X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  ספרים
"זה היה אחד הרגעים הקשים ביותר במלחמה" מעיד עמנואל סקל "אני מפקד הגזרה! אני מכיר את כולם אישית, אני האבא שלהם! והרי נתנו לי פקודה 'תנתק מגע, תצא מטווח הטילים'"
▪  ▪  ▪

"המג"ד עמנואל לאן אתה נוסע?"
עדות לאי-מוכנות הצבא להתקפות אב"כ נותן סגן הרמטכ"ל ישראל טל בוועדת אגרנט ב-1974: "גם בצבא לא הייתה כוננות אב"כ רצינית. אני מתכוון לזה שמדי פעם בפעם נתנו ציוד לצבא, נתנו מסכות, קנינו ציוד, אבל האמת שלא אימנו את הצבא בזה ברצינות, אם כי יכולים להציג ספרות הדרכה ויכולים להציג תוכניות הדרכה וכו'. אבל אני באופן אישי לא קורא לזה הדרכה רצינית, כי להכין את הצבא באופן רציני, מבחינת האימון, זה אומר בעצם כל יום לעסוק בזה וכל יום להתאמן בזה. לכן אני לא יכול להגיד שנושא האב"כ נכלל בין הנושאים שזכו לעדיפות גם בשנים האחרונות. זו לא דרגה כזאת שהצבא יכול להיחשב לצבא מוכן להגנה פסיבית באב"כ".
בפגישת מפקדי מעוזי הנח"ל עם ראש מה"ד האלוף מנחם מרון בתאריך 1.7.75, מספר רפי: "היו שני פגזים, אחד בצבע חרדל ואחד בצבע אפור. מסכות האב"כ היו נעולות, ואיש לא דאג שיהיו מפתחות לארון הזה. כל הזמן דיווחנו 'לא הגיעו מפתחות'. הרוח למזלנו הייתה צפון-דרום וכל העשן בכלל לא עבר למעוז. הייתה רוח די חזקה, שלקחה את העשן לכיוון דרום ובזה נגמר הסיפור. אני מיד הוריתי על כוננות אב"כ, ורק אז התחלתי להתארגן והייתה בהלה די רצינית במעוז ברגעים אלה. פרצנו את הארונות ושמנו מהר את המסכות".
המחקר המצרי שפורסם בספר מלחמת רמדאן מתאר בגאווה את פעילות חוליות הנ"ט המצריות: "עד אור אחרון ליום 6 באוקטובר הושמדו כל הטנקים של האויב שהיו ממוקמים בקרבת התעלה או בעומק הקרוב. טילי הנ"ט היו אחת ההפתעות הגדולות שהכין החת"ם המצרי למחיצת השריון של האויב. אבל הטילים לא היו ההפתעה היחידה אלא גם האנשים שטיפלו בהם ביעילות, אימונם המשובח, המוראל הגבוה שלהם והחלטתם הנחושה, כל אלו היו חזקים מכל הפתעה ... הדבר הנהדר ביותר היה לראות איך חיילי חי"ר עמדו בפני מיטב השריון המודרני. האדם התגבר על הטנק" (מלחמת רמדאן, חצב, מאי 1974).
"תגיד להם ששוחטים אותנו!"
בפגישת מפקדי מעוזי הנח"ל עם ראש מה"ד האלוף מנחם מרון בתאריך 1.7.75 מספר רפי: "כשביקשתי אש על מוצבינו לקח קצת זמן עד שתפסנו את הסוללה הזאת, שהייתה מועסקת על-ידי מעוזים אחרים. מייד כיוונו את האש על המעוז, והורידו אש יעילה מאוד על המעוז. זה היה פעם ראשונה שיש לנו את התותחים. בהתחלת המלחמה לא היה לנו כמעט שום קשר עם סוללת התותחים. ניסיתי ליצור עמם קשר כדי לדווח על מקורות הירי שלהם, ולא קיבלתי שום סיוע. יותר מאוחר, התחלנו לעבוד עם הארטילריה. שמתי לב שהם לא פוגעים — או שהם טעו בכלל בכיוונים, או שהם פשוט לא יודעים לירות. דבר יותר גרוע, שהייתה רק סוללה אחת לסיוע למעוז, וזה לא היה כוח אש. המצרים ירו כמויות עצומות של אש ופגזים, ואנחנו פגז, ואתה בקושי רואה את הפגיעות שלנו". כך מספר גם סגן יוסף זוטא, קצין השיתוף הארטילרי בגדוד 52, שטיווח במהלך המלחמה את אזור המעוז: "לא היו לי כלים, במקום לרכז את האש פיזרתי אותה". (ראיון שהתקיים בתאריך 24.9.2013 בכנס לוחמי גדוד 52 ביד השריון, לטרון, לרגל מלאת 40 שנה למלחמת יום הכיפורים).
רפי מוסיף ומספר: "היינו בקשר עם מפקד האוגדה והוא נתן לנו הוראות מה לעשות. כל פעם רצינו לדעת מה קורה עם הכוחות שלנו. מנדלר גם הבטיח שתוך חצי שעה-שעה הם יגיעו למעוז ויחלצו אותנו. אני לא יודע אם האמנתי לו, אך הייתי בתקווה שהם יגיעו. מיד הוצאנו את כוח החיילים החוצה אל כל העמדות, ואיישנו אותן מחדש. איך שראו המצרים אותנו היה אותו סיפור, הטנקים התקרבו והתחילו לירות לכל הכיוונים, המצרים הצליחו לעלות לאותה העמדה לפני שהחיילים שלנו הצליחו לעשות משהו, ועוד פעם נכנסו למעוז, ואז היה די מאוחר, וכשביקשנו את הסיוע אני זוכר שאמרו לי שלא רק אני במצב קשה, אלא גם 'הכפר' ו'המזח', ושאני לא אטריד אותם. בסוף קיבלנו את התותחים, אך משום מה הם פספסו, וגם המצרים המשיכו להתקדם עד שהגיעו לפתחי הבונקר".

