אמנסטי אינטרנשיונל יצא בסוף-השבוע (10.10.24) בקריאה נחרצת לפרלמנט העירקי להסיר הצעת תיקון לחוק המעמד האישי במדינה, תיקון אשר עלול לאפשר נישואי ילדות מגיל תשע ומעלה. הארגון הדגיש שהצעד יפגע בזכויות נשים וילדות, ויחזק את האפליה המגדרית בעירק.
רזק סאליחי, חוקר של הארגון, ציין כי הצעת החוק עומדת בניגוד להסכמים בינלאומיים שעליהם עירק חתומה, בהם אמנת האו"ם לביעור כל צורות האפליה נגד נשים (CEDAW) ואמנת זכויות הילד (CRC). אמנות אלו מגנות על ילדים ונשים מפני אלימות, ניצול והתעללות.
הצעת החוק מעוררת דאגה רבה גם בקהילה הבינלאומית. שני נציגים מיוחדים של האו"ם לנושא אלימות נגד נשים וילדות ולמניעת ניצול מיני של ילדים הביעו חשש עמוק מהשפעת התיקונים המוצעים. הם הזהירו שהצעת החוק לא רק תאפשר נישואי ילדות אלא תפגע גם בזכויות נשים בירושה, משמורת על ילדים ובזכויות גירושין.
התיקונים המוצעים נוגעים לסעיפים 2 ו-10 בחוק המעמד האישי העירקי. סעיף 2 מדבר על עקרון השוויון והחלת החוק על כלל תושבי עירק, בעוד סעיף 10 מחייב רישום נישואין בבית משפט.
חוק המעמד האישי בעירק, שנחקק ב-1959, התבסס על פשרה היסטורית בהשראת פרשנויות של השריעה המוסלמית והוחל על כל המוסלמים בעירק, ללא הבדל בין הזרמים השונים. החוק הנוכחי מתיר נישואין רק בין בגירים בני 18 ומעלה.
הצעת החוק הוגשה לראשונה באוגוסט, ולאחרונה עברה קריאה שנייה ב-17 בספטמבר, אך גרמה לתגובות זועמות בתוך עירק. ארגוני נשים ותנועות אזרחיות ברחבי המדינה כבר הפגינו נגד התיקון, וצפוי כי בימים הקרובים יתקיים הצבעה מכרעת שתקבע את גורל החקיקה.