צה"ל מקים בסיסים בשטח סוריה, ממזרח לשטח המפורז שאותו תפס בחודש דצמבר שעבר, לאחר נפילת משטרו של
בשאר אסד – מה שמלמד על האפשרות של הישארות ארוכה ואולי אף קבועה בשטח זה. כך מדווח (3.2.25) וושינגטון פוסט, בהסתמך על צילומי לווין ושיחות עם תושבים מקומיים. צה"ל לא הכחיש את הדברים.
צילומי הלווין מראים קרוב לעשרה מבנים וכלי רכב בבסיס מוקף חומה ליד הכפר ג'ובאת אל-חשאב, ומבנה כמעט זהה שמונה קילומטרים דרומה. השניים מחוברים בדרכי עפר חדשות, כאשר הראשון מעניק נקודת תצפית משופרת, ואילו השני שולט על הדרכים באיזור. שני הבסיסים ממוקמים במה שהיה שטח סוריה ונראה שמדובר בעמדות תצפית קדמיות, הדומות לאלו הממוקמות בצידו הישראלי של הגבול.
שטח מנוקה כמה קילומטרים נוספים דרומה הוא ככל הנראה הכנה לבסיס נוסף. עוד חושפים הצילומים כביש חדש, 15 ק"מ דרומית לעיר קוניטרה, המשתרע מן הגבול אל ראש גבעה ליד הכפר כודאנה, וכך מעניק לישראל עוד נקודת תצפית. בדרום סוריה פועלות מיליציות עצמאיות, שאינן קשורות לארגון הייאת תחריר א-שאם בראשותו של הנשיא הזמני, אחמד א-שרע, שהוביל את הפלתו של אסד. אנשי מיליציות אלו גם היו הראשונים להיכנס לדמשק, שעות אחדות לפני אנשי תחריר א-שאם.
השטח המפורז משתרע על פני 240 קמ"ר והוא נוצר בהסכם ההפרדה של 1974. ישראל טוענת שההסכם עבר מן העולם בעקבות נפילתו של משטר אסד. כוחות המשטר החדש למעשה אינם קיימים באזור הגבול עם ישראל, אם כי א-שרע הכריז על מחויבותו להסכם ההפרדה. החלק הרחב ביותר של השטח הוא בן שמונה קילומטרים, אך תושבים מקומיים טוענים שבכמה מקומות נכנסה ישראל מספר קילומטרים מזרחה לתוך שטח סוריה.
שר ההגנה הסורי, מוארף אבו-קסרה, אמר לפוסט, כי מדובר בתוקפנות חסרת הצדקה נגד העם הסורי, שכן האיום האירני על ישראל משטח סוריה שוב אינו קיים. "הייתה להם בעיה עם אירן; הצלנו אותם מאירן", הוסיף. לדבריו, צה"ל יכול להגן על גבול ישראל מעמדותיו הקודמות ועליו לחזור אליהן. יחידה סורית ערוכה לחזור לעמדות שהחזיק הצבא עד נפילת המשטר ומתקיים כעת מו"מ באמצעות האו"ם וארה"ב כדי לאפשר זאת, אומר אבו-קסרה.
לדברי תושבים מקומיים, צה"ל הקים מחסומים, סגר דרכים, הרס בתים, עקר תושבים וירה על מפגינים. עוד הם טוענים, כי בכפרים לא נותר נשק, שכן כאשר חיילי צה"ל דרשו לקבל את הנשק שהותירו אחריהם החיילים הנמלטים – הדרישה נענתה.
צה"ל אומר בתגובה, כי כוחותיו פועלים בדרום סוריה, בתוך השטח המפורז ובנקודות אסטרטגיות, כדי להגן על תושבי ישראל וכי אין אמת בטענות על גירוש תושבים. בתגובה לטענות בדבר ירי על אזרחים, דובר צה"ל אומר שהכוחות פעלו בהתאם לנהלים הרגילים לאחר שהמפגינים התבקשו להתרחק מן החיילים, וכי הם ירו בתגובה לאחר שנפתחה עליהם אש. ארגון בשם "ההתנגדות המוסלמית בסוריה" נטל את האחריות לתקרית; מורדים מקומיים אמרו שמדובר היה במשפחת שחשבה בטעות שמדובר בניסיון סורי לעצור את בניה.