נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים,
משה סובל, מתריע בצורה חריגה על מחסור בשופטים. סובל פנה בשבוע שעבר לממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון,
יצחק עמית, אשר העביר את הפנייה לשר המשפטים,
יריב לוין.
בבית המשפט המחוזי בירושלים לא מאוישים חמישה תקנים - מחסור של כ-15%, שיעור גדול פי שבעה מכלל המחסור בערכאה זו בסוף 2023. בשנת 2023 נפתחו בו 8,000 תיקים - 16% מכלל התיקים בבתי המשפט המחוזיים. המחוזי בירושלים הוא היחיד מבין ששת בתי המשפט המחוזיים בו לא התמנו שופטים בשנתיים האחרונות. הסיבה העיקרית היא התנגדותם הפוליטית של לוין והקואליציה לקידומה של שופטת השלום
ג'ויה סקפה-שפירא.
סובל מציין במכתבו לעמית: "בניסיון למלא את הפערים בתחום המעצרים ובתחום הרשמוּת ובכך להקל במעט על הפערים הכוללים באיוש התקינה, קוּדם מהלך חסר תקדים של גיוס שופטים ורשמים מיתר בתי המשפט המחוזיים בארץ המסייעים לבית המשפט המחוזי ירושלים החל מיום 8.9.2024 בדיוני מעצרים ובחלק ניכר ממשימות הרשמוּת. הניסיון עד כה מלמד שהסיוע בתחום המעצרים מספק מענה למרבית הצורך, בעוד הסיוע בתחום הרשמוּת הותיר לא מעט משימות בידי הרשמת המצויה בשלב זה בעומס עבודה רב מהרגיל, ובכלל זה שמיעת מרבית הדיונים הפרונטליים בתחום".
יצוין, כי גיוס שופטים מבתי משפט אחרים אפשרי בתיאום בין נשיאיהם ואינו מצריך אישור של גורמים נוספים. אולם, המשמעות של סיוע בירושלים היא כמובן גריעה חלקית של שופטים מבתי המשפט האחרים, ולמעשה גלגול חלקי של העומס והסחבת אליהם.
סובל מזכיר שבית המשפט בראשותו מטפל בתיקים מעצרים רבים בתחום הביטחון ביהודה ושומרון ובירושלים - הן כערכאת ערעור על בית משפט השלום, והן כערכאה ראשונה בתיקים חמורים. הוא גם רומז בצורה ברורה למשפטו של
בנימין נתניהו, המצריך שלושה שופטים, ואשר שלב ההוכחות בו נמשך מזה שלוש שנים וכרגע נראה שיימשך עוד שנתיים:
"בנוסף, בית המשפט המחוזי ירושלים מתאפיין בכך שמרוכזים בו הליכים המוגדרים כ'מגה-תיקים' בכמות גדולה באופן יחסי בהשוואה לבתי משפט מחוזיים אחרים, ובכלל זה 'מגה-תיקים' פליליים הנדונים בפני הרכב של שלושה שופטים. היות שמדובר בתיקים שכל אחד מהם צורך משאבי עתק של זמן שיפוטי, לעתים לאורך מספר שנים, הרי שמספר משרות השיפוט המוקצות לטיפול ביתר התיקים הקיימים והנפתחים מתכווץ עוד יותר, והחוסר הנובע מהתקנים הלא-מאוישים מכביד ומקשה פי כמה על הפעילות השוטפת".