בהר הרצל בירושלים נערך בצהריים (יום ב', 13.5.24) טקס האזכרה הממלכתי לחללי פעולות האיבה בארץ ובחו"ל במעמד נשיא המדינה
יצחק הרצוג וראש הממשלה
בנימין נתניהו.
הנשיא הרצוג אמר בנאומו בטקס: "מתקפת השבעה באוקטובר הייתה מתקפה על הזכות והריבונות שלנו במולדתנו ובמדינתנו האחת והיחידה – ישראל. וכמו שבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו – אך טבעי שהמעמד המקודש הזה מפגיש כאן דורות של משפחות שכולות, דורות של שורדים – מכל גווני הפסיפס הישראלי - שאיבדו כולם את שאהבה נפשם במתקפות טרור רצחניות, במאבק המתמשך, החורך את הלב, על קיומנו הריבוני פה - בארץ חמדת אבות. בנשימה אחת, ביום הזיכרון הזה, אנחנו מתאבלים על חללי השבעה באוקטובר והמערכה שבאה בעקבותיו – בדרום, בצפון, ביהודה ושומרון, בירושלים ובכל רחבי הארץ; וכן על חללי פעולות האיבה כולם, מראשית ימי היישוב היהודי ועד ימינו. מערבים עצב בעצב, דמעות בדמעות".
הנשיא המשיך: "משפחות אהובות ויקרות. במקום שבו אתן עומדות לא יכול לעמוד איש. איש לא יוכל באמת להבין את גודל החלל שנפער בכן. אני מתפלל, מדי יום, שנהיה ראויים כפרטים וכחברה, לקורבן העצום שלכן. התפקיד שלנו, של עם ישראל כולו, הוא לתמוך בכן, ולהעניק מעטפת איתנה לתהליכי ההתמודדות שלכן, כל אחת לפי דרכה וצרכיה. זה נכון כמובן גם לחובה המוסרית העמוקה כלפי שורדי פעולות האיבה והטרור וכל מי שנפגע מהן בגוף ובנפש, וזקוק לתמיכה, לסיוע, ללווי, למשאבים, לידע ולדאגה של כולנו כדי לנסות להשתקם ולשוב לחיים".
עוד אמר הנשיא: "השיקום הזה, הנחוץ גם לכולנו – כעם וכמדינה, לא עוסק רק בהסתכלות על העתיד ובניינו, אלא אף בתיקון ההווה. וההווה שלנו לא יהיה שלם, ומזור לא יבוא לליבנו ולנפשנו, עד שישובו כל החטופים – אחינו ואחיותינו האהובים, הנתונים בצרה ובשביה. עלינו להשיב הביתה את כולם: אזרחים וחיילים, אלה שבחיים, ואלה שאנחנו מחויבים להביא לקבר ישראל. השבתם היא צעד הכרחי בתהליכי התיקון והצמיחה של כולנו – של אזרחי ישראל כולם - הנושאים את החטופים והחטופות על לוח לבם, בכל מקום שאליו נלך".
ראש הממשלה נתניהו אמר בנאומו: "כל אחת מכן יקרה לי כמשפחה בפני עצמה. כל חלל, כל נפגע, סודק את ליבי וסודק את לב העם כולו. אני יודע את גודל יגונכן, אני יודע את כאבה של כל משפחה. אנחנו עומדים כולנו יחד, אנחנו עומדים כולנו יחד היום - ואנחנו עומדים כולנו יחד תמיד.
נחשול עצום של איבה התנפץ על יישובי הנגב הצפוני בשבעה באוקטובר, שבת שמחת תורה. גם במונחי האכזריות המוכרת של אויבינו מאז אמצע המאה ה-19, אז התחיל הפיגוע הראשון, גם מאז מעשי הזוועה באותו יום שחור שברו שיאים חדשים. לעולם לא נשכח את טבח המשפחות, טבח התינוקות, הילדים, המבוגרים, הזקנים, הגברים והנשים. לא נשכח את ההתעללות מקפיאת הדם, את האונס, את החטיפה, את השחתת הגופות, את החורבן והשריפה, את הפשעים נגד עמנו, את הפשעים נגד האנושות. לא נשכח - ולא ניתן לאף אחד בעולם להשכיח זאת.
איננו שוכחים, ולו לרגע אחד, את החטופים. אנו פועלים בלא הרף להחזיר את כולם, את החיים והחללים כאחד, להחזיר את כולם הביתה. החזרנו כבר כמחצית מהם, ונחזיר את כולם..
נתניהו הוסיף: "באותו יום שחור המרצחים ותומכיהם רקדו על הדם, אבל היום הם כבר לא רוקדים. הם מרגישים היטב את נחת זרוענו בכל רחבי רצועת עזה. לא נעצור עד שנמוטט את שלטון הטרור של החמאס. נבוא חשבון עם מבצעי המתקפה עד האחרון שבהם. נגדע את ידם כדי שלא תונף עוד על ישראל. נשקם מן היסוד את אזור עוטף עזה, חבל התקומה העתידי, שיהיה גדול ותוסס וחי פי כמה ממה שהיה."
לפי נתוני משרד הביטחון והביטוח הלאומי, מתחילת מלחמת חרבות ברזל ב-7 באוקטובר נרצחו 822 אזרחים ישראלים. מניין חללי פעולות האיבה מאז הקמת היישוב היהודי עומד על 5,100. הנרצחים בפעולות האיבה הותירו אחריהם 630 יתומים, 177 אלמנים ואלמנות, 1,355 אחים ואחיות ו-693 הורים שכולים.
בעקבות המלחמה הצטרפו למשפחת השכול הצבאי 1,294 הורים שכולים, 248 אלמנות, 520 יתומים ו-2,174 אחים ואחיות שכולים. הנרצחים בפעולות האיבה הותירו אחריהם 630 יתומים, 177 אלמנים ואלמנות, 1,355 אחים ואחיות ו-693 הורים שכולים.
עוד טרם 7 באוקטובר נוספו למניין הנרצחים בפעולות האיבה 12 אזרחים, בהם חנה טובה נחנברג פיינר ז"ל, שנפצעה בפיגוע במסעדת "סבארו" בירושלים בשנת 2001 ונפטרה השנה מפציעתה. מאז יום הזיכרון הקודם נוספו למניין הנופלים במערכות ישראל 760 חללים, כולל נופלי המלחמה, ו-61 נכי צה"ל שנפטרו כתוצאה מנכותם.
במתקפת הפתע של חמאס ב-7 באוקטובר נחטפו 201 אזרחים, לא כולל אנשי כוחות הביטחון וכיתות הכוננות. 106 אזרחים הוחזרו מהשבי בעזה לישראל. 30 אזרחים שנחטפו מוגדרים כחללים, שמונה מהם הובאו לקבורה בישראל. גם כיום, 216 ימים לאחר הטבח ישנם 132 חטופים בשבי חמאס, בהם 65 אזרחים.