עמותת חברות הסיעוד ואיגוד לשכות המסחר הגישו עתירה מנהלית לביטול המכרז של המוסד לביטוח לאומי למתן שירותי סיעוד בבית לזכאים לגמלת סיעוד, בטענה לפיה המכרז "מלא פגמים כרימון" עד שאין מנוס מביטולו.
בעתירה מצוין כי היקפו הכלכלי של המכרז מוערך בכ-15 מיליארדי שקלים לשנה. המכרז מיועד לתקופה בת שנתיים, עם אופציה להארכה של ארבע תקופות נוספות בנות שנה – עד לשש שנים. לדברי העותרות, מדובר במכרז הגדול ביותר של המוסד לביטוח לאומי בשנים האחרונות, ובפרט בתחום שירותי הסיעוד.
לדבריהן, אף אחת מהתכליות המוצהרות של המכרז – הבטחת שירות איכותי, שמירה על זכויות המטפלות, ומתן תשלום הוגן לנותני השירותים – אינה מתקיימת בפועל. נטען כי התעריף לזוכים במכרז הוא הפסדי באופן מובהק, עד כדי פגיעה בנותני השירותים, במטפלות ובזכאים עצמם.
תנאים בלתי סבירים, אפליה ותעריף הפסדי
בתביעה נטען עוד, כי תנאי הסף שנקבעו אינם סבירים, אינם ישימים, ויובילו בהכרח להוצאת גופים מקצועיים ומנוסים ממעגל המציעים – דבר שיפגע באיכות השירותים. כמו-כן נטען כי המכרז כולל תנאים המפלים לרעה נותני שירותים קיימים לעומת מציעים חדשים, ובכך נפגע עקרון השוויון.
בעתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים באמצעות עורכי הדין אורן רוט ושמואל אופן ממשרד תדמור-לוי, נמתחת ביקורת על אמות המידה הבלתי סבירות שנקבעו, על השתת קנסות מופרזים, על פסילת הצעות בשל טעויות
בתום לב, ועל דרישות למערכות דיווח ואבטחת מידע מבלי שניתן להן תמחור מתאים.
לפיכך מתבקש בית המשפט להצהיר על בטלות המכרז בשל "כמות הפגמים הבלתי נתפסת", ולהורות למוסד לביטוח לאומי לפרסמו מחדש לאחר תיקון כל הליקויים.
בהליך נפרד הוגשה גם עתירה מטעם איגוד נותני שירותי סיעוד בישראל, המבקשת לחייב את הביטוח הלאומי לעדכן את התעריפים כך שלא יהיו גירעוניים, יבטיחו שכר ראוי למטפלות, ויכללו 4% רווח לאחר כיסוי ההוצאות. כן מתבקש בית המשפט להחיל תנאי סף אחידים על כלל המציעים.