בית המשפט העליון דחה (יום א', 05.04.26) את ערעורה של חברת כוכב היהלום חברה לבניה ויזמות בע"מ נגד חברת הולנדר שטרן חברה לבניין בע"מ וחברת נוף המבצר בע"מ. השופטים קבעו כי המערערת הפרה את הסכם הנאמנות שנחתם בין הצדדים לצורך הקמת פרויקט נדל"ן בעתלית, לאחר שנמנעה מהעמדת חלקה במימון העסקה במשך למעלה משנה.
במוקד המחלוקת עמד הסכם נאמנות שנחתם (24.12.20), לפיו המשיבה 1 רכשה בנאמנות עבור המערערת ושותפים נוספים מניות באיגוד מקרקעין המחזיק בזכויות בחלקה 29 בגוש 10535 בעתלית. בעוד שהמשיבה 1 השלימה את רכישת המניות באמצעות הון עצמי והלוואות בנקאיות שנטלה על עצמה, המערערת לא שילמה דבר. בפברואר 2022 הודיעו המשיבות על ביטול ההסכם עקב הפרתו היסודית.
השופט
עופר גרוסקופף, אליו הצטרפו השופטת
דפנה ברק-ארז והשופטת
גילה כנפי-שטייניץ, דחה את טענת המערערת לפיה הייתה רשאית להסתמך על המימון הבנקאי שהשיגה המשיבה. השופט הבהיר כי האשראי הושג על בסיס בטוחות וערבויות אישיות של המשיבה בלבד, וכי חברת כוכב היהלום נקטה בטקטיקה של "שב ואל תעשה" ולא פעלה באופן אפקטיבי להשגת מימון לחלקה, שעמד על 7.5 מיליון ש"ח.
בית המשפט קבע כי המשיבה 1 גילתה סובלנות במשך שנה, וביטול ההסכם היה מוצדק ומתבקש בנסיבות העניין. השופטים דחו את הטענה לחוסר תום לב בביטול, וציינו כי "מי שישב באפס מעשה - יכול להלין רק על עצמו". המערערת חויבה בתשלום הוצאות משפט בסך 50,000 ש"ח.
פרטי ההליך המשפטי:
סוג הליך ומספרו: ע"א 49473-02-25
ערכאה: בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
שופטים: עופר גרוסקופף, דפנה ברק-ארז, גילה כנפי-שטייניץ
שמות צדדים: המערערת: כוכב היהלום חברה לבניה ויזמות בע"מ; המשיבות: 1. הולנדר שטרן חברה לבניין בע"מ, 2. נוף המבצר בע"מ
מייצגים: בשם המערערת: עו"ד מיכאל וקנין ועו"ד נמרוד סביל; בשם המשיבות: עו"ד שי אביטן אדם