X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  ספרים
"ריפוי או פיתוי", מאת סיימון סינג ואדזארד ארנסט; ספרי עליית הגג וידיעות ספרים, 2009, 476 עמודים סקירת ספרות: מדע פופולרי ברפואה ורפואה משלימה
▪  ▪  ▪
מכתש ועלי ליצירת תרופות הומיאופתיות מפרחים

סיימון סינג מדורג אצלי גבוה (ולא רק אצלי) כסופר מוביל במדע פופולרי. ספריו המעולים כמו "המפץ הגדול", "סודות ההצפנה" ו"המשפט האחרון של פרמה" חיזקו אצלי את ההכרה שמדובר בסופר מחונן בתחום זה. איש מדע שמצליח בשפה ברורה להבהיר סוגיות קשות ולפשט אותן גם למי שהמדע אינו מקצועו העיקרי. בגישה חיובית ואוהדת זו ניגשתי לקרוא את ספרו האחרון (יחד עם אדזארד ארנסט) "ריפוי או פיתוי". האמת, ממה שקראתי בכתבות המקדימות ליציאת הספר חששתי מעט, אני מעט מנוסה כתלמיד אומנם בחלק ממה שמכונה רפואה משלימה (ויש אומרים "אלטרנטיבית") והדברים שצוטטו מפיו נשמעו לי מעט לא מדויקים ובכל זאת ניגשתי בהתלהבות לקריאת הספר הזה.
בתחילה "זרמתי" עם הכתוב ואף נהניתי מהפרק הראשון בו נותן סינג סקירה רחבה על הניסוי המדעי ועל הדרך לניסויים קליניים. בשפה ברורה וקולחת מסביר סינג את המתודה הסטטיסטית שמשמשת אבן פינה לרפואה המערבית המודרנית, אבל בהמשך הספר, כאשר סינג נכנס לעומקן של חלק מן הרפואות המשלימות כמו הומאופתיה, אקופונקטורה ועוד, גדלה השתוממותי מהבורות שסינג מגלה ומחד-הצדדיות שבה הוא בוחן את ה"עובדות" שהוא מביא.
לקראת סופו, הספר הופך לכמעט בלתי נסבל. נראה כי סינג שבוי בשנאה ממש לכל העולם הרפואי המשלים ובניגוד גמור לאנשי מדע, הוא תוקף בצורה בוטה ובניסוחים בוטים את העולם הזה ללא אבחנה, ללא בקרה ובעיקר ללא כל אובייקטיביות, שהיא אבן הבוחן לבחינה מדעית שבשמה סינג כותב את הספר.
יש עשרות רבות של דוגמאות לחד-הצדדיות של סינג, ואני מניח שהקורא לא ממש ימצא בהן עניין, אבל דוגמה אחת אביא בכל זאת. בהתייחסותו לדיקור הסיני, כותב סינג כי איגוד הבריאות העולמי מצא במחקר כי השיטה יכולה להועיל במצבים מסוימים וזאת לאחר שציטט ממצאים של ארגון זה כאיכותיים. אבל במקרה זה טוען סינג כי על-אף אמינותו, הארגון טעה באבחנתו, בין היתר כי יו"ר הוועדה שדנה במחקר על הדיקור הסיני, היה סיני בעצמו - מה שמחשיד אותו כבעל הטיות לטובת הרפואה הסינית. לשיטתו של סינג, ההומאופתיה היא שקר מוחלט (היות שלדבריו, בתרופה ההומיאופתית אין שמץ של חומר פעיל בגלל הדילול הגבוה ממנו היא עשויה), גניבת כספי הציבור ואחיזת עיניים. בכל אותם מקרים שאפילו סינג נאלץ להסכים שהיא עוזרת, הסיבה היא אלמנט הפלצבו (בו המטופל מגיב היטב לתרופה בשל אמונתו שהיא יכולה לעזור לו ותו לא).
האקופונקטורה היא תרופת אליל, וחוטאים כל הרופאים שעושים בה שימוש, אומנם הסינים עושים בה שימוש אלפי שנים אבל לשיטתו של סינג, הכל "פלצבו" - מילה שהוא חוזר עליה מאות פעמים במהלך הספר להוכחה גורפת וסוחפת לכל השפעה חיובית שיש למי מהמטופלים בתרופות האלטרנטיביות.
כל הטיפולים האלטרנטיביים (תיקון, 99.9 אחוז מהם) מזיקים ומסוכנים, ולראיה הוא מביא את סיפורה של X מניו-זילנד שטופלה בהומאופתיה ונפטרה, ואת סיפורה של Y שנפטרה בקנדה בגלל טיפול אלטרנטיבי. זו בוודאי הוכחה מדעית לנזק שגורמות תרופות אלה...
לשיטתו של סינג, ברפואה המערבית אין נזקים, כל המטופלים מבריאים, אין בהם מתים או נפטרים, אין לתרופות המערביות תופעות לוואי, הן אינן עולות כסף, הן אינן מסוכנות - בקיצור, הן מושלמות...
סינג מצטט את היפוקרטס אבי הרפואה:
"ישנם למעשה שני דברים, מדע ודעה
הראשון מוליד ידיעה, השני בורות."
לצערי, כמעט לאורך כל סיפורו של סינג הוא מפגין בורות בעובדות ודעה קדומה ונחרצת, כמעט בלתי נסבלת מכל אדם, ובמיוחד אינה נסבלת בעליל כאשר היא נכתבת על-ידי איש מדע. בספרו זה, נפל סינג לדעתי, ובגדול. נותר לי רק לקוות שזו לא הייתה דעתי בסיום קריאת ספרו "המפץ הגדול" אילו הייתי אסטרונום.
מחמת חד-צדדיותו, הספר אינו מומלץ (לא הייתי מאמין שאי-פעם אכתוב כך על הסופר סינג) ואולי הספר דווקא מומלץ למי שמתלבט האם לתת מקום בחייו גם לרפואה משלימה. ההתקפה החד-צדדית שלו וחסרת ההיגיון מצביעה בעליל שהתנגדותו ואף שנאתו לרפואה זו יכולה להוות המלצה הפוכה לקורא הפתוח.

תאריך:  03/02/2010   |   עודכן:  03/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיימון סינג: הרפואה האלטרנטיבית - "שטויות במיץ"
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
"תרופה" מדוללת היא בלוף
coplet  |  3/02/10 16:27
2
מי שרוצה את הספר
שושיק  |  9/02/10 11:01
3
סיימון סינג לא כתב את הספר הזה
יאיר-ב  |  15/07/15 08:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
משה גרנות
רצנזיה על "אהבה היא שיחתי" - אסופת שיריה של לאה טרן    צבעונים, 2009, 96 עמ'
עפר דרורי
סקירת הספר "על בלימה" - סיפורה של חטיבה 188 במלחמת יוה"כ    מאת אבירם ברקאי, ספריית מעריב, 2009, 553 עמודים
יאיר דקל
אתי בן-זיו, שותפתי ל"בוק קלאב" והאחראית במידה מסוימת לבלוג שלי, הוציאה ספר ובו סיפורים קצרים - אישיים ושל אחרים    מצ"ב סיפור אחד לדוגמא
שולמית קיסרי
"אדם ללא דופי", "איך לגדל ילדים יצירתיים ושמחים יותר" ו"הדבלינאים - סיפורים קצרים", שלושה ספרים חדשים שכדאי לקרוא
עפר דרורי
סקירה של הספר "אלוף הניצחון" שכתב עמוס כרמל, מתבסס על מחקר של צילה רוזנבליט ויצא בהוצאת ידיעות ספרים ב-2009
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il