X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מושגים
פרשה ציבורית אשר התרחשה בשנת 1977 ובמרכזה חשבון בנק בבנק אמריקני שהוחזק על-שמה של לאה רבין, רעיית ראש הממשלה דאז יצחק רבין קיומו של חשבון זה והכספים שהוחזקו בו היוו עבירה על הוראות הפיקוח על מטבע זר באותה עת חשיפת קיומו על-ידי העיתונאי דן מרגלית הובילה לפרישתו של יצחק רבין מראשות הממשלה
▪  ▪  ▪
יצחק ולאה רבין. חשיפה דרמטית [צילום: יעקב סער/לע"מ]

ב-15 במרס 1977 פרסם העיתונאי דן מרגלית (אז כתב הארץ) ידיעה בלעדית מרעישה בה גילה כי בסניף "נשיונל בנק" בעיר וושינגטון הבירה בארה"ב ישנו חשבון בנק הרשום על שמה של לאה רבין, רעיית ראש הממשלה. על-פי מידע שפורסם לאחר מכן, אותו חשבון בנק היה משותף לשני בני הזוג רבין ושימש להפקדת כספים אותם הרוויח יצחק רבין במתן הרצאות בארה"ב.
בשנת 1977 הוראות החוק אסרו על אזרחים ישראלים להחזיק במטבע זר, למעט במקרים בהם ניתן היתר מתאים. בשנים 1973-1968 כיהן רבין כשגריר ישראל בארה"ב ובמהלך תקופת כהונתו היה רשאי להחזיק בחשבון בבנק אמריקני, אולם משעה שסיים את תפקידו פג תוקפו של היתר זה. הוראות הפיקוח על מטבע זר נקבעו בשנים הראשונות לקיומה של המדינה, זאת מתוך מטרה למנוע הידלדלות דרמטית ביתרות מטבע הזר של המדינה הצעירה (הפיקוח על מטבע חוץ בישראל הוקל באופן דרמטי בראשית שנות ה-80 ולימים בוטל לחלוטין).
בתחילה, הטיפול במידע המפליל הופקד בידי המפקח על מטבע חוץ (סמכות מנהלית שהתקיימה אז במשרד האוצר). זאת בהתאם להצהרתה של לאה רבין כי בחשבון ישנם 2,000 דולרים בלבד. על-פי נתון זה, היה אמור המפקח על מטבע חוץ להטיל על לאה רבין קנס כספי בלבד, זאת על-פי כללים שנקבו בסכום גבוה יותר כרף נדרש להליך פלילי. משהתברר כי היתרה בחשבון האמור עמדה למעשה על 20,000 אלף דולר, ביקשו בעלי התפקידים במשרד האוצר (במסגרת גוף המכונה – ועדת הכופר) להותיר את הטיפול בסוגיה בתחום המנהלי, אולם לעמדה זו התנגד בתוקף היועץ המשפטי לממשלה דאז אהרן ברק (לימים נשיא בית המשפט העליון). מאחר שעל-פי הכללים הרלוונטיים אחזקת מטבע זר בסך 20,000 דולר הייתה אמורה כאמור להוביל להליך פלילי, החליט ברק לאכוף כלל שווה על רעיית ראש הממשלה ועל האזרח הפשוט והורה על הגשת תביעה פלילית נגד לאה רבין.
ההתמקדות ברעייתו של רבין נבעה על בסיס הצהרתה כי היא האחראית להפעלת החשבון בשל היותה מופקדת על הטיפול בעניינה הפיננסיים של המשפחה. בהתאם להחלטת היועץ המשפטי לממשלה הוגשה נגד לאה רבין תביעה פלילית אשר נידונה במשפט. רבין נמצאה אשמה בדין ונגזר עליה קנס בסך 250 אלף לירות.

