אוקראינה החלה להשתמש בטילים בליסטיים ארוכי טווח שסופקו בחשאי על-ידי ארה"ב נגד כוחות רוסים פולשים, כך אישרו גורמים אמריקנים לרשת BBC.
כלי הנשק היו חלק מחבילת סיוע של 300 מיליון דולר (240 מיליון ליש"ט) שאושרה על-ידי נשיא ארה"ב
ג'ו ביידן במרס והם הגיעו ליעדם החודש. בטילים כבר נעשה שימוש לפחות פעם אחת כדי לפגוע במטרות רוסיות בחצי האי קרים, כך מדווחים כלי תקשורת בארה"ב.
הנשיא ביידן חתם כעת על חבילת סיוע חדשה של 61 מיליארד דולר לאוקראינה. ארה"ב סיפקה בעבר לאוקראינה גרסה של מערכות הטילים הטקטיות של הצבא לטווח בינוני (ATACMS), אך נרתעה מלשלוח דבר חזק יותר, בין השאר בשל חשש לפגיעה במוכנות הצבאית של ארה"ב. עם זאת, נאמר כי הנשיא ביידן נתן בחשאי בחודש פברואר אור ירוק לשלוח את המערכת ארוכת הטווח - שיכולה לירות טילים למרחקים של עד 300 ק"מ (186 מייל).
"אני יכול לאשר שארצות הברית סיפקה לאוקראינה ATACMS ארוכי טווח בהנחייתו הישירה של הנשיא", אמר סגן דובר מחלקת המדינה של ארה״ב, ודנט פאטל. ארה"ב "לא הודיעה על כך בתחילת הדרך כדי לשמור על ביטחון מבצעי לאוקראינה לבקשתם", הוסיף.
לא ברור כמה מכלי הנשק כבר נשלחו, אך היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית ג'ייק סאליבן אמר כי וושינגטון מתכננת לשלוח עוד. הטילים ארוכי הטווח שימשו לראשונה בשבוע שעבר כדי לפגוע בשדה תעופה רוסי בחצי האי קרים, דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס שציטטה גורם אמריקני אלמוני. הטילים החדשים שימשו גם במתקפה על חיילים רוסים בעיר הנמל הכבושה ברדיאנסק שלשום בלילה, כך דיווח הניו-יורק טיימס.
בחודשים האחרונים הגבירה קייב את קריאותיה לסיוע מערבי מכיוון שמלאי התחמושת שלה התרוקן ורוסיה השיגה הישגים נוספים במלחמה. חבילת הסיוע החדשה הגיעה לאחר חודשים של עיכוב על-רקע התנגדות למתן סיוע של חלק מהקונגרס האמריקני.
"זה יהפוך את אמריקה לבטוחה יותר, זה יהפוך את העולם לבטוח יותר", אמר ביידן לאחר שחתם על החוק. בתגובה לאישור חבילת הסיוע החדשה אמר נשיא אוקראינה
ולדימיר זלנסקי: "עכשיו נעשה הכל כדי לפצות על חצי שנה שהושקעה בוויכוחים ובספקות. "מה שהכובש הרוסי הצליח לעשות בזמן הזה, מה שפוטין מתכנן כעת, עלינו לפנות נגדו".
הנשיא זלנסקי הזהיר כי צפויה מתקפה רוסית בשבועות הקרובים לאחר אוקראינה איבדה את השליטה על העיר אבדייבקה במהלך החורף. הכוחות האוקראינים סבלו בחודשים האחרונים ממחסור בתחמושת ובמערכות הגנה אווירית, וגורמים רשמיים האשימו את העיכובים בסיוע הצבאי מארה"ב ובעלות ברית מערביות אחרות באובדן חיים ובשטח. היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן אמר ביום רביעי כי "בהחלט אפשרי שרוסיה תוכל להשיג הישגים טקטיים נוספים בשבועות הקרובים".
מאז פלישת רוסיה לאוקראינה ב-24 בפברואר 2022, עשרות אלפי אנשים, רובם חיילים, נהרגו או נפצעו משני הצדדים ומיליוני בני אדם נמלטו מבתיהם.