המתווה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שפורסם על-ידי שר המשפטים
יריב לוין ושר החוץ
גדעון סער, מעורר תגובות במערכת הפוליטית והמשפטית. בעוד תומכי הקואליציה רואים במהלך זה תיקון הכרחי לחיזוק אמון הציבור, האופוזיציה והגורמים המקצועיים מביעים חשש כבד מהשלכותיו על עצמאות מערכת המשפט. גם הרשות השופטת הביעה הסתייגות מהתהליך שנעשה ללא היוועצות עימה.
השר
בצלאל סמוטריץ׳ (הציונות הדתית): "גם מסע בן אלף מיילים מתחיל בצעד קטן. אני מברך על כל התקדמות שתבנה מחדש את אמון הציבור במערכת המשפט. ההסכמות הלאומיות הרחבות הן צעד חשוב לאחדות העם". סמוטריץ' שיבח את שיתוף הפעולה של
יזהר שי ו
דדי שמחי, שהפכו מודלים להשראה, כלשונו. השר
אופיר סופר (הציונות הדתית): "המתווה הוא עדות לצורך בפעולה מתוך אחדות. זוהי הזדמנות היסטורית לתקן את מערכת המשפט למען חיזוק המדינה וניצחוננו המשותף".
השר
אבי דיכטר (ליכוד): "הגיע הזמן לתקן, כך מתקנים! העם צמא לאחדות, וכך אחדות נראית. מברך על המתווה המשותף של השרים לוין וסער". יו"ר עוצמה יהודית,
איתמר בן-גביר: "המתווה רחוק מלהיות מושלם, אך מהווה פשרה נכונה המקדמת רפורמה חיונית".
ח"כ אביחי בוארון (הליכוד): "הגיע הזמן לבית משפט שפועל לטובת עם ישראל ולא למען מגזר מצומצם. מתווה זה מסמן צעד היסטורי". ח"כ קטי שטרית (הליכוד): "ההסכמות שהוצגו הן תשתית איתנה למערכת משפט הוגנת ובריאה יותר. הכדור במגרש של האופוזיציה - זה הזמן לגלות אחריות לאומית".
ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד, ח"כ
יאיר לפיד: "לא נתייחס למתווה כל עוד שר המשפטים אינו ממנה נשיא קבוע לבית המשפט העליון בהתאם להוראת בג"ץ".
ח"כ
מתן כהנא (המחנה הממלכתי): "אם המינוי לנשיא בית המשפט העליון יבוצע בהתאם להוראת בג"ץ, ניתן יהיה לשקול תמיכה במתווה". היו"ר
בני גנץ לא הגיב, אך מהמחנה הממלכתי נמסר: "אנו לומדים את פרטי המתווה המשפטי והשלכותיו, מחר תתכנס סיעת המחנה הממלכתי לדיון ראשוני בנושא לאחר התייעצות עם מומחים. ללא כל קשר, על שר המשפטים לאפשר את מינוי נשיא העליון כמתחייב לפי פסיקת בית המשפט".
יו"ר
ישראל ביתנו, ח"כ
אביגדור ליברמן: "מתווה הוועדה הוא טלאי על טלאי. הפתרון למשבר החוקתי הוא כינון חוקה למדינת ישראל".
יו"ר הדמוקרטים,
יאיר גולן: "לא ננהל כל דיון לפני עצירת כל חוקי ההפיכה המשטרית. ההצעה הזו אינה אלא חלק מתהליך של השתלטות על מערכות החוק והמשפט".
ח"כ נעמה לזימי (העבודה): "זו אינה פשרה אלא מהלך המעמיד את הדמוקרטיה הישראלית בסכנה ברורה ומיידית".
יו"ר שס ח"כ
אריה דרעי הורה לח"כים של שס לא להתבטא בנושא המתווה של לוין-סער, ולא לומר שאריה דרעי הורה לא להתבטא על העניין.
ראש לשכת עורכי הדין,
עמית בכר, פרסם תגובה חריפה נגד המתווה: "זהו תרגיל פוליטי מסוכן המכוון לפוליטיזציה מוחלטת של מערכת המשפט. ביטול נציגי הלשכה פוגע ברוב המקצועי בוועדה ומעביר את השליטה לידיים פוליטיות. ההצעה הזו אינה פתרון למשבר אלא נועדה לקדם את ההפיכה המשטרית".
בכר הזהיר כי "ההליך המוצע למינוי שופטי עליון מעניק לממשלה כוח מוחלט לבחור שופטים לפי האינטרסים הפוליטיים שלה. דוגמה מובהקת לכך היא האפשרות שנציגי הקואליציה יכפו מועמדים מטעמה על האופוזיציה". הוא הדגיש את הצורך לשמור על איזון בין הרשויות: "חוק יסוד החקיקה אינו מבטיח את עצמאות מערכת המשפט. השינויים המוצעים יחלישו את בית המשפט ויערערו את מעמדו כגוף עצמאי".
ברשות השופטת הבהירו כי המתווה לא תואם עימם: "שמענו על ההצעה של סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין ויו"ר הימין הממלכתי שר החוץ גדעון סער לראשונה מהתקשורת, במקביל לדיון המתקיים בשעה זו בוועדה לבחירת שופטים. מטעמים מובנים אין באפשרות הרשות השופטת למסור התייחסות בנושא".
ארגון זכויות האדם "בצלמו": "אנחנו מברכים על ההחלטה להוציא את לשכת עורכי הדין מהוועדה. לשכת עורכי הדין מעולם לא הייתה הגוף המתאים למנות שופטים. לצערנו, גם כיום חברים בה מחבלים מורשעים שאינם מושעים. נמשיך לפעול למען מינוי שופטים הגונים ואיכותיים שידאגו לאזרחי ישראל".
מכון 'זולת': "המתווה מציג פוליטיזציה מוחלטת של מערכת המשפט. ביטול נציגי עורכי הדין יפגע בקול המקצועי והענייני שהם מייצגים".
התנועה למשילות ולדמוקרטיה אומרת כי המתווה משמר את "שלטון השופטים" ואת מנגנוני המינוי הקיימים, המאפשרים לשופטי העליון להמשיך להשפיע על בחירת חבריהם, דבר שמנציח את חוסר הגיוון והשחיתות במערכת המשפט. בנוסף, מתחה ביקורת על הצעת חוק יסוד החקיקה, שלדבריה "כובלת את הכנסת" וממשיכה את "שוד הסמכויות" שהחל בעידן
אהרן ברק. ראש התנועה, עו"ד יסכה בינה, קראה לנבחרי הציבור לדחות את המתווה: "המתווה הזה אינו מביא צדק או רפורמה אמיתית. יש לפעול לשינוי אמיתי שיחזיר את הריבונות לידי הציבור".