראינה בציוד. בשל שיקולים אלו, נתקע גם הסיוע לישראל למרות שהתמיכה בה בקרב הרפובליקנים בקונגרס גדולה בהרבה מאשר בקרב הדמוקרטים.
אולם, בימים האחרונים החל ג'ונסון לרמוז מה יהיו תנאיו להעלאת חבילת הסיוע להצבעה. הוא עשוי להתנות זאת בכך שביידן יאפשר לשוב ולהקים מתקנים לייצוא גז נוזלי; הממשל הפסיק להעניק אישורים אלה כחלק ממהלכיו למאבק בשינויי האקלים (עוד נושא שהפך לשנוי במחלוקת מפלגתית, כאשר טראמפ והימין הקיצוני מכחישים את קיומו של משבר זה). אם יוסר האיסור, ניתן יהיה להקים טרמינל שכזה בלואיזיאנה - המדינה אותה מייצג ג'ונסון. כל חברי בית הנבחרים עומדים לבחירה בנובמבר, כך שמדובר במהלך שממנו ג'ונסון ייצא נשכר.
"כאשר נחזור לעבודה אחרי החופשה השבוע, נקדם מוצר שיהיו בו יוזמות חשובות", אמר השבוע ג'ונסון בראיון לפוקס ניוז. זהו רמז ברור לכך שאם יושגו הסכמות - ניתן יהיה לאשר את הסיוע לאוקראינה (וכנראה גם לישראל) בתוך מספר שבועות. כעת נראה, כי השאלה היא לא האם ג'ונסון בכלל מוכן להעלות להצבעה את חבילת הסיוע, אלא באלו תנאים ומתי.
ג'ונסון גם העלה את האפשרות של מכירת נכסים מוקפאים של אוליגרכים רוסים כאחת הדרכים לממן את הסיוע לאוקראינה. פקידי ממשל מביעים ספק בדבר היתכנותו של צעד שכזה, שהוא חסר תקדים וממילא בידי ארה"ב יש נכסים רוסיים בשווי 5 מיליארד דולר בלבד. אולם, ייתכן שג'ונסון רואה בכך צעד סמלי שיקל עליו להעביר את החבילה בסיעתו. ג'ונסון גם מדבר על האפשרות שחלק מן הסיוע יינתן כהלוואה, תפיסה עליה מדבר טראמפ לאחרונה כגישה רוחבית בסיוע החוץ: הלוואות בתנאים נוחים במקום מענקים. גם צעד שכזה יוזיל את החבילה ויסייע לזכות בתמיכה רפובליקנית.
האגף הקיצוני בסיעה הרפובליקנית, בראשותה של מרג'ורי טיילור-גרין האנטישמית ובעידודו של טראמפ, לוחץ על ג'ונסון שלא להעלות להצבעה את הסיוע לאוקראינה. טיילור-גרין כבר איימה בחודש שעבר לפעול להדחתו של ג'ונסון, לאחר שהעביר גם הוא - בהסכמה דו-מפלגתית - תקציב שמנע את השבתת הממשל. במקביל, מנהיגי רוב מדינות נאט"ו הזהירו שהימנעות מסיוע לאוקראינה עלולה להוביל לקריסתה - מסר עליו חזרו לא רק ביידן וממשלו, אלא גם רפובליקנים מתונים. כאמור, בסנאט הייתה תמיכה רפובליקנית ניכרת במתן הסיוע.
ג'ונסון שוחח בשבוע שעבר עם נשיא אוקראינה,
ולדימיר זלנסקי, אשר עדכן אותו לגבי המצב הקשה בחזית והפציר בו לאשר במהירות את חבילת הסיוע. זלנסקי אמר כי השניים דנו בצורך לגדוע את המקורות הרוסיים למימון המלחמה ובשימוש בנכסיה המוקפאים לטובתה של אוקראינה. "אנחנו יודעים שיש חילוקי דעות בבית הנבחרים, אבל הסיוע לאוקראינה צריך להיות גורם מאחד", הוסיף זלנסקי.