ראש הממשלה רבין מתפטר

בעת פרסום הכתבה היה רבין ראש ממשלת מעבר, זאת לאחר שבסוף 1976 פירק את ממשלתו ושלח את ישראל לבחירות חדשות. לאחר פירוק הממשלה נבחר רבין בשנית לשמש כיו"ר מפלגת העבודה וכמועמדה לראשות הממשלה בבחירות הקרבות.
לאחר החלטתו של ברק על הגשת תביעה נגד רעייתו, הודיע רבין באפריל 1977 על התפטרותו מתפקיד יו"ר מפלגת העבודה. מאחר שעמד בראש ממשלת מעבר לא הייתה נתונה בידי רבין האפשרות להתפטר באופן רשמי ממשרת ראש הממשלה, על כן הודיע על פרישה בפועל מתפקיד ראש הממשלה והעברתו לידי שמעון פרס, יריבו המיתולוגי ומחליפו בעמדת יו"ר המפלגה.
בראיון לטלוויזיה הישראלית בו הודיע על התפטרותו, נימק רבין את החלטתו ברצונו לחלוק באחריות עם רעייתו: "הצהרתי בהזדמנויות רבות שהאחריות היא משותפת, פורמלית ומוסרית. אינני מוכן לכך שרק רעייתי תועמד לדין, אם אכן תהיה זו ההחלטה. אם תהיה זו ההחלטה אני אעמוד איתה ולא אסתתר מאחורי חסינות של ח"כ וכיוצא בכך... ביסודו של דבר איש בתפקיד ציבורי צריך להימדד בשני מישורים: מישור הדרך שבה הוא מבצע את תפקידו והמישור השני הוא ההתנהגות האישית. אין לי ספק שבתחום ההתנהגות האישית היה פה משגה".
לצד דברים אלו פורסמו באותם ימים (ובשנים לאחר מכן) מספר כתבות ופרשנויות, בין היתר על-ידי חושף הפרשה דן מרגלית, שגרסו כי מניעיו של רבין להתפטרות היו שונים מן המוצהר וכי נבעו מהסכמה שגובשה בינו ובין היועץ המשפטי ברק. על-פי הטענה הוסכם בין השניים כי רבין יתפטר מתפקידו ובתמורה ימנע ברק מלהורות על הגשת תביעה פלילית גם נגדו.
בראיון שהעניק אהרן ברק (אז נשיא בית המשפט העליון בדימוס) לעיתון הארץ בשנת 2009, הכחיש האחרון כי הגיע עם רבין להסכמה שכזו. עם זאת הודה ברק במפורש כי לדעתו היה על רבין להתפטר מתפקידו וכי ההתפטרות הייתה הגורם המכריע להחלטה לא להגיש נגדו כתב אישום: "אני חושב שהוא (רבין) היה צריך להתפטר. כך מתחייב מהשוויון של כולם בפני החוק. ראש ממשלה שמחזיק ביודעין 20 אלף דולר בחשבון בחו"ל, שהוא עשה בהם שימוש, בניגוד לחוק אז, הוא עבריין. צריך להעמיד אותו לדין. הוא לא יכול להיות ראש ממשלה. זו לא עבירה של מה בכך". כמו-כן סיפר ברק בראיון כי שר האוצר דאז יהושע רבינוביץ' הפעיל עליו לחץ להותיר את הטיפול בפרשה בתחום המנהלי, לחץ מולו כאמור הצליח לעמוד.

מי הדליף?

במשך שנים רבות נמנע העיתונאי דן מרגלית מלחשוף את מקורותיו לחשיפת הסיפור. מצב עניינים זה הביא להתפתחות חרושת שמועות נרחבת לגבי זהותו של המקור לידיעה, ומטבע הדברים יריביו הפוליטיים של רבין ובראשם שמעון פרס סומנו כחשודים העיקריים בהקשר זה.
לימים חשף מרגלית כיצד הגיע המידע המפליל לידיו, והתברר כי סיפור המעשה היה מקרי במידה רבה. קצין בנספחות הצבאית בשגרירות ישראל בוושינגטון ביקר בסניף הבנק המדובר, ושמע מאחת הפקידות כי ראתה את רעיית ראש הממשלה בסניף. אותו קצין חזר על המידע באוזני כמה מחבריו וכך נשמע הסיפור באירוע חברתי שערך הנספח הצבאי בו נכחה גם רעייתו של מרגלית וזו העבירה לאוזניו את הסיפור וזהות המקורות הרלוונטיים.

