הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון התכנסה (יום ה', 9.1.24) לדיון שעסק שתקציב אגף השיקום. על-פי נתוני האגף, ב-6.10.24, ערב חרבות ברזל עמד מספר נכי צה"ל על 62,000 כאשר מדי שנה התווספו 6,000 פונים חדשים. מאז ה-7.10, מטופלים באגף 76,000, כש-12,000 פונים התווספו בשנה האחרונה, כאשר 1500 בקשות חדשות מגיעות מדי חודש. 14,000 הם פצועי חרבות ברזל כש-51% הם צעירים עד גיל 30. כ-1500 נפצעו פעמיים.
תקציב האגף לשנת 2025 יעמוד מיליארד שש"חח, מדובר בעלייה מתקציב האגף לשנת 2024 שעמד על 7.4 מיליארד ש”ח, בעוד שתקציב האגף תקציב האגף לשנת 2023 עמד על 5.5 מיליארד ש”ח. עלות שנתית ממוצעת לטיפול בפצוע מלחמת חרבות ברזל עומדת על 150 אש"ח.
38% מהתקציב מוקצה לתגמולים, 31% מוקצה לטיפול רפואי הכולל מלווים, תרופות, ציוד רפואי, טיפול פסיכולוגי ועוד, 11% מוקצה להטבות כגון הבראה, דיור טלפון והטבות מס. לאגף יש כיום 442 תקנים, מתוכם מאוישים 84% . יחס מטפל/מטופל עומד על 1:678 לעובדים סוציאליים, 1:3,166 לרופאים.
לימור לוריא ראש האגף במשרד הביטחון ביקשה מהוועדה לסייע בקידום סיוע משפטי חינם לפצועי צה"ל והגבלת שכר הטרחה אותו משלמים לעורכי הדין: "כיום נכי צה"ל הנעזרים בשירותי עורכי דין משלמים עשרות אלפי שקלים כשכר טירחה- יש הכרח לקדם מתן סיוע משפטי חינם לנכי צה"ל והגבלת שכר הטרחה של עורכי דין המייצגים את נכי צה"ל."
ארגון נכי צה"ל ביקש להזכיר בפני הוועדה את רפורמת נפש אחת שאושרה בתאריך 9.5.2021, להוביל לשינוי בהליכי השיקום והטיפול בפצועי צה"ל. בארגון אומרים כי הרפורמה אושרה לאחר עשרות שנים של הפקרת פצועי צה"ל למול מערכת ביורוקרטית שסבלה מתת-תקצוב ותת איוש, אך למרבה הצער, בחלף כארבע שנים ממועד אישור הרפורמה, הליכי היישום שלה רחוקים מהשלמתם, קל וחומר בשל מלחמת "חרבות ברזל" אשר תוצאותיה הקשות מציבות אתגרים רבים וחדשים שלא הכרנו בהליכי השיקום של הפצועים. נכון למועד זה חברים בארגון נכי צה"ל כ-53,028 פצועות ופצועים, כאשר ישנם עוד כ-13,900 פצועים שצפויים להצטרף לארגון בשנת 2025.
לטענת הארגון הרפורמה תוקצבה בסך של 900 מיליון ש”ח בבסיס התקציב השנתי, ובתקציב חד-פעמי בסך של 300 מיליון ש"ח - אך בפועל לאור הקשיים ביישום הרפורמה מעל מיליארד ש"ח שהיו צריכים לשפר את הליכי השיקום של הפצועים טרם מומשו. בארגון מצביעים על כך שטרם שונו התבחינים להכרה בפוסט טראומה, טרם הושלמה הסדרת המחלות הנלוות לסובלים מפוסט טראמה, טרם הושלם הליך השדרוג של הדיגיטציה במערכות המחשוב באגף השיקום וטרם הוסדר בחוק מימון בתי הלוחם. לאור זאת ביקש הארגון מהוועדה לוודא כי התקציב לרכיבים אלה שטרם מומשו ישוריין בשנת 2025, תוך התאמתו להיקף הפצועים הנוכחי.
ח"כ
מרב מיכאלי: "אי אפשר להפריז בחשיבות של לשים היום כסף על ליווי פסיכולוגי קרוב לפצועים ולמשפחות, ומעבר לעניין המוסרי זה נכון כלכלית כי אחרת זה יעלה למשק הרבה יותר."
ח"כ
שרון ניר: "על אף שיש צמיחה בתקציבים, אנחנו רחוקים מלהיות מוכנים. מעבר להיקפים, עצם העובדה שהפילוח מצביע על הרבה יותר צעירים פצועים, זה מציב לנו אתגרים חדשים בתחום התעסוקה והאקדמיה".
ח"כ
רם בן ברק: "אין ספק שעברנו כברת דרך והתקציבים עלו, אבל עדיין מאוד מתסכל שלמרות שאין חולק על הצורך בטיפול בפצועי צה"ל אנחנו עדיין נתקלים בחומה, ואנחנו כאן בוועדה צריכים להיות מאוד נחושים."
יו"ר הוועדה, ח"כ
יולי אדלשטיין אמר בסיכום הדיון: "אני מודה לאגף השיקום ולארגון נכי צה"ל, אלמלא כל הדברים שהתחלתם באגף השיקום לעשות לפני שנתיים ושנה, היינו היום במצב של קריסה טוטאלית. מכיוון שאני מאמין שהשתכנעתם שאנחנו באותו צד יחד אתכם, אני אבקש פילוח תקציבי יותר מפורט, דווקא כדי לעזור ולפקח טוב יותר על הביצוע והחוסרים. נצטרך גם לתת את הדעת על כך שכל פגועי הנפש נחשבים לנכים קלים. גם אין דינו של מי שנפצע במלחמת יום כיפור לבין מי שנפצע לאחרונה, ונצטרך לפלח בצורה יותר ממוקדת את הצרכים בשנים הראשונות לפציעה, לבין הטיפול לטווח הארוך."