החברה הישראלית זקוקה להסכמות רחבות, מערכת המשפט זקוקה להסכמות רחבות, כולנו זקוקים להסכמות רחבות, ובעת הזאת כולנו צריכים להתחייב להתאמץ, לבוא לקראת, אפילו לוותר קצת, בשביל למצוא את שביל הזהב. כי בסופו של יום, כל מינוי חדש מחזק את המערכת ונחוץ לאזרחי ישראל כאוויר לנשימה".
כך אומר (18.4.24) נשיא המדינה,
יצחק הרצוג, על-רקע המבוי הסתום במינוי שופטים לבית המשפט העליון ולבתי המשפט המחוזיים, בשל המחלוקות בוועדה לבחירת שופטים. הוא דיבר בטקס השבעת שופטי שלום שהתקיים במשכן הנשיא בירושלים.
לדברי הרצוג, "המערכת המשפטית הישראלית האיתנה, העצמאית, המקצועית והבלתי-תלויה היא לא רק אחת הרגליים החשובות ביותר של הממלכתיות הישראלית ושל הדמוקרטיה הישראלית, אלא גם – כפי שראינו לאחרונה – מקנה לנו מקום של
כבוד בין מדינות העולם החופשי ומשמשת חומת מגן בפני נסיונותיהם של אויבינו להשתמש בדין הבינלאומי כדי לפגוע בזכותנו להגן על עצמנו".
הרצוג הוסיף: "כאשר חוזרים ליסודות, מגלים שאפשר להגיע להסכמות ולבחור יחד שופטים הפועלים לעשיית משפט צדק. המסקנה ברורה: אם נשים את החזון המשותף לנגד עינינו, אם נוסיף ונקיים שיחה עניינית, כנה ומכובדת בינינו, נימנע מהכללות והכפשות – נוכל להשיב את שופטינו כבראשונה כמאמר הנביא".
שר המשפטים,
יריב לוין, אמר בטקס: "בחירתם של שופטים ורשמים משכבות העם השונות, מאיזורי הפריפריה והמרכז כאחד, בדרך שתבטא את היותה של מערכת המשפט שייכת לכולם ופתוח לכולם, היא מטרה שבעיני אין שום קושי לעמוד בה... הבחירה הפעם הייתה מורכבת, שכן אין זה סוד שקיימים חילוקי דעות לא מעטים בדבר בחירתם של שופטים ובדבר הדרך בה נכון לבצע מינויים אלה. דווקא משום כך, ונוכח מציאות המלחמה בה אנו נתונים, ראיתי חשיבות עליונה לעמוד על כך שכלל המינויים יבוצעו בהסכמה רחבה מאוד".
לוין הודה לממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון,
עוזי פוגלמן, "על אורך הרוח ועל האופן שבו עלה בידינו, ביחד עם כלל חברי הוועדה, להביא לבחירתם של עשרות שופטים ורשמים, לכבודם התכנסנו כאן היום. אני משוכנע שיש בכוחנו להתמיד בדרך זו, ולהגיע לתוצאות ראויות גם בהמשך".
פוגלמן אמר: "אין זה סוד כי הליך מינוי השופטים בעת האחרונה לא נעדר מחלוקות; לעתים אף נוקבות. צר לי שלא זכינו לכך שבמעמד זה יצהירו אמונים גם שופטים ממחוזות ירושלים ובאר שבע. אני תקווה כי בעתיד הקרוב נזכה למנות שופטות, שופטים, רשמות ורשמים במחוזות נוספים. מדינת ישראל זקוקה לכל אחד ואחת מהם".
לדברי פוגלמן, "מי שיעיין ברשימת המתמנים היום יגלה תמונה מגוונת שכוללת גברים ונשים; יהודים, נוצרים ומוסלמים; עורכי דין מהמגזר הפרטי ומן המגזר הציבורי. תמונה עשירה זו, מגלמת את שאיפתנו המתמדת כי אלה היושבים על כס השיפוט ישקפו את מגוון הקבוצות שמהן מורכבת החברה הישראלית".
ברומזו למחלוקות סביב הרפורמה המשפטית, הדגיש פוגלמן בפנותו לשופטים החדשים ובציינו את התכונות הנדרשות מהם: "עיקרם של דברים - עִמדו תמיד על משמר ערכי היסוד שעליהם מושתתת הרשות השופטת: שלטון החוק, זכויות האדם, הפרדת הרשויות והעצמאות השיפוטית. ערכי יסוד אלה קשורים זה לזה בקשר בל-יינתק, וקיומו של האחד תלוי באחר. ערכים אלה עומדים בבסיס קיומה של הדמוקרטיה הישראלית".