מערכת היחסים המורכבת שבין תעופה לפוליטיקה רשמה היום פרק חיובי, כאשר חברת ארקיע עדכנה כי המרחב האווירי של סומליה נפתח מחדש עבור מטוסיה. האישור, שנכנס לתוקף מיד, מסיים תקופה מאתגרת שבה נאלצה החברה להשתמש בנתיבים חלופיים בדרכה ליעדי המזרח הרחוק.
הרקע למשבר: נקמה דיפלומטית על "סומלילנד"
המשבר החל בסוף חודש ינואר האחרון, כאשר רשויות התעופה במוגדישו (סומליה) סירבו לחדש את אישור המעבר החודשי של ארקיע. הסיבה, על-פי הערכות גורמי ביטחון ומזרחנים, הייתה "נקמה" על הצעד המדיני הדרמטי של ישראל - הכרה רשמית בעצמאותה של סומלילנד, חבל ארץ שהתנתק מסומליה אך נחשב בעיניה כחלק ריבוני משטחה.
ההחלטה הסומלית אילצה את ארקיע לעבור ל"נתיב הצפוני" - מסלול העוקף את קרן אפריקה ועובר דרך מרחבים אוויריים של מדינות מרכז אסיה. בעוד שהטיסה הלוך לנתב"ג כמעט ולא הושפעה, הטיסות החוזרות מבנגקוק התארכו בכשעה, מה שגרר עלויות תפעול גבוהות וצריכת דלק מוגברת.
המאמצים מאחורי הקלעים
החזרת האישור הושגה בתום שבועיים של "מכבש לחצים" מדיני וטכני שבו לקחו חלק:
רשות התעופה האזרחית (רת"א): בראשות תא"ל (מיל') שמואל זכאי, שפעל ישירות מול גורמי תעופה בינלאומיים (ICAO).
משרד החוץ ו
משרד התחבורה: שניהלו מגעים שקטים כדי למנוע מהמשבר להחריף ולהשפיע גם על חברת אל על, שאישור השנתי שלה צפוי היה לפוג בחודש מרס.
מארקיע נמסר כי הם מבקשים להודות באופן אישי לשמואל זכאי על "המעורבות הישירה והמחויבות להבטחת הרציפות האווירית של ישראל".
המשמעות לנוסעים: טיסה קצרה וזולה יותר
עבור הנוסע הישראלי, מדובר בבשורה של ממש לקראת עונת האביב והפסח: החזרה למסלול הקצר תבטל את ההארכה בת השעה בטיסות חזור מתאילנד. כמו-כן, קיצור המסלול מפחית את הוצאות הדלק של חברות התעופה, מה שמונע לחץ להעלאת מחירי הכרטיסים בשל עלויות תפעול עודפות.