חברת נתיבי ישראל תמשיך לנהל את פרויקט הקמת נמל התעופה המשלים לנמל התעופה בן-גוריון - קובע (3.12.25) שופט בית המשפט העליון,
עופר גרוסקופף. הוא דחה את עתירתה של אגודת משקי עמק יזרעאל, אשר טענה שיש להפקיד את התכנון בידי רשות שדות התעופה.
העתירה הייתה חלק ממאמציהם של גורמים שונים בעמק יזרעאל למנוע את הקמת הנמל בסמוך לבסיס חיל-האוויר רמת דוד; לאחר הגשתה החליטה הממשלה עקרונית לקדם את הקמתו בסמוך לבסיס נבטים שבנגב. כפי שמציין גרוסקופף, הנושא מטופל מזה שני עשורים, "דיונים רבים נערכו בנושא, ועדות שונות הגישו את מסקנותיהן, תוכניות קודמו ונזנחו, מחאות פרצו והתפזרו, ושדה תעופה משלים - עדיין אין".
בשנת 2011 החליטה הממשלה שאת נמל התעופה המשלים יקים המגזר הפרטי, ולאחר שש שנים הטילה על נתיבי ישראל את האחריות לביצוע הפרויקט. בשנת 2021 החליטה הממשלה לבחון מחדש את החלופות האפשריות, ולאחר שלוש שנים - להמשיך את הליכי התכנון הן ברמת דוד והן בנבטים. לאחר החלטה זו הוגשה העתירה.
גרוסקופף קובע, כי יש לדחות את העתירה בשל שיהוי ניכר, שכן היה צורך להגיש אותה עוד בשנת 2017. גם אם תתקבל עמדת האגודה, לפיה המועד הרלוונטי היה ההחלטה מינואר 2024, עדיין חלפו עשרה חודשים עד העתירה - ושוב מדובר בשיהוי שלא ניתן לו הסבר. הוא מציין, כי נתיבי ישראל השקיעה מאז 2017 עשרות מיליוני שקלים בקידום הפרויקט, וכי קבלת העתירה תפגע הן בחברה והן באינטרס הציבורי בשל אובדן הניסיון שצברה.
עוד אומר גרוסקופף, כי החוק אומנם מסמיך את רשות שדות התעופה "לתכנן ולהקים שדה תעופה שנקבע בתוכנית אב של שדות תעופה שאישר שר התחבורה". אולם, אין המדובר בהסדר שלילי המונע את הטלת המשימה על כל גורם אחר. בדברי ההסבר לחוק הרשות אכן נאמר שיש יתרון בריכוז שדות התעופה בידי גורם אחד, אך אין זאת אומרת שהמחוקק התכוון לשלול לחלוטין את האפשרות להטיל תפקידים אלה גם על גורמים אחרים.
השופטים
אלכס שטיין ו
גילה כנפי-שטייניץ הסכימו עם גרוסקופף. האגודה חויבה בתשלום הוצאות בסך 30,000 שקל. את האגודה ייצגו עוה"ד גיל עוז ורעות מזרחי, את הממשלה ייצגו עוה"ד
עמרי אפשטיין ומיה ציפין, את נתיבי ישראל ייצגה עו"ד טלי ענבר-גולן, את המועצה האיזורית עמק יזרעאל ייצגו עוה"ד אלי וילצ'יק ורוית צימנט, ואת הרשות - עוה"ד
רון צין וסיון רוזנבלט.