ועדת הכלכלה הקדישה גם היום (יום ג', 26.11.24) את דיוניה למאבק בקטל בדרכים, ודנה בהפגעות צעירים, חינוך תעבורתי והכשרת הנהג, צמצום היפגעות רוכבי אופנוע, צמצום מעורבות כלי רכב כבדים בתאונות ובטיחות בדרכים בחברה הערבית. בדיון עלה כי אחד מכל ארבעה הרוגים בתאונות דרכים הוא נהג צעיר, והיו"ר ביטן קרא לחשוב על צעדים בתחומי החינוך וגם תמריצים כלכליים לנהגים צעירים שלא יהיו מעורבים בתאונות. במשרד החינוך הסבירו שאין תקציב לרעיונות הקיימים. "אני לא מתרשם שמשרד החינוך עושה את העבודה שלו בתחום הזה", אמר היו"ר ביטן.
את הדיון פתח יו"ר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים,
יורם הלוי, שהזכיר כי עד היום נהרגו 390 בני אדם בדרכים - עלייה של 21% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. "אנחנו נחצה את קו 400 ההרוגים, ויש כאלה שאומרים 430 הרוגים, זה הנתון הגבוה ב-20 השנים האחרונות יש עלייה בנהגים צעירים 47%, בחברה הערבית 70%, רוכבי אופנוע 26% - כל הפרמטרים הם בעלייה דרמטית. בישיבת הממשלה האחרונה עלה נושא מעמד הרלב"ד, צריך שהרשות תמקם עצמה במקום שיש לה יכולת שינוי", אמר הלוי. הוא הוסיף כי גם הארגון משתפר ועובר ארגון מחדש והצר על כך שהמשטרה לא הגיעה לוועדה בנוכחות מלאה.
סמנכ"לית הרשות, נחמה לאור דרורי, התייחסה לנהגים הצעירים ואמרה כי הם הקבוצה המועדת ביותר להיפגע. "56 נהגים צעירים נהרגו מתחילת השנה, לעומת 38 בתקופה המקבילה אשתקד - 1 מכל 4 הרוגים הוא נהג צעיר. 80 אלף נהגים צעירים עולים על הכביש מדי שנה, נהגים נפגעים הרבה יותר ביחס לנהגות וגברים צעירים בחברה הערבית מעורבים בתאונות פי 2 יותר מנהגים בחברה היהודית", אמרה לאור דרורי. לדבריה, הסיבה העיקרית לכך היא חוסר ניסיון, וניתן לטפל בכך באמצעות הדרכה, שימוש ברכבים בטוחים יותר, הקדמת רענון נהיגה ורענון מיוחד לאופנועים.
ח"כ
בועז טופורובסקי אמר בתגובה כי הרעיון הוא לשלב את ההדרכה במערכת החינוך, כי רק ככה אפשר להגיע לילדים, וציין כי כולם מסכימים שיש עוד מה לעשות אבל חסר כסף. סגנית מנהל אגף בטיחות בדרכים במשרד החינוך, אורית לוריא כהן, אמרה כי הטיפול בתפיסת הסכנה באה לידי ביטוי בחינוך התעבורתי, אך הודתה ש"לא בהיקף שהיינו רוצים".
ד"ר משה בקר הוסיף כי משרד החינוך לקח את שעת החינוך לבטיחות בדרכים לטובת נושאים אחרים ומערכת החינוך נכשלה. לוריא כהן הגיבה כי קיימת תוכנית לימודים ייעודית לכיתות א' וכיתות ה', ובנוסף 300 כיתות י' מקבלות שעה שבועית של חינוך תעבורתי. "בשנה הבאה, בעקבות קיצוץ בתקציב, המשרד לא יוכל להפעיל אותה באותו היקף כמו שהופעלה השנה", אמרה. היו"ר ביטן אף שאל לגבי השימוש בסימולטור ולמה לא מחייבים זאת במסגרת לימוד הנהיגה, ופלור השיב כי הדבר נבחן ויש גם עלויות לתלמיד. לדבריו, "בסוף המחצית הראשונה של 2025 יתקבלו תוצאות הבחינה".
היו"ר ביטן שאל למה זה הדבר הראשון שמשרד החינוך מקצץ בו ותהה האם זה לא מספיק חשוב. נציגת מועצת התלמידים, גאיה שיף, סיפרה על החוויה שלה מהחינוך התעבורתי, ואמרה: "המורה לא ידעה בדיוק איך להעביר את החומר, לרוב היו מצגות ולימוד עצמי. רוב התלמידים הגיעו לתיאוריה לא מוכנים, או למדו מאפליקציות, וגם התוכנית הזאת תקוצץ". היו"ר ביטן שאל מה צריך כדי שהתוכנית תהייה אפקטיבית, וגאיה השיבה כי צריך לדבר יותר על הסכנות.
