חשד לכשלי קשר מבצעיים בזירת פגיעת הטיל בבית שמש עומד במוקד בדיקה ראשונית, לאחר שעלו טענות לעיכוב בחבירת כוחות ההצלה בזמן אמת. אם יתברר שהתקשורת בין הגופים אכן נפגעה ברגעי ההכרעה, יהיה זה עוד סימן אזהרה חריף לכשל מתמשך במערך הקשר הלאומי של גופי החירום.
התחקיר הראשוני של האסון בבית שמש, שבו נהרגו אזרחים מפגיעת טיל ישירה בלב העיר, מתמקד בין היתר בחשד לכשלי קשר בין הכוחות שפעלו בזירה לבין מערכות השליטה והפיקוד. לפי המידע שהגיע לידי News1, נבחנת האפשרות שפערים תקשורתיים בין הגופים בשטח פגעו ביכולת לסנכרן בזמן אמת את פעולות החילוץ, הרפואה והביטחון.
במוקד הבדיקה עומדת מערכת "ברק כתום", שנועדה לשמש רכיב מרכזי במערך הקשר לחירום. כבר בעבר תוארה "ברק כתום" כרשת רדיו של פיקוד העורף, בעוד המשטרה מפעילה את רשת "ניצן", ובמשך שנים הועלו טענות שלפיהן המדינה לא השלימה את איחוד מערכות הקשר של כלל המגיבים הראשונים לרשת לאומית אחת. החלטת ממשלה 2699 מ-9 בינואר 2011 עסקה בשיפור היערכות העורף, ובהמשך התקבלה גם החלטת ממשלה מ-13 במאי 2013 שעסקה בתקצוב מערכת קשר רדיו לאומית, אך גם בשנים שלאחר מכן נמשך הדיון הציבורי סביב העיכוב במימוש המלא של המהלך.
לפי המידע שנבדק כעת, הכשל הנטען אינו רק טכנולוגי אלא גם מבצעי: לא עצם קיומה של מערכת קשר קובע, אלא השאלה אם היא מוטמעת, מתוחזקת, נגישה ומשמשת בפועל את הכוחות ברגע האמת. אם יתברר שחיילי פיקוד העורף או גורמים נוספים לא עשו שימוש מבצעי מספק במערכת הייעודית בזמן האירוע, המשמעות תהיה חמורה במיוחד: לא רק פער בתשתית, אלא שחיקה ביכולת המבצעית עצמה.
הפערים האלה מוכרים זה שנים. פרסומים קודמים תיארו מציאות שבה המשטרה נשענת על "ניצן" ופיקוד העורף על "ברק כתום", בעוד מהלך החיבור הרחב של כלל גופי ההצלה והחירום לרשת משותפת התעכב לאורך זמן. ב-2021 וב-2022 אף פורסמו דיווחים על עיכוב של יותר מעשור בהקמת רשת תקשורת לאומית אחודה למגיבים הראשונים.
אם החשד יתאמת, האסון בבית שמש עלול להפוך לא רק לסמל של פגיעה קטלנית בעורף, אלא גם לתמרור אזהרה בדבר כשל מבני עמוק: מדינה שנמצאת זה תקופה ארוכה במצב חירום, אך עדיין מפעילה גופי תגובה מרכזיים על בסיס מערכות שאינן מתואמות דיין זו עם זו. במצבי עומס, פגיעה בתשתיות או קריסה מקומית של רשתות אזרחיות, המשמעות עלולה להיות אובדן דקות יקרות בזירה שבה כל דקה קובעת.
במישור הציבורי והמדיני, השאלה כבר איננה רק מה אירע בבית שמש, אלא מדוע מהלך שהוגדר כחיוני כבר לאחר אסון הכרמל עדיין לא הושלם במלואו. ככל שיתברר כי אכן היה פער תקשורתי בין המשטרה, פיקוד העורף, מד"א ושאר המגיבים הראשונים, הדרג המדיני והביטחוני יידרש להסביר לא רק את נסיבות התקלה, אלא גם את השנים הארוכות שבהן נותרה הסוגיה ברמת עבודת מטה במקום ברמת ביצוע.