עמותה השייכת למפלגת אגודת ישראל תשלם לעיריית תל אביב היטל השבחה של 2 מיליון שקל - קובע סופית (29.7.24) ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון,
עוזי פוגלמן. הוא דחה את ערעורה של עמותת בית אגודת ישראל בתל אביב על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בעיר, אשר מצידו דחה את השגתה על השומה שהוציאה העירייה.
העמותה היא הבעלים של שני בניינים ברחוב ברדיצ'בסקי, בהן שכנה בעבר ישיבה. בשנת 2015 היא קיבלה היתר להרוס אותם ולהקים במקומם בניין מגורים בן חמש קומות ו-18 דירות. העמותה נדרשה לשלם היטל השבחה, טענה שהיא זכאית לפטור ממנו משום שהנכס שימש במקור לנכס פטור (מוסד דתי) - אך עמדתה נדחתה.
בית המשפט המחוזי (השופט
הרי קירש) ציין, כי הפטור מהיטל השבחה תלוי בשימוש העתידי של הנכס ולא בשימוש בו בעבר. הדבר עולה הן מלשונו של החוק והן מתכליתו - סיוע לגופים הפועלים למטרה ציבורית. השימוש הקודם בנכס אינו מעלה ואינו מוריד, הוסיף קירש, שכן "הבחירה לממש בדרך של היתר את ההשבחה הנובעת
מתוכנית חדשה שאיננה מתירה שימוש למטרה ציבורית, משמיטה למעשה את ההצדקה העניינית להענקת הפטור".
פוגלמן העניק לעמותה רשות לערער, בציינו שמדובר בסוגיה שטרם הוכרעה בבית המשפט העליון: האם סעיף הפטור חל על מקרים שבהם התוכנית המשביחה אינה מאפשרת עוד שימוש במקרקעין לטובת המטרות הציבוריות שקבועות בסעיף, וכשמימוש הזכויות נעשה בדרך של היתר בנייה. לגופם של דברים, פוגלמן מאמץ במלואו את פסק דינו של קירש.
לדברי פוגלמן, "במצב דברים זה ההיגיון שעומד בבסיס הפטור מהיטל השבחה - שלפיו המטרות שמנויות בסעיף הפטור מקדמות את האינטרס הציבורי הרחב ומשכך עולות כדי תחליף לתשלום היטל ההשבחה - חדל להתקיים, ובהתאם אין מקום לתחולתו של הפטור". הוא גם מסכים עם היועצת המשפטית לממשלה, אשר טענה שפרשנות זו עולה בקנה אחד עם לשון החוק, תכליתו והפסיקה שפירשה אותו.
העמותה חויבה בתשלום הוצאות בסך 7,500 שקל. השופטים
דוד מינץ ו
עופר גרוסקופף הסכימו עם פוגלמן. את העמותה ייצגו עוה"ד
איתמר מירון ודליה נוסבאום; את העירייה ייצגו עוה"ד אירית יומטוב, הראל וינטרוב וישי גור-אריה; ואת היועצת המשפטית - עו"ד רן רוזנברג.