השלכות והראייה הציבורית

פרשת הדולרים סומנה בהיסטוריה הישראלית כבעלת חשיבות מכמה טעמים, ראשית הייתה זו הפעם הראשונה בתולדות המדינה בה ראש הממשלה עזב את תפקידו בשל התנהגות לא ראויה בתחום טוהר המידות. שנית ובמישור אחר, נרשמה הפרשה כנקודה משמעותית בבניית וביצור מעמדו העצמאי של היועץ המשפטי לממשלה והיותו מחויב לאכיפת החוק במנותק משיקולים פוליטיים של הממשלה.
במישור הציבורי והפוליטי היחס אל מאורעות הפרשה השתנה במידה רבה במהלך השנים. בעת התרחשותה נתפשה הפרשה כעדות נוספת, לצד פרשות נוספת (דוגמת פרשת ידלין), לשחיתות האישית והמנגנונית שקושרה למפלגת השלטון – מפלגת העבודה (לשעבר מפא"י). תפישה ציבורית זו נחשבת לאחד הגורמים המשמעותיים בהפסדה התקדימי של מפלגת העבודה בבחירות לכנסת שנערכו במאי 1977 ולניצחונה ההיסטורי של מפלגת הליכוד.
לימים השתנה הזיכרון הציבורי של הפרשה ואל מול פרשות שחיתות שלטונית אחרות שהתגלו לאחר מכן, נזכרה התנהלותו של רבין כדוגמה ראויה של פוליטיקאי לנשיאה אישית באחריות בתחום טוהר המידות וכעדות מרשימה לנכונותו של איש ציבור להקריב את התפקיד הרם ביותר למען נאמנותו לרעייתו. כאמור לעיל ראייה ציבורית זאת אינה בהכרח נתמכת בעובדות המעשה.
לשינוי ביחס הציבור לפרשה ניתן ביטוי גם במעמדו הפוליטי של רבין, בשנים לאחר פרישתו מתפקיד ראש הממשלה הפך רבין, עד אז אחד הכוכבים העולים בשמי הפוליטיקה הישראלית, למנודה פוליטית, זאת על-אף שנותר ח"כ מטעם מפלגת העבודה. במהלך השנים הצליח רבין לשוב ולבנות את מעמדו הציבורי והפוליטי, מעמד בזכותו הוביל את מפלגת העבודה לניצחון בבחירות לכנסת בשנת 1992.

תאריך:  18/04/2017   |   עודכן:  18/04/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פרשת הדולרים של רבין
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מי לא הסכים לפרסם את הסקופ?
jdt  |  18/04/17 14:59
2
אמנם "כל הכבוד" לרה"מ-אך הפרשה
מיכל מירושלים  |  19/04/17 10:39
3
אי כבוד לדן מרגלית ששירת את
שמעון פרס   |  19/04/17 10:42
4
המניע להתפטרות:לא היה לרבין סי
קורןנאוה טבריה   |  19/04/17 10:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ינון רויכמן
פרשת גלנט פרצה בעקבות חשיפה של העיתונאי קלמן ליבסקינד    מבקר המדינה בדק פרשה זו בעקבות החשיפה ופניית ח"כ מיכאל איתן    בסופה נקבע: גלנט תפס שטחים לא לו וביצע עבירות בניה    בעקבות הממצאים בוטלה בחירתו לתפקיד הרמטכ"ל
מחלקה ראשונה
תיאוריה הטוענת שבני האדם נחלקים מרגע לידתם לפי גזעים - עליונים ונחותים
יואב יצחק
סיכום-ביניים: היועמ"ש הפרקליטות והמשטרה שיבשו ועיוותו הליכי חקירה ומשפט במטרה להפליל את הרב יאשיהו פינטו    כדי להציל את רעייתו, נאלץ הרב פינטו להסכים להסדר טיעון שבו הודה במתן כספים לתנ"צ אפרים ברכה. כסיוע, לא כשוחד    החשיפות ב-News1 אילצו את מח"ש לפתוח בחקירה    ברכה התאבד בעקבות התקדמות החקירה נגדו במחלקה לחקירות שוטרים
איתמר לוין
פישר ודוד ניסו להרחיק את הפרקליט מחקירת פרשת יאיר ביטון, על-ידי הצעת משרה עסקית מפתה
איתמר לוין
פישר העניק שוחד לניצב במשטרה בדמות תרומות לילדים - בלא ידיעתו של הניצב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il