צה"ל תרגל השבוע בצפון פריסה מהירה של תותחים למטרות תקיפה כדי להדמות לחימה עם חיזבאללה בתרחישי קרב שונים. התרגיל כלל פריסה מהירה של תותחים למטרות תקיפה, ונועד לדמות לחימה בתרחישי קרב שונים בגבול לבנון אל מול ארגון הטרור. לוחמי חטיבת האש 282 נמצאים בהגנה והתקפה בגבול הצפון כבר שלושה חודשים לאחר שנלחמו בזירה הדרומית.
עיתון אל-אח'באר המזוהה עם חיזבאללה פרסם את נוסח ההצעה הצרפתית לרגיעה בגבול הצפון במטרה להסיר את איום המלחמה הכוללת של ישראל וארגון הטרור השיעי. ההצעה כוללת שלושה שלבים הדרגתיים שייפרסו על פני כשבועיים, ושבסופם חיזבאללה יפסיק את השיגורים, ייסוג למרחק של 10 ק"מ מגבול "הקו הכחול" - וישראל תפסיק לחלוטין את תקיפותיה בלבנון. מדובר על הצעה שמהווה "מקצה שיפורים" לניסיון הקודם של צרפת להביא לרגיעה ושחיזבאללה דחה כי המלחמה בעזה נמשכת והאשים שלוקחת בחשבון רק את הצד הישראלי.
השלב הראשון - יישום מיידי
בהצעה, צרפת קוראת לחיזבאללה ולארגוני הטרור האחרים "הקבוצות החמושות בלבנון" - ודורשת מהם להפסיק את הפעולות הצבאיות בישראל וב"אזורי המחלוקת", להפסיק את המתקפות נגד אנשי יוניפיל ומתקניהם ולהבטיח את חופש התנועה שלהם מדרום לליטני ללא הגבלה.
ישראל תפסיק את הפעולות הצבאיות בלבנון, כולל התקפות אוויריות בשטחה. היא תתחייב להימנע מכל פעולה שמסכנת את אנשי יוניפיל ותבטיח את חופש התנועה שלהם, לרבות עצירת חסימות המכ"מים של ספינות כוחות הים שלהם.
יוניפיל יעקוב אחר הפסקת הפעולות בשטח, יגביר את היקף הסיורים ואת ההיערכות מחדש לאורך הקו הכחול, וזאת כדי להבטיח את הפסקת הפעולות והתחייבויות של הצדדים לאחר מכן.
השלב השני - יישום בתוך 3 ימים
הקבוצות החמושות בלבנון יפרקו את כל המתקנים, והמרכזים שנמצאים בסמוך לקו הכחול - לרבות מכולות, מגדלים קטנים ואוהלים. הכוחות הלוחמים, לרבות כוח רדואן, ייסוגו למרחק של לא פחות מ-10 ק"מ מצפון לקו הכחול.
ישראל תפסיק את הגיחות האוויריות בשטח לבנון.
לבנון תשוב להשתתף בפגישות המנגנון המשולש. 15 אלף חיילי צבא לבנון ייפרסו מדרום לנהר הליטני - כולל לאורך הקו הכחול - בתמיכת יוניפיל ושותפים בינלאומיים רלוונטיים.
יוניפיל יחדש את ישיבות המנגנון המשולש: צבא לבנון, ישראל ויוניפיל. הוא יתמוך בפריסת צבא לבנון מדרום לליטני, בהתאם להחלטה 1701 ומתן תמיכה לוגיסטית לשם כך (דלק, מזון ותרופות).
השלב השלישי - יישום בתוך 10 ימים
לבנון וישראל (בתמיכת יוניפיל) יחדשו את המשא-ומתן על תיחום הגבולות היבשתיים באופן מדורג, בהתבסס על המשא-ומתן שהתקיים ב-2017, תוך התמקדות תחילה בנקודות שכבר דנו בהן במסגרת המנגנון המשולש של יוניפיל ב-2018.
כניסה למשא-ומתן על מפת דרכים להבטחת הקמת אזור בין הקו הכחול לנהר הליטני. שיהיה נקי מכל יחידים או קבוצות חמושות, נכסים ונשק, למעט אלו ששייכים לממשלת לבנון וליוניפיל.
ההצעה הצרפתית כוללת אפשרות לניהול מאמץ בינלאומי כדי לאפשר את פריסת הכוחות של הצבא הלבנוני בדרום לבנון - כולל מימון, ציוד והדרכה, לצד תמיכה בפיתוח חברתי וכלכלי בדרום לבנון.
יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, אישר כי הוא יגיב ביומיים הקרובים להצעה וציין כי היא "כוללת נקודות מקובלות ובלתי מקובלות שיש לתקן". הוא בחר שלא להיכנס לפרטים ולהשאיר זאת לדיון במסגרת משא-ומתן.
באשר לאפשרות של עסקת חטופים חדשה שתכלול השהיית הלחימה ברצועה, הוא ציין כי "הפסקת האש בעזה תתרחב אוטומטית לדרום לבנון", והתריע מפני "התעקשותה של ישראל בפגיעה השיטתית של הערים והכפרים הנמצאים בקו הראשון הסמוך לגבול".