תיבת פנדורה
ברגישות רבה, מנקודת מבטו האישית, מתאר ד"ר פלג את המהלך המצמרר של המלחמה והשבי רק בחלוף 40 שנה העז ד"ר פלג לראשונה לפתוח את תיבה הפנדורה אשר הייתה נעולה כל השנים ולנסות למצוא מענה לשאלות המטרידות אותו עד היום
▪  ▪  ▪

״המג"ד עמנואל לאן אתה נוסע?" שאל סגן רפי אלדן, מפקד מעוז "מפצח" במלחמת יום הכיפורים את מג"ד 52 של השריון כאשר ראה את הטנקים הישראלים אשר היו אמורים לחלץ את חיילי המעוז פונים אחורה ומתרחקים.
"זה היה אחד הרגעים הקשים ביותר במלחמה" מעיד עמנואל סקל. "אני מפקד הגזרה! אני מכיר את כולם אישית, אני האבא שלהם! והרי נתנו לי פקודה 'תנתק מגע, תצא מטווח הטילים'".
כבר ביום השני למלחמה הופקר מעוז "מפצח" לגורלו. חיילי המעוז לחמו בחירוף נפש. רבים מלוחמי המעוז נפצעו וטופלו ע"י ד"ר דן פלג, אשר שימש כרופא המעוז במסגרת שירות מילואים שגרתי. שישה מחיילי המעוז נרצחו על-ידי המצרים בדם קר לאחר הכניעה. יחד עם לוחמי המעוז אשר שרדו את תופת הלחימה מצא עצמו ד"ר פלג מנסה לשרוד 40 ימי שבי אכזריים.
ברגישות רבה, מנקודת מבטו האישית, מתאר ד"ר פלג את המהלך המצמרר של המלחמה והשבי. רק בחלוף 40 שנה העז ד"ר פלג לראשונה לפתוח את תיבה הפנדורה אשר הייתה נעולה כל השנים ולנסות למצוא מענה לשאלות המטרידות אותו עד היום.
מדוע לא פונו המעוזים, לרבות "מפצח", עם תחילת הקרבות?
סירוב פקודה במהלך לחימה - הלם קרב או פחד?
היחס לשבויי המלחמה.
השלכות המלחמה והשבי עליו ועל בני משפחתו הקרובים.
ד"ר דן פלג הוא רופא נשים ומיילד, ניהל במשך שנים ארוכות את חדר הלידה של המרכז הרפואי "רבין".

"מי שישרוד — שיספר!" - מבט אישי על מלחמת יום הכיפורים, מאת ד"ר דן פלג, הוצאת אסטרולוג, 312 עמודים, 98 שקל.
תאריך:  24/09/2017   |   עודכן:  24/09/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 מנחם מרון
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"מי שישרוד - שיספר"!
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
חוצפה של אדם שלא מת
ב_שמואל  |  25/09/17 11:49
 
- שמואל, כמה מטומטם אתה... ל"ת
הייתי שם...  |  29/09/17 21:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ציפי לוין
ילדים פותרים קונפליקטים עם חבריהם הטובים טוב יותר מאשר עם מי שאינם חבריהם הטובים    פעמים רבות החבר הטוב מוותר על רצונו ועל עמדותיו לטובת חברו ונוטה להתפשר עמו
ציפי לוין
מתוך הספר "צללים" מאת גבי זיו    בערב, בחושך, הצל היה נעלם, דאגתי שלא יחזור, סביבי נעו צללים מפחידים, לא הצל שלי, צללים אחרים
ציפי לוין
אני לא יכול לחשוב מה עבר בראשו של התלמיד המסכן שהושפל לעיני כולם    לא הייתי רוצה להיות במקומו    לא הייתי רוצה להיות בסרט הזה השחקן הראשי. ממש לא
ציפי לוין
לראשונה בישראל יצירה דוקומנטרית מיוחדת במינה המציגה ראיונות עומק מרגשים עם בני הדור השלישי לשואה
ציפי לוין
אכן, ישנה קדושה שאינה מן המחשבה, ולא מהרגשה מוחִית שמונחֵית על-ידי המחשבה    היא בלתי ניתנת לזיהוי על-ידי המחשבה וכן אינה ניתנת לשימושה    המחשבה לא יכולה לנסח אותה    אבל קיימת קדושה, לא נגועה על-ידי כל סמל או מילה    היא בלתי ניתנת לתקשור, היא עובדה    קרישנמורטי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il