לפי המחקר שנערך באוניברסיטת טפטס במסצ’וסטס, צריכת משקאות ממותקים אחראית לכ-340 אלף מקרי מוות בשנה, בעיקר בשל סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם. המחקר בחן נתונים מ-185 מדינות במהלך שנת 2020, ונחשב לאחד המקיפים ביותר שבדקו את הקשר בין תזונה מערבית לתמותה ותחלואה.
מעבר למקרי המוות, המחקר מצא כי צריכת משקאות ממותקים תרמה ל-2.2 מיליון מקרים חדשים של סוכרת מסוג 2 ול-1.2 מיליון מקרים של מחלות לב וכלי דם באותה שנה. ההשפעות הללו היו חמורות במיוחד באזורים שבהם המודעות לנזקי המשקאות הממותקים מוגבלת.
השפעה לא שוויונית בין מדינות
המחקר מדגיש כי מדינות באפריקה שמדרום לסהרה ובאמריקה הלטינית נפגעו בצורה הקשה ביותר, כאשר שיעורי התמותה והתחלואה שם גבוהים משמעותית ביחס למדינות אחרות. ד”ר דאריוש מוּעזפאריאן, החוקר הראשי, ציין כי התפשטות הרגלי תזונה מערביים באזורים אלו, ללא גישה מספקת למערכות בריאות או חינוך תזונתי, מחריפה את הבעיה.
המלצות: מדיניות נוקשה ומודעות ציבורית
החוקרים קוראים למדיניות חדשה שתכלול מיסוי על משקאות ממותקים, איסור פרסום המכוון לילדים, וקמפיינים להעלאת מודעות ציבורית. לפי ד”ר מואזפאריאן, מדינות כמו מקסיקו, שבהן יושם מס על משקאות ממותקים, הצליחו להפחית את הצריכה בשיעור משמעותי.
המחקר קורא להעמקת המחקר במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית, שם האפקט הבריאותי של שתייה ממותקת עלול להחריף בשנים הקרובות, אם לא יינקטו צעדים מיידיים.