במסגרת חקירת הענף לאיתור נעדרים אותר מקום קבורתו של טוראי דב פרמט ז"ל, שנפל בקרב במרחב מלכיה בשנת 1948 ומאז מקום קבורתו לא נודע. על-פי ממצאי החקירה, פרמט נטמן בקבר האחים בבית העלמין הצבאי במעוז חיים יחד עם עוד 16 חללי צה"ל מקרבות תש"ח באזור.
החקירה, שנמשכה למעלה מחמש שנים, התנהלה בהובלת הענף לאיתור נעדרים בחטיבת הנפגעים של צה"ל. במסגרתה נותחו מסמכים היסטוריים, נגבו עדויות, בוצעו ניתוחי קרקע ונערכו סקרים ארכיאולוגיים, אשר הובילו למסקנה כי החלל נקבר במעוז חיים לאחר נפילתו בקרב.
קרב מלכיה והנסיבות ההיסטוריות
ב-5 ביוני 1948 נתקלה פלוגה א' מגדוד 11 של חטיבת "עודד" בכוח אויב במסגרת משימת הגנה על גבול הצפון ומרחב מלכיה. במהלך הקרב, שהתפתח בעקבות התקפה של כוח לבנוני-סורי, נפל פרמט ז"ל יחד עם לוחמים נוספים.
בהמשך הלחימה נקברו חלק מהנופלים בקבר אחים ארעי בגבעת העץ שבקיבוץ מלכיה. בהמשך הועברו חלק מהחללים לקבורה מחודשת במעוז חיים - מהלך שהתברר כנקודת מפתח בפענוח הנוכחי.
חקירה ממושכת וסגירת מעגל
בשנת 2020 הוקם צוות חקירה מיוחד, שפעל במשך שנים לאיתור מקום קבורתו של החלל. הממצאים שנאספו לאורך הדרך אפשרו להגיע למסקנה מבוססת באשר למקום קבורתו, ובכך להביא לסיום תקופה ארוכה של אי-ודאות.
בני משפחתו של פרמט ז"ל, ובהם אחייניתו, עודכנו על סיום החקירה ועל פענוח התעלומה על-ידי קצינת משאבי האנוש הראשית וראש חטיבת הנפגעים, תת-אלוף עדנה איליה.
בקרוב צפוי להיערך טקס צבאי ממלכתי בבית העלמין הצבאי במעוז חיים, שבמהלכו תתווסף כרית מצבה על שמו - צעד המסמל את סגירת המעגל, כמעט 78 שנים לאחר נפילתו.
המחויבות להשבת הנעדרים
בצה"ל מדגישים כי המערך לאיתור נעדרים ממשיך לפעול לאיתור חללים שמקום קבורתם לא נודע, מתוך מחויבות עמוקה למשפחות השכולות.
מדבריה של תת-אלוף עדנה איליה: "צה"ל וענף איתור נעדרים פועל וחוקר אירועי נעדרים וחללים שמקום קבורתם לא נודע לאורך שנים רבות, וזאת מתוך הציווי והחובה המוסרית של צה"ל להביא לקבורה בקבר ישראל את חלליו. זו היא חובתנו להשיב את מי שנפל עבור המדינה".
עוד הוסיפה כי המפגש עם המשפחה התקיים ערב חג הפסח, ובמהלכו הוצגו ממצאי החקירה שקבעו כי החלל הובא לקבורה במעוז חיים לאחר שהועבר מקבר האחים הארעי במלכיה.
בני המשפחה מסרו: "עבורנו זו בשורת יציאת מצרים - מאי ודאות ואפלה של שנים, בהיעדר ידיעה על גורל גופתו".