לוריא כהן הגיבה על הדברים ואמרה זה לא המשוב שמקבלים משאר התלמידים, ואמרה כי מורה נהיגה הוא לא איש פדגוגי וכדי ללמד במערכת החינוך צריך הכשרה אקדמית. היא הוסיפה כי נעשתה עבודה מקצועית עם הרלב"ד צריך רק לעגן את זה בחוק שיאפשר הפעלה של התוכנית. "אני לא מתרשם שמשרד החינוך עושה את העבודה שלו בתחום הזה, צריך להכניס את מורי הנהיגה לעניין ולהוסיף תנאי לתעודת הבגרות". לדבריו, צריך לתת תמריץ כלכלי לצעירים שלא יהיו מעורבים בתאונות לתקופה של 3 שנים למשל ולחשוב על רעיונות חדשים. נציגות משרד החינוך השיבו כי אין למשרד מאיפה לתקצב את הרעיונות הקיימים, ואף קיימת תוכנית לשדרוג אבל היא לא מתקדמת בשל חוסר תקציב.
לאור דרורי התייחסה גם לרוכבי אופנוע ואמרה כי הסיכוי שלהם להיפגע הוא פי 20 מנהגים ברכב פרטי, רק השנה נהרגו 89 רוכבים. היא הוסיפה כי ישנה תופעה מדאיגה של רבים שרוכבים ללא רישיון מתאים, בעיקר על אופנועים כבדים. "הסיכוי של רוכב אופנוע להיכנס למצב סכנה ולצאת ממנו הוא נמוך מאוד מאוד, ועל העיקרון הזה אנחנו עובדים בתוכנית ההכשרה הבסיסית החדשה", אמרה.
ח"כ טופורובסקי העיר כי חלק מהסיבה בגללה התפטר מפקידו כיו"ר ועדת המשנה לבטיחות בדרכים זה כי "יש כל הזמן המון דיבורים, גם על ההכשרה גם על הטכוגרף מדברים מ-2001 אבל זה לא נעשה". פלור התייחס לדברים ואמר כי ישנה השקעה גדולה בתשתית וציין כי בשנים האחרונות הותקן פס תחתון במעקות הבטיחות ב-800 ק"מ כבישים והשאיפה היא להוסיף עוד 150 ק"מ בשנה בחומש הקרוב בהשקעה של 10 מיליון שקלים בשנה. היו"ר ביטן אמר כי 10 מיליון שקל בשנה זה סכום נמוך מידי וקרא להשקיע יותר בכך.
עורך מגזין פול גז, אביעד אברהמי, ציין כי השנה נהרגו 8 רוכבים רק בגלל המעקות. הוא ציין כי לפי הנתונים שאסף השנה נהרגו 95 רוכבים, 4 נהרגו ברכיבת שטח ועוד שניים נהרגו בפטירה מאוחרת ולכן הם לא נכנסים לסטטיסטיקה של הרלב"ד, ונגיע השנה למאה רוכבים הרוגים. לדבריו, האופנועים מהווים 4.5% ממצבת הכלים אבל אחד מכל ארבעה הרוגים הוא רוכב וזה פי 5 מחלקם במצבת הרכבים. הרוכב אייזק כץ ציין כי ברכיבה כל דבר קטן, כמו צבע בכביש או בור יכול להוביל לתוצאה קטלנית לרוכב אופנוע. היו"ר ביטן הציע לאפשר לפקחים עירוניים לבצע אכיפה לא רק נגד אופניים חשמליים אלא גם נגד אופנועים.
נציג מועצת התלמידים בחברה הערבית, עומאר עסל, התייחס לבטיחות בחברה הערבית ואמר כי מספר ההרוגים זינק ב-70%, ואמר: "אני מפחד שלא אחזור הביתה. זה לא צירוף מקרים, זה תשתית גרועה ומחסור בתקציבים שהביאו אותנו למצב הזה". פלור השיב לו ואמר כי בשנים האחרונות הוקצו תקציבים רבים לחברה הערבית באופן מיוחד, וגם תקציבים כלליים מגיעים ליישובים בחברה הערבית. לאור דרורי ציינה, כי 144 מההרוגים הם מהחברה הערבית - 37% כשחלקם באוכלוסייה הוא 21% בלבד.