לחדשות - בוצעו הגהה וסידור
טראמפ, בראיון לדיילי טלגרף: "שוקל ברצינות לפרוש מנאט"ו"
הנשיא תקף חברות בברית שלא סייעו מול אירן - דורש תשלום עבור הגנת אירופה
- נאט"ו היא "נמר של נייר"
- הבית הלבן הנחה להיערך לנאום דרמטי לאומה
נשיא ארה"ב
דונלד טראמפ הצהיר בראיון בלעדי לעיתון הבריטי "דיילי טלגרף" (יום ד', 01.04.26) כי הוא שוקל ברצינות את פרישת ארצות הברית מברית נאט"ו. הנשיא תקף בחריפות את המדינות החברות בברית אשר סירבו להתגייס ולסייע במאמץ המלחמתי מול אירן ובפתיחת מצר הורמוז לשיט חופשי, וציין כי האפשרות לפרישה היא כבר "מעבר לבחינה מחדש".
טראמפ הביע זעם על כך שארצות הברית מוציאה במשך עשרות שנים סכומי עתק, במשאבים כספיים ובחיילים, לצורך הגנת היבשת האירופית. הנשיא הבהיר כי הוא דורש כעת תשלום ישיר עבור ההגנה הזו, וציין כי ארה"ב עמדה לצד האירופיות במערכה באוקראינה, בעוד הן נמנעו מלסייע לאמריקנים בשעת הצורך מול טהרן.
בהמשך להצהרות אלו, הבית הלבן הוציא הנחיה רשמית לרשתות התקשורת בארה"ב להיערך לשידור חי של נאום הנשיא לאומה הלילה (יום ד', 01.04.26). על-פי ההנחיה, על המשדרים לשריין רצועת זמן חריגה של 20 דקות עבור דברי הנשיא, שיועברו בשידור ישיר למיליוני צופים. בישראל צפוי הנאום להיות משודר בשעה 04:00 לפנות בוקר (יום ה', 02.04.26).
הנשיא הוסיף בראיון כי נאט"ו הפכה ל"נמר של נייר" וטען כי גם נשיא רוסיה פוטין מודע לחולשתה של הברית. דבריו משקפים החרפה דרמטית ביחסים עם בעלות הברית המסורתיות על-רקע המלחמה במזרח התיכון ודרישותיו הכלכליות החדשות מהשותפות בברית.
מזכיר המדינה האמריקני
מרקו רוביו גיבה את עמדת הנשיא בשידור ברשת "פוקס ניוז" (יום ג', 31.03.26) ותהה על נחיצות הברית. רוביו ציין כי אם ארה"ב מגינה על אירופה בעוד מדינות אלו חוסמות שימוש בבסיסים בעת צורך מבצעי אמריקני, הרי שמדובר ב"כביש חד-סטרי" ואין טעם להמשך השותפות. רוביו אישר כי ארה"ב תיאלץ לבחון מחדש את יחסיה עם נאט"ו לאחר סיום העימות מול אירן.