המדינה טרם קבעה כיצד להעמיד לדין את מחבלי החמאס ובראשם את אנשי הנוח'בה ובמיוחד את מי שביצעו את פשעי 7 באוקטובר. לפיכך, היא מבקשת מהכנסת חצי שנה נוספת להחזקתם במעצר בתנאי חירום מיוחדים, כולל הארכות מעצר ממושכות במיוחד.
משרד ראש הממשלה ומשרד המשפטים פרסמו (26.5.24) תזכיר חוק להארכת התקנות שנקבעו לראשונה בנובמבר אשתקד, בדיוק חודש לאחר פרוץ המלחמה, למשך שלושה חודשים. בהמשך הן הוארכו עד חודש מארס השנה ולאחר מכן עד 18.6.24, כאשר בכל המקרים צוין שהדבר נחוץ כדי לאפשר את השלמת החקירה ש"היא מורכבת וחריגה, ולה מאפיינים ייחודיים שטרם נודע כמותם בישראל".
גם הפעם נאמר בתזכיר, כי "החקירה מתייחסת לפשעים האכזריים שביצעו המחבלים אך תכליתה גם להפיק מידע רב ערך להמשך המלחמה; היא נסובה סביב עשרות זירות שבהן התחוללו הפשעים; היקף גדול של מחבלים שביניהם קשרים מגוונים; מספר הקורבנות והעדים הוא עצום - בהם אלפי פצועים המצויים במצב פיזי או נפשי קשה, שמקשה על גביית העדויות; היקף הראיות הוא עצום; החקירה התנהלה בתחילתה תוך כדי לחימה קשה באזורים שבהם בוצעו הפשעים, כאשר חלק מהזירות הוכרזו כשטח צבאי סגור וקשה היה להגיע אליהן לאיסוף ראיות, מאז מתנהלת החקירה במקביל ללחימה ולקרבות שעדיין נמשכים בשטח עזה וכן תחת התקפות רב זירתיות בעיקר באמצעות ירי מרחוק שממשיכות להתקיים, גם אם בעצימות נמוכה יותר בשטח המדינה.
"בהינתן היקף העצורים ומורכבות החקירה כמפורט לעיל, צפויה החקירה הפלילית לארוך עוד פרק זמן של מספר חודשים. לצורך כך, הוקם במשטרת ישראל צוות חקירה ארצי מיוחד, אשר פועל לחקירת המחבלים הרבים שנעצרו ולאיסוף ראיות בעשרות זירות טבח בעוטף עזה. כמו-כן התווסף מספר לא מבוטל של מעצרים במסגרת אירועי הלחימה בחבל עזה הנמשכים גם בימים אלו. הלחימה הנמשכת, החקירה המורכבת בכללותה, וכן הצורך הברור בהבטחת האינטרס הלאומי שבשמירה על חיי אדם כמו גם בקידום החקירה, מציבים בפני גופי החקירה אתגרים חסרי תקדים".
לדברי הממשלה, "נוכח ההכרח הביטחוני והחקירתי בהמשך החזקת העצורים הנכנסים לגדר החוק במעצר פלילי, עולה הצורך בהארכה נוספת של תקנות שעת החירום במסגרת הארכת תוקף החוק, לתקופה נוספת שתאפשר השלמת הליכי החקירה וקבלת החלטה בדבר העמדה לדין. כל זאת כפוף לצרכי גופי האכיפה". משמעות הדבר היא, שגורמי המקצוע צופים שיזדקקו לכל הפחות לעוד מספר חודשים בטרם יקבעו כיצד לנהל את משפטיהם של המחבלים - בהנחה שלא ישוחררו, כולם או חלקם, בעסקות עתידיות לשחרור חטופים.
העמדתם לדין של פושעי 7 באוקטובר מציבה צבר של סוגיות, רובן חסרות תקדים ואשר יחדיו יוצרות מצב בעייתי ביותר אשר ספק אם יש לו פתרונות טובים. ביניהן: אלו ראיות יש נגד כל אחד מן המחבלים, האם ניתן להעמיד לדין מאות מחבלים כמבצעים בצוותא, האם להשתמש בחוקים הקיימים או לחוקק חוק ייעודי, האם לנהל הליך פלילי או צבאי, כיצד להתמודד עם טענות על חקירות השב"כ, מי יהיו הסניגורים, כיצד למנוע מהמחבלים וסניגוריהם להפוך את המשפטים לתעמולה אנטי-ישראלית, האם לבקש עונשי מוות, האם להוציא להורג המוני מחבלים, האם להחזיק מאות מחבלים כלואים על חשבון הציבור תוך יצירת מוטיבציה לחטוף ישראלים כקלפי מיקוח לשחרורם.