דובר צה״ל מוסר (27.5.24) כי לפני מספר שעות אירעה תקרית ירי בגבול מצרים, הנושא בחקירה, ומתקיים שיח עם הצד המצרי.
בחילופי האש הבוקר בין חיילים מצריים לבין לוחמי צה"ל סמוך למעבר רפיח, לא היו נפגעים בקרב חיילי צה"ל, שהשיבו באש. על פי הדיוחים במצרים, חייל מצרי נהרג באירוע.
בין מצרים לישראל קיימת מתיחות בנוגע לפעילות צה"ל במעבר רפיח. בשיחת טלפון בין נשיא ארצות הברית ביידן ונשיא מצרים א-סיסי סיכמו השניים כי הסיוע ה
הומניטרי לעזה יועבר באופן זמני גם דרך ישראל, באמצעות מעבר כרם שלום, עד שיושגו הבנות לגבי הפעלת מעבר רפיח.
גורם אמריקני האשים אתמול כי נסיונה של מצרים כמתווכת להקשות על פעולת ישראל ברפיח נובע מהבנתה כי תפסיד כלכלית כתוצאה מקטיעת תעשיית ההברחות בינה לעזה.
מצרים כועסת על ישראל וארצות הברית משום שהיא רואה במזח האמריקני שהוקם לאורך חופי עזה איום ישיר על רווחיה הכלכליים. גורמים בכירים במצרים מרוויחים סכומים גדולים מהסחורות שעוברות במעבר רפיח וכן ממיסים שהם גובים על כל אדם שעובר במעבר - כ-5,000 דולרים לראש.
במצרים חוששים שהמזח יהפוך למעבר המסחרי הראשי לעזה. היא גם חוששת שהרציף האמריקני ישמש בסופו של דבר גם למעבר של בני אדם, ויגרום לפגיעה כלכלית חמורה יותר בקהיר.
מצרים סרבה במשך שלושה שבועות להעביר משטחה סיוע. הדבר גרם לחשש במצוקה בדלק למחוללים (גנרטורים) של בתי החולים ברצועה. השר לעניינים אסטרטגיים
רון דרמר, יד ימינו של ראש הממשלה נתניהו וחבר קבינט המלחמה, תקף את מצרים, וטען שהיא "עושה פוליטיקה" על גבם של אזרחים ברצועה ומונעת מ-2,000 משאיות להיכנס לשטח עזה.
לראשונה מאז השתלטות צה"ל על מעבר רפיח, מצרים חידשה אתמול את הכנסת הסיוע לרצועה - דרך מעבר כרם שלום. זאת ככל הנראה בעקבות הלחץ האמריקני שהופעל עליה. על פי הדיווחים בתקשורת המצרית, המשאיות שצפויות להיכנס לרצועה יועברו קודם לאו"ם בצד הפלסטיני של מעבר רפיח, ומשם ימשיכו פנימה. בכל משאית ישנם בין 15 ל-20 טונות של סיוע.
ברשת CNN פורסם בשבוע שעבר כי הביון המצרי שינה בחשאי את תנאי ההצעה לעסקת חטופים, שלה כבר הסכימה ישראל. על פי מקורות, ההצעה שהוגשה לבחינת חמאס ושאותה הכריז שקיבל ב-6 במאי, לא הייתה זו שהאמריקנים או הקטרים חשבו שהיא.
אחרי חשיפת המסמך שהגיש חמאס לעסקת שחרור חטופים ב-6 במאי, התמונה התבהרה והתברר כי קיימים פערים משמעותיים בין ההצעה של ארגון הטרור לבין זו הישראלית. בשלב הראשון, חמאס אינו מתחייב לשחרור חטופים חיים בלבד, כפי שדרשה ישראל, אלא מציין כי ישוחררו 33 חטופים בלבד - "חיים או מתים", מהתבחינים שעונים לשחרור "הומניטרי".
גורם מצרי המעורה ביחסים בין ישראל ומצרים צוטט בכאן חדשות ב-15 במאי, שההערכה בקהיר היא שהממשלה הישראלית הנוכחית לא מבינה את שפת הדיבורים והגינויים, אלא רק את שפת המעשים והצעדים. לדבריו, "סבלנותו של השלטון במצרים כלפי הממשלה הנוכחית בישראל פקעה".
הגורם הסביר שבקהיר סבורים שהייתה הזדמנות אמיתית לעסקה והעיתוי של הפעולה ברפיח חיסל את ההזדמנות הזאת. לדבריו, הממשלה הישראלית לא רצינית בהגעה להסכם, היא כופה עובדות בשטח ופועלת בהתאם לצרכים פנימיים. לגבי גורל הסכם השלום, אמר כי בינתיים אין איום פומבי מצרי בעניינו, אבל יש צעדים אחרים שמצרים יכולה לנקוט נגד ישראל.