חברי ועדת הבדיקה הממשלתית לבדיקת רכש ומעקב בכלים קיברנטיים (ועדת ה"רוגלות") הגישו הערב (יום ה', 12.02.26) את התפטרותם לסגן ראש הממשלה ושר המשפטים,
יריב לוין. במכתב נוקב וחסר תקדים, מאשימים יו"ר הוועדה,
השופט (בדימוס) משה דרורי, וחבריה
עו"ד ענבל רובינשטיין ו
שלום בן חנן, כי גורמי האכיפה פעלו באופן שיטתי לסיכול עבודתם ומנעו הגעה לחקר האמת בפרשה.
חברי הוועדה מציינים כי מאז מינוים באוגוסט 2023, הם נתקלו בחומה בצורה של חוסר שיתוף פעולה מצד המערכות שאותן נדרשו לבדוק. לטענתם,
גורמי האכיפה סירבו למסור מידע חיוני, מנעו חקירת עדים מרכזיים והטיחו בוועדה האשמות המבוססות על תילי תילים של קונספירציות שאין בינן לבין המציאות דבר.
פשרת בג"ץ והמבוי הסתום
הזרז להתפטרות המיידית היה הצעת פשרה שהועברה (יום ד', 11.02.26) בעקבות העתירות לבג"ץ. לטענת חברי הוועדה, המתווה המוצע מעקר את סמכויותיהם ואינו מאפשר בדיקה אמינה:
- שליטת הנחקר בחקירה: הצעת הפשרה נותנת תוקף לדרישה לפיה הגורמים הנבדקים הם שיחליטו מה יהיו גבולות פעולת הוועדה ובאיזה מידע היא רשאית לעיין או לשמוע עדויות.
- הסתרת חומרים רלוונטיים: המתווה מגביל מראש את היקף המידע שיועבר לוועדה, כך שמרבית החומר הרלוונטי והקריטי לבדיקה כלל לא ייחשף בפניה.
- סיכול פעילות ממושך: במשך כשנתיים ומחצה לא קיבלה הוועדה את החומרים הנדרשים, וניכר כי אין צפי אמיתי לשיתוף פעולה מצד גורמי האכיפה המבקשים למנוע ביקורת.
אזהרה מפני חומרת הממצאים
בצעד יוצא דופן, חשפו חברי הוועדה כי המידע החלקי שכן הגיע לידיהם מעלה חששות כבדים לגבי מה שמתחולל בתוך יחידות הסיגינט והמעקב:
- חומרת הפרשה: במכתב נכתב כי הוצגו בפני הוועדה מידע, ממצאים חריגים וסימנים מדאיגים המעלים חשש כי פרשת פגסוס חמורה בהרבה, בעומקה ובהיקפה, מכפי שהצטייר עד כה.
- הפגיעה באזרחים: חברי הוועדה הדגישו כי נמנע מהם לתרום להגנה על הזכות לפרטיות של אזרחי ישראל, וכי העננה מעל הפרשה רק התעבתה בשל חוסר היכולת לברר את הדברים לאשורם.
חברי הוועדה חתמו את מכתבם בהודאה לשר לוין על האמון, אך הבהירו כי בנסיבות שנוצרו ובשל המגבלות הקיצוניות שהוטלו עליהם, לא יוכלו לספק לציבור דין וחשבון אמין וממצה. "אנו נאלצים לקבוע כי
אין ביכולתנו להגיע לחקר האמת", כתבו, ובכך חתמו את פעילות הוועדה במתכונתה הנוכחית.
התפטרות הוועדה מותירה את הדרג המדיני ללא כלי פיקוח אפקטיבי על השימוש ברוגלות, ומחריפה את המשבר סביב שאלת חוקיות המעקבים הדיגיטליים אחר אזרחי ישראל.